ΔΙΕΘΝΗ

Θα συνεχίσουν επαφές για Ουκρανικό, συμφώνησαν Λαβρόφ - ΥΠΕΞ Κατάρ

Θα συνεχίσουν επαφές για Ουκρανικό, συμφώνησαν Λαβρόφ - ΥΠΕΞ Κατάρ

Η Ρωσία και το Κατάρ συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές τους σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, αλλά και τον περαιτέρω συντονισμό τους στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου, δήλωσε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του από το Κατάρ Μουχάμεντ μπεν Αμπντέλ Ραχμάν Αλ Τανί μετά το πέρας της συνάντησής τους.

«Και οι δύο θεωρήσαμε αυτόν τον διάλογο χρήσιμο και συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τις επαφές μας για το θέμα αυτό. Θέλω άλλη μια φορά να υπογραμμίσω ότι εκτιμούμε πολύ το ενδιαφέρον του Κατάρ να συμβάλει στην επίτευξη των απαραίτητων αποτελεσμάτων», είπε ο Ρώσος Yπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας ότι η αναζητούμενη συμφωνία πρέπει να συνυπολογίζει «τα συμφέροντα της πανευρωπαϊκής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας της Ουκρανίας, της ασφάλειας της Ρωσίας και να λαμβάνεται υπόψη η αναγκαιότητα να γίνει έτσι, ώστε από το έδαφος της Ουκρανίας να μην προέρχεται ουδεμία απειλή για τη Ρωσική Ομοσπονδία».

Επίσης δεν πρέπει να υπάρχουν απειλές για εκείνους, «οι οποίοι θέλουν να υπερασπιστούν τη ρωσική γλώσσα, το ρωσικό πολιτισμό, τις ρωσικές παραδόσεις, μεταξύ άλλων και τις θρησκευτικές, όπως και για τους ανθρώπους, οι οποίοι θέλουν να ζουν στη χώρα, χωρίς να υφίστανται οποιαδήποτε διάκριση, πολύ περισσότερο με διακρίσεις, που σχετίζονται με νεοναζιστικές εκδηλώσεις», υποστήριξε ο Σ.Λαβρόφ, ο οποίος εγκωμίασε μεταξύ άλλων το ρόλο, που παίζει το Κατάρ στη σταθεροποίηση της κατάστασης στο Αφγανιστάν.

Ο κ. Λαβρόφ τόνισε ότι η Ρωσία παραδοσιακά συνεργάζεται στενά με το Κατάρ σχετικά με τα προβλήματα, τα οποία παραμένουν στην περιοχή της Μ.Ανατολής και της Β.Αφρικής, όπου παραμένει υψηλή η «συγκρουσιακή δυναμική και ο κίνδυνος όξυνσης των υπαρχουσών κρίσεων» και υπενθύμισε ότι οι δύο χώρες συνεργάζονται για τη διευθέτηση στη Λιβύη, «όπου τώρα παρατηρήθηκαν επιπλοκές».

Ρωσία και Κατάρ τάσσονται, κατά τον κ. Λαβρόφ υπέρ του τάχιστου συντονισμού των διεθνών προσπαθειών υπέρ της επανέναρξης των συνομιλιών μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, ώστε να επιλυθούν τα κομβικά ζητήματα του οριστικού καθεστώτος του παλαιστινιακού κράτους.

Αναφερόμενος στην ενεργειακή αγορά, ο κ. Λαβρόφ τόνισε ότι οι δύο χώρες έχουν «καλές προοπτικές και αμοιβαίο ενδιαφέρον για τη συνέχιση του συντονισμού στην παγκόσμια αγορά ενεργειακών πόρων, μεταξύ άλλων και στο πλαίσιο του φόρουμ των χωρών-εξαγωγέων φυσικού αερίου», σημείωσε δε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν «πρόσθετα μέτρα, που θα λάβουμε για την υποστήριξη της θετικής δυναμικής των εμπορικών ανταλλαγών, για την ανάπτυξη της επενδυτικής συνεργασίας».

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ ενημέρωσε τον Ρώσο ομόλογό του για τις διαβουλεύσεις, που είχε με ξένους ομολόγους του για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και εξέφρασε το κοινό ενδιαφέρον όλων «για την ταχύτερη δυνατή ειρηνική διευθέτηση της κρίσης αυτής και την αναγκαιότητα επιστροφής του πληθυσμού στους τόπους διαμονής τους», προσθέτοντας ότι «το Κατάρ δεν θα λυπηθεί τις προσπάθειες όσον αφορά στην επιτάχυνση της συνεργασίας για την τάχιστη διευθέτηση της κατάστασης στην Ουκρανία σε συνεργασία με ποικίλους διεθνείς εταίρους».

«Το Κατάρ πάντοτε τάσσεται υπέρ της διπλωματικής διευθέτησης όλων των κρίσεων» επεσήμανε ο Μουχάμεντ μπεν Αμπντέλ Ραχμάν Αλ Τανί, ευχόμενος «η φωνή της σοφίας να κυριαρχήσει ώστε μέσω των διπλωματικών συνομιλιών να εξευρεθούν ειρηνικές διέξοδοι από αυτήν την κρίση».

Το ρωσικό ΥΠΕΞ προανήγγειλε ότι αύριο ο Σεργκέι Λαβρόφ θα υποδεχθεί στη Μόσχα για συνομιλίες τον Ιρανό ομόλογό του Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιγιάν, με έμφαση στο σχέδιο ενεργειών για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και την κατάσταση στην Ουκρανία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top