ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Επιδημιολογικός χάρτης ECDC: «Ελαφρά βελτίωση επιδημιολογικής κατάστασης»  - Ποιες χώρες βρίσκονται στο «κόκκινο»

Επιδημιολογικός χάρτης ECDC: «Ελαφρά βελτίωση επιδημιολογικής κατάστασης»  - Ποιες χώρες βρίσκονται στο «κόκκινο»

Ελαφρά βελτίωση καταγράφεται στην επιδημιολογική κατάσταση σε ορισμένες περιοχές της ηπειρωτικής Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες πέρασαν στην κατηγορία «κόκκινο», αν και η υπόλοιπη ΕΕ και ο Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος (ΕΟΧ), μεταξύ τους και η Κύπρος, παραμένουν στην κατηγορία «βαθύ κόκκινο», την ψηλότερη στην κλίμακα καταγραφής μεταδοτικότητας του ιού που προκαλεί τον COVID-19, σύμφωνα με επιδημιολογικό χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Ειδικότερα, στην κόκκινη κατηγορία βρίσκονται η Μάλτα, καθώς και η βορειοανατολική Ρουμανία, η νοτιοανατολική Πολωνία και περιοχές στη νότια και την κεντρική Σουηδία. Στην κόκκινη κατηγορία έχει περάσει και η Γαλλική Γουιάνα (υπερπόντια περιοχή της Γαλλίας στη Νότιο Αμερική).

Η Γαλλική υπερπόντια περιοχή του Μαγιότ (η οποία βρίσκεται στον Ινδικό Ωκεανό) γίνεται η πρώτη περιοχή της ΕΕ που περνά ξανά στην πράσινη κατηγορία μετά από αρκετές εβδομάδες.

Ο χάρτης έχει ως στόχο την ενημέρωση των τοπικών αρχών και των πολιτών για την επιδημιολογική κατάσταση σε τοπικό επίπεδο για τη διευκόλυνση των αποφάσεων επιβολής περιοριστικών μέτρων και τις αποφάσεις των πολιτών για τα ταξίδια τους.

Τα δεδομένα που παρουσιάζονται στον χάρτη αφορούν τον αριθμό νέων κρουσμάτων COVID-19 ανά 100 χιλιάδες άτομα τις τελευταίες 14 ημέρες σε κάθε περιφέρεια των χωρών της ΕΕ/ΕΟΧ, σταθμισμένο με το ποσοστό εμβολιασμού σε κάθε περιοχή.

Σημειώνεται πως ο συγκεκριμένος χάρτης δεν καταγράφει τους θανάτους ή τις σοβαρές νοσηλείες. Επίσης δεν καταγράφεται πόσα από το σύνολο των κρουσμάτων οφείλονται στην παραλλαγή Όμικρον.

Στην «πράσινη» κατηγορία εμπίπτουν οι περιοχές όπου ο σταθμισμένος δείκτης κρουσμάτων βρίσκεται κάτω από το 40. Όταν ο δείκτης βρίσκεται κάτω από το 100 αλλά είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 40, οι επηρεαζόμενες περιοχές εμπίπτουν στην «πορτοκαλί» κατηγορία. Όταν ο δείκτης βρίσκεται κάτω από το 300 αλλά είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 100, οι περιοχές εμπίπτουν στην «κόκκινη» κατηγορία. Όταν ο δείκτης είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 300, εμπίπτουν στην «βαθύ κόκκινο» κατηγορία.

Ο χάρτης και τα σχετικά δεδομένα δημοσιοποιούνται από τον ECDC κάθε Πέμπτη, στηρίζοντας τις προσπάθειες που γίνονται στη βάση σχετικής εισήγησης του Συμβουλίου της ΕΕ για συντονισμό των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση λόγω της πανδημίας, η οποία αναθεωρήθηκε στις 25 Ιανουαρίου και εφαρμόζεται από την 1η Φεβρουαρίου.

Οι χάρτες βασίζονται στα τελευταία στοιχεία που βρίσκονται στη βάση των δεδομένων που αποστέλλονται από τα κράτη μέλη στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης (TESSy) μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top