ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σωρεία προβλήμάτων για πρόσφυγες: Σοβαρά προβλήματα πολυκατοικιών - Κατάργηση του ομαδικού κτηνοτροφικού κλήρου

Σωρεία προβλήμάτων για πρόσφυγες: Σοβαρά προβλήματα πολυκατοικιών - Κατάργηση του ομαδικού κτηνοτροφικού κλήρου

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων-Παθόντων συνήλθε σήμερα, Τρίτη, 29 Μαρτίου 2022 και συζήτησε τα πιο κάτω θέματα:

1. Η κατάργηση του ομαδικού κτηνοτροφικού κλήρου στα Κλαυδιά, στον οποίο μετέχουν περί τους είκοσι κτηνοτρόφους.

(Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από εισήγηση του κ. Ζαχαρία Κουλία)

Η επιτροπή ενημερώθηκε από την εκπρόσωπο της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών ότι η εν λόγω υπηρεσία απέστειλε δύο επιστολές στο κοινοτικό συμβούλιο Κλαυδιών, ζητώντας στοιχεία για τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι κατέχουν και καλλιεργούν κλήρους στα Κλαυδιά, χωρίς να έχει μέχρι σήμερα λάβει σχετική απάντηση. Eκπρόσωπος των κτηνοτρόφων δήλωσε πως οι κτηνοτρόφοι θα συλλέξουν τάχιστα όλα τα απαιτούμενα στοιχεία, για να εγγράψουν συνεταιρισμό, έτσι ώστε απρόσκοπτα να συνεχίσουν να καλλιεργούν τους κλήρους που τους παραχώρησε η Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών στα Κλαυδιά.

2. H θυματοποίηση των προσφύγων εξαιτίας της άρνησης του διοικητή των βρετανικών βάσεων να προχωρήσει στη διαδικασία έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας.

(Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από εισήγηση των κ. Νίκου Κέττηρου, Χρίστου Χριστοφίδη, Χρίστου Χριστόφια, Γιώργου Κουκουμά και Χρίστου Σενέκη)

Η επιτροπή ενημερώθηκε από την εκπρόσωπο του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας για την πορεία υλοποίησης της τιτλοποίησης οικιστικών μονάδων σε εκτοπισθέντες δικαιούχους που διαμένουν σε κυβερνητικά οικόπεδα αυτοστέγασης εντός περιοχών των βρετανικών βάσεων. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε η ίδια, για να προχωρήσει η διαδικασία αυτή εντός των βρετανικών βάσεων, χρειάζεται η έγγραφη συγκατάθεση του διοικητή των βρετανικών βάσεων, όπως γινόταν μέχρι και το 2017. Από το 2018 και μετά, με την αλλαγή στη διοίκηση των βρετανικών βάσεων, αυτό δε γίνεται κατορθωτό εξαιτίας της άρνησης του διοικητή να συγκατατεθεί στη συνέχιση διαμονής σε κατοικίες κληρονόμων των θανόντων ενοίκων τους.

Η επιτροπή αποφάσισε να επανεξετάσει το θέμα, πολύ σύντομα.

3. Τα σοβαρά προβλήματα των προσφυγικών πολυκατοικιών στον συνοικισμό Χρυσοσπηλιώτισσας στη Δευτερά και η ανάγκη άμεσης επίλυσής τους.

(Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από εισήγηση των κ. Νίκου Κέττηρου, Χρίστου Χριστοφίδη και Χρίστου Χριστόφια)

Η επιτροπή εξέτασε τα χρόνια και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι που διαμένουν στις προσφυγικές πολυκατοικίες στον συνοικισμό Χρυσοσπηλιώτισσας στη Δευτερά. Στο πλαίσιο αυτό η εκπρόσωπος του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως δήλωσε ότι ανατέθηκε σε πολιτικό μηχανικό πριν από έναν χρόνο η ετοιμασία σχετικής μελέτης, στην οποία καταγράφηκαν και αξιολογήθηκαν τα προβλήματα που εντοπίστηκαν και εντός του έτους θα πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες επιδιορθώσεις. Πρόσθεσε επίσης ότι δεν υπάρχει απόφαση για αναδόμηση των πολυκατοικιών στον συνοικισμό Χρυσοσπηλιώτισσας στη Δευτερά.

Η επιτροπή αποφάσισε να επανεξετάσει το θέμα, πολύ σύντομα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Με εισήγηση της Ντόρας Μπακογιάννη ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για το θέμα της ένταξης του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top