ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΚΥΣΥ: Δεν φτάνει η σύνταξη για τα φάρμακα - Επιμένουν για κατάργηση του 12% πέναλτι

ΕΚΥΣΥ: Δεν φτάνει η σύνταξη για τα φάρμακα - Επιμένουν για κατάργηση του 12% πέναλτι

Το κόστος αγοράς φαρμάκων έθεσε στον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, η ΕΚΥΣΥ, σε συνάντησή τους την Πέμπτη.

Σε ανακοίνωση της, η ΕΚΥΣΥ αναφέρει ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τα προβλήματα που έθεσε με υπομνήματά της κατά καιρούς και στον προηγούμενο και στο νυν Υπουργό η Οργάνωση των συνταξιούχων.

Σημειώνει ότι η συνάντηση έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα με ανταλλαγή απόψεων για πιθανούς τρόπους επίλυσής τους, ωστόσο τελική κατάληξη δεν υπήρξε.

Αναφέρει, επιπρόσθετα, ότι συμφωνήθηκε να γίνει μια νέα συνάντηση στην παρουσία και της διεύθυνσης του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και άλλων ενδιαφερομένων Οργανώσεων (π.χ. Βουλή των Γερόντων) στην προσπάθεια για επίλυση των προβλημάτων που έθεσε η ΕΚΥΣΥ.

Η ΕΚΥΣΥ προσθέτει, στην ανακοίνωση της, ότι στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκε και η ανάγκη για ένταξη στο ΓεΣΥ και ποδιάτρων καθώς και βελτίωση της διαδικασίας επιχορήγησης των ακουστικών βαρηκοΐας, ενώ ζητήθηκε από την ΕΚΥΣΥ να μην υπάρχουν ηλικιακά κριτήρια στις ηλικιωμένες για να μπορούν να διενεργούν μαστογραφία μέσω του ΓεΣΥ.

Ταυτόχρονα, η ΕΚΥΣΥ έθεσε στον Υπουργό και το καινούριο πρόβλημα που παρουσιάστηκε όπου νέοι ασθενείς δεν μπορούν να προμηθευτούν μέσω του ΓεΣΥ κάποια συγκεκριμένα σκευάσματα, τα οποία είναι και πολύ ακριβά, ενώ παλιοί ασθενείς τα δικαιούνται με συμπληρωμή μόλις ένα ευρώ.

«Για παράδειγμα τα αντιπηκτικά χάπια που είναι αναγκαία για τους καρδιοπαθείς όπως το Xarelto ή Jardiance κοστίζουν 80 ευρώ περίπου και οι ασθενείς που τα χρειάζονται πρέπει να καταβάλλουν αυτό το ποσό κάθε μήνα», προσθέτει.

Η Οργάνωση των συνταξιούχων εξέφρασε επίσης την έγνοια της για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα δημόσια νοσηλευτήρια ιδιαίτερα σε ότι αφορά τον τομέα εξυπηρέτησης των ασθενών αφού έφυγαν αρκετοί γιατροί και δεν έχουν εκσυγχρονιστεί.

«Επίσης, τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια φαίνεται να ανταποκρίνονται μόνο για τα εύκολα περιστατικά, επικαλούνται ελλείψεις κλινών και διώχνουν τους ασθενείς», σημειώνει.

Σε ό,τι αφορά τους προσωπικούς γιατρούς η ΕΚΥΣΥ τόνισε κατά τη συνάντηση πως πρέπει να διαδραματίζουν πιο σωστά το ρόλο τους ενώ επεσήμανε το γεγονός ότι πρέπει άμεσα να περαστεί στο ενιαίο σύστημα η μηχανογράφηση του ιατρικού ιστορικού του κάθε ασθενούς.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από την ΕΚΥΣΥ για το γεγονός ότι οι συνταξιούχοι συγκρίνοντας το κόστος που είχαν προηγουμένως ως κάτοχοι της δωρεάν κάρτας νοσηλείας σε ότι αφορά τα φάρμακα, τώρα με το ΓεΣΥ η πλειοψηφία πληρώνει περισσότερα.

«Αρκετά φάρμακα που είναι απαραίτητα για τους ηλικιωμένους δεν καλύπτονται όπως αντιγριπικά, σιρόπι βήχα, παυσίπονα, φαρμακευτικές κρέμες, βιταμίνες οι οποίες είναι αναγκαίες, ενέσεις ή και χάπια οστεοπόρωσης κτλ. Ταυτόχρονα αρκετά φάρμακα που έπαιρναν οι συνταξιούχοι για χρόνια από τα κρατικά φαρμακεία, τώρα αυτά είναι εκτός ΓεΣΥ και υποχρεώνονται να τα αγοράζουν από τα ιδιωτικά φαρμακεία στη κανονική τους τιμή», προσθέτει.

Η ΕΚΥΣΥ αναφέρει ότι ένα άλλο ιδιαίτερα έντονο πρόβλημα που παρατηρείται έχει να κάνει με την μεγάλη καθυστέρηση στο να κλείσει ραντεβού κάποιος συνταξιούχος σε γιατρό.

Τέλος, η αντιπροσωπεία της ΕΚΥΣΥ ανέφερε πως το κόστος που επωμίζονται οι συνταξιούχοι οι οποίοι πριν είχαν σχεδόν δωρεάν ή δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από τα κρατικά νοσηλευτήρια ενώ τώρα με το ΓεΣΥ πληρώνουν κάθε μήνα εισφορά επί τη σύνταξη τους ύψους 2,65% και παράλληλα συνεισφορά για τα φάρμακα που δεν καλύπτονται από το ΓεΣΥ όπως και αγορά φαρμάκων που δεν καλύπτονται καθόλου από το ΓΕΣΥ και πληρώνουν την πραγματική τιμή.

Κατάργηση του πέναλτι 12% συνεχίζει να ζητά η ΕΚΥΣΥ

Την κατάργηση του πέναλτι 12% και τη βελτίωση της νομοθεσίας για να δικαιούνται σύνταξη χηρείας όλοι οι άντρες χήροι και τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τις χαμηλές συντάξεις, ζήτησε εκ νέου η Ένωση Κυπρίων Συνταξιούχων (ΕΚΥΣΥ) σε συνέλευση που είχε στην Κοινότητα Αυγόρου την Πέμπτη.

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΚΥΣΥ αναφέρει ότι στη συνέλευση έγινε πλήρης ενημέρωση για τα προβλήματα των ηλικιωμένων και τις έντονες προσπάθειες της Ένωσης για την επίλυσή τους.

Εξάλλου, υπήρχε αρκετό ενδιαφέρον από τους παρευρισκόμενους και υποβλήθηκαν πολλές ερωτήσεις, οι οποίοι απαντήθηκαν και έγινε μια πολύ καλή ενημέρωση στους συνταξιούχους, για τα ζητήματα που τους απασχολούν.

ΠΗΓΗ: KYΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top