ΔΙΕΘΝΗ

Ιορδανία και Παλαιστινιακή Αρχή καταδικάζουν το Ισραήλ για τις ταραχές στο Τέμενος Αλ-Άκσα

Ιορδανία και Παλαιστινιακή Αρχή καταδικάζουν το Ισραήλ για τις ταραχές στο Τέμενος Αλ-Άκσα

Η Ιορδανία καταδικάζει τις ενέργειες της ισραηλινής αστυνομίας στο Τέμενος Αλ-Άκσα και ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι "οποιαδήποτε ισραηλινή ενέργεια στο Τέμενος αποτελεί κόκκινη γραμμή".

Παράλληλα, η οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ, με ανακοίνωσή της, καλεί τους Παλαιστινίους σε αντίσταση. 
 
Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ συγκάλεσε σε έκτακτη συνεδρίαση τους επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας για εκτίμηση της κατάστασης, όπως διαμορφώθηκε στον προαύλιο χώρο του Τεμένους Αλ-Άκσα και εντός αυτού, ύστερα από τις συγκρούσεις που ξέσπασαν σήμερα στις 4 τα ξημερώματα μεταξύ νεαρών Παλαιστινίων κουκουλοφόρων διαδηλωτών και των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας. Η Ερυθρά Ημισέληνος σε επικαιροποιημένη ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για 90 Παλαιστινίους τραυματίες, που διεκομίσθησαν σε νοσοκομεία της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. 

Στις 4 το πρωί δεκάδες κουκουλοφόροι νεαροί Παλαιστίνιοι άρχισαν να ρίχνουν πέτρες από τον προαύλιο χώρο του Τεμένους Αλ-Άκσα προς το Τείχος των Δακρύων και στη συνέχεια κλείστηκαν μέσα στο Τέμενος Αλ-Άκσα ρίχνοντας πέτρες, βόμβες μολότοφ και πυροτεχνήματα κατά δυνάμεων της ισραηλινής αστυνομίας και συνοριοφυλακής. Οι διαδηλωτές ύψωσαν παλαιστινιακές σημαίες και σημαίες της οργάνωσης Χαμάς στη σκεπή του Τεμένους. Οι ισραηλινές δυνάμεις απάντησαν με δακρυγόνα εντός του Τεμένους Αλ-Άκσα. 

Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας έχουν αυξήσει την παρουσία τους στον προαύλιο χώρο του Τεμένους Αλ-Άκσα και στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, καθώς τις μεσημβρινές ώρες αναμένεται να συγκεντρωθούν δεκάδες χιλιάδες Άραβες μουσουλμάνοι πιστοί για να συμμετάσχουν στη δεύτερη Προσευχή της Παρασκευής του φετινού Ραμαζανίου. 

Στο μεταξύ, απόψε το σούρουπο αρχίζει ο δεκαήμερος εορτασμός του Εβραϊκού Πάσχα, γεγονός που αποτελεί ακόμα έναν λόγο για αύξηση της ετοιμότητας των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας, λόγω σαφών ενδείξεων ότι επίκεινται περαιτέρω ταραχές στην Ιερουσαλήμ, στην Δυτική Όχθη, στη Γάζα και στα ισραηλινά αστικά κέντρα. Το ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας αποφάσισε χθες τον οδικό αποκλεισμό της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας από σήμερα στις 4 το απόγευμα τοπική ώρα έως αύριο τα μεσάνυχτα, προκειμένου να μην εισέλθουν στην ισραηλινή επικράτεια Παλαιστίνιοι πολίτες, προκειμένου να μειωθούν οι πιθανότητες διάπραξης ενόπλων επιθέσεων κατά την πρώτη μέρα του Εβραϊκού Πάσχα. Αύριο το βράδυ οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας θα αποφασίσουν εάν ο αποκλεισμός της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας θα διαρκέσει καθ' όλο το εορταστικό δεκαήμερο του Εβραϊκού Πάσχα. 

Νωρίτερα σήμερα, εκπρόσωποι των οργανώσεων Χαμάς και Φατάχ κάλεσαν τους Παλαιστινίους να εντείνουν τις διαδηλώσεις τους κατά του Ισραήλ, στην πόλη της Ιερουσαλήμ, στα ισραηλινά αστικά κέντρα και στους εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη. 

Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων αυξήθηκε η ένταση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Σημειώθηκαν αραβικές ένοπλες επιθέσεις εντός των ισραηλινών πόλεων, κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους συνολικά 14 ισραηλινοί πολίτες. Ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποίησαν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην Δυτική Όχθη, με επίκεντρο τη βόρεια Δυτική Όχθη και την πόλη Τζιενίν, συλλαμβάνοντας δεκάδες Παλαιστινίους ως υπόπτους για συμμετοχή σε ένοπλες οργανώσεις. Δεκατρείς Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους κατά το διάστημα των δύο τελευταίων εβδομάδων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top