ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσκλήσεις ΠτΒ από κοινοβούλια μετά την αντιφώνηση Ζελένσκι - Στο επίκεντρο το Κυπριακό

Προσκλήσεις ΠτΒ από κοινοβούλια μετά την αντιφώνηση Ζελένσκι - Στο επίκεντρο το Κυπριακό

Η στήριξη της Κύπρου στα θέματα αρχών και νομιμότητας δεν γίνεται υπό όρους, αστερίσκους και υποσημειώσεις, ανέφερε σήμερα η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, παρά το γεγονός, σημείωσε πως μας δυσαρεστεί το γεγονός ότι ισχύουν τα δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας η Πρόεδρος της Βουλής ερωτήθηκε κατά πόσον έχει λάβει απάντηση από την Πρεσβεία της Ουκρανίας, όσον αφορά την διακοπή της σύνδεσης με τον Πρόεδρο της χώρας, κατά την αντιφώνηση της την περασμένη Πέμπτη όταν ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι προσφώνησε την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων στην παρουσία και του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Βεβαίως, απάντησε η κ. Δημητρίου, «από την πρώτη στιγμή φροντίσαμε να σταλεί ολόκληρη η αντιφώνηση όπως ακριβώς αναγνώστηκε στην ειδική συνεδρία της Ολομέλειας του Σώματος, στο γραφείο του κ. Ζελένσκι μέσω της πρεσβείας. Ο ίδιος ο πρέσβης της Ουκρανίας την επόμενη κιόλας μέρα έστειλε επίσημη επιστολή, η οποία έχει δημοσιοποιηθεί, με την οποία ακριβώς ξεκαθαρίζει ότι επρόκειτο για τεχνικό λάθος και δεν υπήρχε καμία σκοπιμότητα και εύχεται βεβαίως ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τις διμερείς μας σχέσεις».

Η Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε πως «τον ευχαρίστησα και προσωπικά σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα. Είπαμε στον πρέσβη και του ξεκαθαρίσαμε ότι εμείς συνεχίζουμε να είμαστε συνεπέστατοι στα θέματα αρχών και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε».

Ανέφερε επίσης ότι «λόγω ακριβώς της αντιφώνησης, είχα αρκετές προσκλήσεις για να μπορέσουμε να ενημερώσουμε για το Κυπριακό και άλλα Κοινοβούλια. Στη συνέχεια θα ανακοινωθούν οι κοινές συναντήσεις που θα γίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο κοντά στο Πάσχα».

Η κ. Δημητρίου κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι παρά τη διακοπή της σύνδεσης με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, ενώ η ίδια έκανε την αντιφώνηση της, εντούτοις το θετικό είναι πως ο κ. Ζελένσκι απευθύνθηκε στην Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ακριβώς, ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας απευθύνθηκε «στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας την οποία δεν αναγνωρίζει η Τουρκία και αυτό και μόνο προσδίδει προστιθέμενη αξία σ’ αυτή τη διπλωματική κίνηση».

«Βεβαίως εμείς λένε συχνά ότι χρησιμοποιούμε κάθε βήμα, κάθε συγκυρία και κάθε ευκαιρία για να τονίσουμε το τι συμβαίνει εδώ στην Κύπρο, ότι η Κύπρος εξακολουθεί να τελεί υπό κατοχή και μοναδικό μας μέλημα είναι να προσπαθήσουμε μέσω της ειρηνικής διευθέτησης και του διαλόγου πραγματικά να έχουμε τη λύση, την ειρηνική λύση που αξίζει σ’ αυτό τον τόπο».

Οπόταν, συνέχισε η Πρόεδρος της Βουλής, «αν και πολλές φορές μας ανησυχεί και μας δυσαρεστεί το γεγονός ότι ισχύουν τα δύο μέτρα και δύο σταθμά, εντούτοις η δική μας στήριξη στα θέματα αρχών και νομιμότητας, λέμε ότι δεν γίνεται ποτέ υπό όρους, με αστερίσκους και υποσημειώσεις».

Είπε ακόμα ότι «εμείς είμαστε συνεπέστατοι στα θέματα αρχών, συμπλέουμε ξεκάθαρα με τη νομιμότητα, με τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε, γιατί αυτή τη στιγμή θεωρώ ότι δεν μπορεί να κινούμαστε σε δύο βάρκες, πρέπει να είναι ξεκάθαρη η κατεύθυνση και ξεκάθαρη η παρέμβαση εκεί και όπου μπορούμε για να μπορέσει να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό η ειρήνη και η σταθερότητα».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Αναβλήθηκε η εξέταση της ένστασης του Γενικού Ελεγκτή - Πότε ορίστηκε

Αναβλήθηκε η εξέταση της ένστασης του Γενικού Ελεγκτή - Πότε ορίστηκε

Για τις 29 Μαΐου ανέβαλε την Πέμπτη το Συμβούλιο του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου την εξέταση της προδικαστικής ένστασης του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, στην αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη, με την οποία ζητεί την παύση του για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top