ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύστημα μεταφοράς Ουκρανών προσφύγων ασθενών αλλά και ανάγκες για εμβόλια παρουσίασε η Κυριακίδου στους Υπ. Υγείας

Σύστημα μεταφοράς Ουκρανών προσφύγων ασθενών αλλά και ανάγκες για εμβόλια παρουσίασε η Κυριακίδου στους Υπ. Υγείας

Ασθενείς πρόσφυγες από την Ουκρανία που έφτασαν στην Πολωνία μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής έχουν ήδη μεταφερθεί για φροντίδα στην Ιταλία μέσω του μηχανισμού που έχει δημιουργηθεί σε επίπεδο ΕΕ, ανέφερε η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου κατά τη διάρκεια της άτυπης τηλεδιάσκεψης των Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έλαβε χώρα την Τρίτη το απόγευμα.

Στην παρέμβασή της, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η κ. Κυριακίδου αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη παροχής εμβολίων για Ουκρανούς πρόσφυγες καθώς τα ποσοστά εμβολιασμού για τον COVID-19 αλλά και για άλλες ασθένειες στη χώρα είναι αρκετά χαμηλά.

Όπως είπε η Επίτροπος, έχει δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός αλληλεγγύης για ιατρικές μεταφορές προσφύγων που έχουν ανάγκη για εξειδικευμένη φροντίδα ώστε ασθενείς σε κράτη μέλη στα σύνορα με την Ουκρανία να μπορούν να μετακινηθούν σε κράτη μέλη που έχουν διαθέσιμες κλίνες, μεταξύ άλλων για παιδιά ασθενείς, νεογνά και τις μητέρες τους, ασθενείς με καρκίνο, άτομα που έχουν υποστεί εγκαύματα και άτομα που χρειάζονται εντατική φροντίδα.

Όπως είπε, τα πρώτα παιδιά ασθενείς έχουν ήδη μεταφερθεί από την Πολωνία στην Ιταλία όπου έτυχαν ειδική παιδιατρικής φροντίδας, ενώ αναμένονται και άλλες μεταφορές ασθενών.

Ακόμα, η ΕΕ μπορεί, σε συντονισμό με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και ειδικούς σε θέματα υγείας σε εθνικό επίπεδο, να δημιουργήσει σημεία συντονισμού για ασθενείς στα σύνορα με την Ουκρανία, «ώστε να γίνεται μια πρώτη διάγνωση,να καθορίζεται κατά πόσο πρόκειται για επείγουσες περιπτώσεις και να εντοπιστούν νοσοκομεία για μεταφορά» όπως είπε.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Συμβουλίου, οι Υπουργοί Υγείας καλωσόρισαν την δημιουργία του μηχανισμού αλληλεγγύης και συμφώνησαν πως υπάρχει ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα σε παιδιά ασθενείς και να εξασφαλιστεί πως θα παραμείνουν με τις οικογένειές τους.

Η κ. Κυριακίδου αναφέρθηκε ακόμα στο γεγονός πως το ποσοστό εμβολιασμών στην Ουκρανία τόσο για τον COVID-19 όσο και για πολλές άλλες ασθένειες όπως η φυματίωση και η πολιομυελίτιδα, ήταν ιδιαίτερα χαμηλό, και πως για αυτό η Κομισιόν εξετάζει την προμήθεια και παροχή εμβολίων μέσω της Αρχής για Αντιμετώπιση Έκτακτων Υγειονομικών Καταστάσεων (HERA) και του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.

Η Επίτροπος προέτρεψε επίσης τους Υπουργούς Υγείας να διασφαλίσουν την γρήγορη καταγραφή των παιδιών και ειδικά των ασυνόδευτων ανηλίκων και την παροχή φροντίδας κατά την άφιξή τους, ώστε να μην πέσουν στα χέρια διακινητών.

«Ο κίνδυνος αυτός είναι πολύ πραγματικός και θα ήταν αδιανόητο για εμάς να επιτρέψουν να συμβεί» πρόσθεσε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top