Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy

ΠτΔ για λιμάνι Λάρνακας: «Ημέρα ορόσημο για την πόλη και την Κύπρο» - Η μεγαλύτερη επένδυση που έγινε ποτέ -Δείτε φωτογραφίες

08.04.2022
16:45
Οικονομία

Δεδομένη είναι η στήριξη της Κυβέρνησης στα ώριμα προς υλοποίηση έργα, πάντοτε στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους, ανέφερε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος παρέδωσε στην εταιρεία Kition Ocean Holdings, συμβολικά το κλειδί του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας.

Σε χαιρετισμό του κατά την τελετή παράδοσης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας στην διαχειρίστρια Κοινοπραξία, ο Πρόεδρος χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα «ιστορική για την πόλη, για τους δημότες αλλά και για την Κύπρο ολόκληρη, αφού το μεγαλεπήβολο έργο που συνδέεται με την αναμόρφωση της περιοχής, στην οποία θα αναπτυχθεί το λιμάνι και η μαρίνα Λάρνακας δεν παίρνει μόνο σάρκα και οστά, αλλά θα συμβάλει με την υλοποίηση στην πρόοδο της Λάρνακας και όλης της επικράτειας».

Ταυτόχρονα εξέφρασε την «ευαρέσκεια της Πολιτείας, αφού με την συγκεκριμένη ανάπτυξη ικανοποιείται ένα ακόμη, απόλυτα δικαιολογημένο για δεκαετίες, αίτημα του Δήμου Λάρνακας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση που έγινε ποτέ στην Κύπρο, με εκτιμώμενη συνολική δαπάνη 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε πλήρη ανάπτυξη του έργου» είπε και πρόσθεσε πως «επιπλέον των εργασιών αναβάθμισης, επέκτασης, λειτουργίας και συντήρησης, τα έργα, ανάμεσα σε άλλα, αφορούν την ανάπλαση του οδικού δικτύου και τη δημιουργία υποδομών οικιστικής, εμπορικής, κοινωνικής και πολιτιστικής χρήσης».

Χαρακτήρισε επίσης «πλέον σημαντικό ότι πέραν της δημιουργίας τεσσάρων και πλέον χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας και την αναβαθμισμένη ταυτότητα που θα προσδώσει στο τουριστικό μας προϊόν, τα πρόσθετα, πέραν των επενδύσεων, εκτιμώμενα οφέλη για την οικονομία, υπολογίζεται να ξεπεράσουν τα 120 εκατομμύρια ευρώ ετησίως κατά την περίοδο πλήρους ανάπτυξης».

Αφού ανέφερε ότι «το καίριας σημασίας έργο της ενιαίας ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, έρχεται να προστεθεί στην εμφανώς αναζωογονημένη εικόνα που παρουσιάζει η πόλη τα τελευταία χρόνια» ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε πως η εικόνα αυτή «προκύπτει σαν αποτέλεσμα της υλοποίησης πληθώρας αναπτυξιακών έργων, τα οποία αναδιαμορφώνουν εξ ολοκλήρου τη Λάρνακα, συνεργώντας δυναμικά στη μετατροπή της σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, που αποτελεί πλέον ελκυστικό τόπο διαβίωσης, επιχειρηματικής, εμπορικής και τουριστικής δραστηριοποίησης».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε «ιδιαίτερη ικανοποίηση» για το γεγονός ότι «η σημαίνουσα αυτή αναπτυξιακή ώθηση των τελευταίων χρόνων, οφείλεται στη στενή συνεργασία μεταξύ εκτελεστικής εξουσίας και τοπικής αυτοδιοίκησης, οφείλεται στη στενή συνεργασία μεταξύ ενός εμπνευσμένου Δημάρχου, αλλά και ενός ικανοτάτου Δημοτικού Συμβουλίου που βοήθησαν, έτσι ώστε μέσα από τη συνέργεια, την ωριμότητα των έργων, να μας επιτρέπεται χρηματοδοτώντας τα να εκτελούνται έργα που για δεκαετίες ήταν, είτε στα αζήτητα είτε λόγω αδυναμίας από πλευράς κεντρικής κυβέρνησης και ενδεχομένως τοπικών Αρχών, να μπορούν να συνδυαστούν για να προσφέρουν αυτό που χρωστούμε στους πολίτες».

Ανέφερε ακόμα ότι «από το 2015 και εντεύθεν στο Δήμο Λάρνακας ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης έργα συνολικού ύψους 141 εκατομμυρίων ευρώ» τονίζοντας το γεγονός ότι «ικανοποιήθηκαν πάγια και διαχρονικά αιτήματα των Λαρνακέων τα οποία για διάφορους λόγους εδώ και δεκαετίες έμεναν στην αδράνεια».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το συγκεκριμένο έργο της μαρίνας και λιμανιού Λάρνακας «είναι ένα έργο που, μόνο η επένδυση αναδεικνύει το εύρος των οικονομικών ωφελημάτων προς την πόλη, αλλά και σε συνδυασμό με το λιμάνι, στη μετακίνηση των εγκαταστάσεων των πετρελαιοειδών, αναμένεται να δώσει μια νέα πνοή ανάπτυξης σε μια χρόνια υποβαθμισμένη περιοχή».

