ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες αυξήσεις σε ενοίκια και αγορές ακινήτων – «O πόλεμος το κερασάκι στην τούρτα… και να θέλει να χτίσει χαμέ ο κόσμος δεν θα μπορεί»  

Νέες αυξήσεις σε ενοίκια και αγορές ακινήτων – «O πόλεμος το κερασάκι στην τούρτα… και να θέλει να χτίσει χαμέ ο κόσμος δεν θα μπορεί»   

Ο εκπρόσωπος Τύπου και Μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Κτηματομεσιτών Επιχειρηματιών Κύπρου (ΣΚΕΚ), Ανδρέας Καουρής μίλησε στο ThemaOnline, τονίζοντας πως όχι μόνο δεν θα δούμε μειώσεις σε ενοίκια και τιμές ακινήτων αλλά το πιθανόν να έχουμε και περαιτέρω αυξήσεις.

Μιλώντας στην εφημερίδα μας, ο κύριος Καουρής, εξήγησε ότι τόσο η πανδημία όσο και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν συντείνει στην αύξηση του κόστους κατασκευών και κατ’ επέκταση στις αυξήσεις που σημειώνονται στην αγορά των ακινήτων.

«Μετά το 2020 με τον κορωνοϊό, είχαμε ένα δύσκολο χρόνο. Επηρεάστηκε αρχικά η αγορά της Ρωσίας και οι εξαγορές προς τον υπόλοιπο κόσμο. Ανάκαμψε η αγορά της Κίνας τέλος του 2020, αλλά υπήρχε πρόβλημα στο θέμα μεταφορών λόγω αυξημένης ζήτησης», είπε συγκεκριμένα.

«Πήγαν πάνω 25-30% οι τιμές στα εμπορεύματα της Κίνας και έτσι επηρεάστηκαν και οι υπόλοιπες αγορές», συνέχισε.

«Ήρθε και ο πόλεμος που ήταν το κερασάκι στην τούρτα και το κόστος ανέβηκε πέραν του 25%. Ανέβηκαν όλα τα βασικά υλικά για οικοδομή»

Όσο αφορά αυτό το κόστος ο κύριος Καουρής, εξήγησε πως ένα μέρος το απορροφούν οι developers.

«Δεν μπορούν όμως να το απορροφούν συνέχεια», εξήγησε.

«Δεν θυμάμαι ποτέ στη ζωή μου να μπήκε αύξηση και μετά να είχαμε οποιαδήποτε μείωση», τόνισε

Ενοικιάσεις διαμερισμάτων

«Εάν συνεχίσει να υπάρχει ροή προσφύγων από την Ουκρανία και μετανάστες γενικότερα, οι τιμές των ενοικίων θα πηγαίνουν ακόμα πιο πάνω. Από τη στιγμή που έχουν ανάγκη να κατοικήσουν δημιουργούν αυξημένη ζήτηση ενοικίων και με το ενοίκιο καθορίζεις την αξία ενός ακινήτου», επισήμανε ο κύριος Καουρής.

Θέλοντας να εξηγήσει το φαινόμενο αυτό, ο εκπρόσωπος Τύπου και Μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Κτηματομεσιτών, τόνισε πως για παράδειγμα ένα διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων σε μια πρόχειρη κατάσταση, μεγάλης ηλικίας,  μπορεί να ενοικιαστεί με 2000 ευρώ το μήνα με το κεφάλι για τους μετανάστες. Ένα διαμέρισμα που θα μπορούσε  να νοικιάσει ένα φτωχός Κύπριος όπως είπε ο Εκπρόσωπος Τύπου.

«Με το βασικό μισθό ένα ζευγάρι δεν μπορεί να αγοράσει τίποτα, ακόμα και να νοικιάσει δυσκολεύεται»

«Δεν βλέπω τον κόσμο να αγοράζει ούτε οικόπεδο ούτε χωράφι. Αγοράζει διαμερίσματα που είναι πιο φθηνά αν θέλει για αγορά. Θα καταντήσουμε ο ένας πάνω στον άλλον σε πολυκατοικίες», σημείωσε.

«Τα οικόπεδα θα είναι μόνο για εύπορους. Και να θέλει να χτίσει χαμέ ο κόσμος δεν θα μπορεί», πρόσθεσε.

Όσο αφορά το κόστος για να χτίσει ένα ζευγάρι σήμερα, είναι στα 1500 ευρώ το μέτρο. Για ένα διαμέρισμα δυάρι είναι περίπου 120 χιλιάδες. «Πως θα χτίσει ο κόσμος; τα διαμερίσματα τα καινούρια θα ανεβουν οι τιμές και 20%»

Καταλήγοντας ο κύριος Καουρής, εισηγήθηκε λύσεις για το πρόβλημα που ανέφερε, όπως για παράδειγμα να αυξηθούν οι μισθοί για αρχή, αφού όλα τα άλλα πηγαίνουν πάνω. Επιπλέον ανέφερε πως με νομοσχέδια θα μπορούσαμε να απορροφήσουμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από την κοινωνία αλλά και να στηθούν πολιτικές που να δίνουν βοήθεια στον υπόλοιπο κόσμο.

«Να δώσουν κίνητρα στον κόσμο και να μπαίνει το κράτος εγγυητής στα νέα ζευγάρια στις τράπεζες, γιατί τις έχουν αφήσει ανεξέλεγκτες»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Καζάνει που «βράζει» είναι η Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ σε αντίποινα για το φονικό χτύπημα του δεύτερου στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει δεσμευτεί να απαντήσει στην Τεχεράνη και σταθμίζει τις επιλογές του για το τι θα κάνει. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top