Κάλεσε μάλιστα όλους να αναλογιστούν τις διαστάσεις που προσλαμβάνει και αναβαθμίζει τη Λάρνακα αφού με την ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας θα υπάρχει μια έκταση ακτής οκτώ και πλέον χιλιομέτρων.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στα έργα που επιτελέστηκαν στη Λάρνακα μεταξύ των οποίων «η ανέγερση νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου, η παραχώρηση κτιρίων του παλαιού Νοσοκομείου για στέγαση του Δημοτικού Μεγάρου της πόλης και η μετακίνηση των εγκαταστάσεων των πετρελαιοειδών που αναμένεται να δώσει νέα πνοή ανάπτυξης σε μια για χρόνια υποβαθμισμένη περιοχή. Ακόμα έγινε ολική αναμόρφωση του αστικού κέντρου της Λάρνακας, με σημαντικά έργα που έχουν ολοκληρωθεί όπως η δημιουργία Πολυχώρου Δημιουργικότητας, Πολυχώρου Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης και Πολυχώρου Νεολαίας, η ανάπλαση του Δημοτικού Κήπου Λάρνακας, η κατασκευή του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Λαζάρου, η αναβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Δροσιάς, η δημιουργία υπαίθριας αθλητικής υποδομής στο Λύκειο Αγίου Γεωργίου, οι νέες εγκαταστάσεις του Ομίλου Αντισφαίρισης Λάρνακας και η ανάπλαση οδών και επίστρωση σημαντικών οδικών αρτηριών».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στα «σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα που ήταν απολύτως αναγκαία σε μια πόλη που κατά τη διάρκεια του χειμώνα πλημμύριζε» εκφράζοντας την ελπίδα ότι «με τα έργα που ήδη εκτελούνται και αυτά που θα κατασκευαστούν» η Λάρνακα θα είναι μια σύγχρονα καθόλα ανανεωμένη πόλη.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στην πορεία υλοποίησης εξίσου σημαντικών έργων όπως η τρίτη φάση βελτίωσης του παραλιακού δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας, που, όπως είπε, είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο ανάπτυξης, αφού συνδέει το λιμάνι, τη μαρίνα με τη νέα ακτή της Λάρνακας. «Όλα αυτά λειτουργώντας προς την επίτευξη του στόχου της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης, καθιστούν απολύτως σαφή τα θετικά αποτελέσματα που προκύπτουν από τη συνεργασία κεντρικής και τοπικής εξουσίας» σημείωσε.

Ταυτόχρονα επαναβεβαίωσε πως «πάντοτε στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους, των ευρωπαϊκών κονδυλίων, της αξιολόγησης των έργων που μπορεί να συγχρηματοδοτηθούν, που εξαρτώνται πάντοτε από τις δράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αν έχουν ωριμάσει τα έργα, θέλω να θεωρείτε δεδομένη τη στήριξη της Κυβέρνησης στα ώριμα προς υλοποίηση έργα. Μια δυνατότητα» σημείωσε «που θα προσλάβει ακόμη περισσότερες διαστάσεις, ύστερα και από την ψήφιση της μεγάλης μεταρρύθμισης που από κοινού σχεδιάσαμε για την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε «θερμά» τον Δήμαρχο Λάρνακας αφού ως Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων είχε «σημαντική συμβολή στο να επιτευχθεί επιτέλους αυτή η μεταρρύθμιση. Μπορεί να μην ικανοποιεί πλήρως τις προδιαγραφές ή τις μελέτες, όμως έγινε ένα άλμα, ένα πρώτο βήμα, ενδεχόμενα στο μέλλον να απαιτηθεί να γίνουν τροποποιήσεις – έτσι πάντοτε συμβαίνει όταν γίνονται οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Στην αρχή με δισταγμό, στη συνέχεια, αφού κατανοηθεί η σημασία, με τόλμη, ώστε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».

Είναι μια μεταρρύθμιση, συνέχισε «που θα δώσει, επιτέλους, την ικανότητα στις διοικήσεις των Δήμων και Κοινοτήτων να ανταποκριθούν με οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια στις απαιτήσεις και ανάγκες των δημοτών» ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι «μια σωρεία άλλων μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων που εκκρεμούν στη Βουλή θα τύχουν της ανάλογης αντιμετώπισης από τα κόμματα, ανεξάρτητα αν στηρίζουν ή αντιπολιτεύονται την Κυβέρνηση».

Έτσι είναι η Δημοκρατία, συνέχισε και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «καμιά των πολιτικών δυνάμεων δεν διανοείται να αρνηθεί να υιοθετηθούν μέτρα που είναι προς όφελος του συνόλου του λαού, και από το σύνολο του λαού προέρχονται βεβαίως και οι πολιτικές δυνάμεις».

Χαρακτήρισε τέλος τη σημερινή ημέρα «ιστορικό ορόσημο για τη Λάρνακα και τους δημότες της», καθώς, όπως είπε, το έργο ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας «θα δώσει νέα πνοή στην ανάπτυξη της πόλης, και όχι μόνο».