ΔΙΕΘΝΗ

New York Times: Ανακοίνωσαν ότι η ΕΕ θα εγκρίνει την επόμενη εβδομάδα σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

New York Times: Ανακοίνωσαν ότι η ΕΕ θα εγκρίνει την επόμενη εβδομάδα σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο αναμένεται να εγκρίνουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τους New York Times.

Όπως μεταδίδει η αμερικανική εφημερίδα, πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο η ΕΕ εξετάζει εδώ και καιρό ωστόσο λόγω της εξάρτησης πολλών χωρών από τις ενεργειακές πηγές της Ρωσίας, δεν έχει προχωρήσει.

Χρειάστηκαν εβδομάδες για την Ε.Ε. προκειμένου οι χώρες να συμφωνήσουν για τα περιγράμματα του μέτρου και οι εντατικές συνομιλίες θα συνεχιστούν το Σαββατοκύριακο προτού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βάλει μια οριστική πρόταση στο τραπέζι προκειμένου αυτή να εγκριθεί. Η σχετική συνάντηση αναμένεται να γίνει την Τετάρτη και αναμένουν να δοθεί η τελική έγκριση μέχρι το τέλος της εβδομάδας, σύμφωνα με τους New York Times, οι οποίοι επικαλούνται Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Το εμπάργκο πετρελαίου θα είναι το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό νέο βήμα στο έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Το πακέτο θα περιλαμβάνει επίσης κυρώσεις κατά της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας, της Sberbank, η οποία μέχρι στιγμής έχει απαλειφθεί, καθώς και πρόσθετα μέτρα κατά Ρώσων υψηλού προφίλ, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Εκτός από μια απίθανη απαίτηση της τελευταίας στιγμής από την Ουγγαρία, η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί χωρίς να απαιτείται συνάντηση από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφεύγοντας έτσι τη χρονοβόρα διαδικασία μίας Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, λένε οι New York Times.

Το εμπάργκο είναι πιθανό να επηρεάσει πιο γρήγορα το ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται με δεξαμενόπλοια από το πετρέλαιο που προέρχεται από αγωγούς, το οποίο θα επηρεαστεί σε μερικούς μήνες. Και στις δύο περιπτώσεις, ωστόσο, είναι πιθανό ότι το μπλοκ της ΕΕ θα επιτρέψει στα μέλη του να τερματίσουν τις υφιστάμενες συμβάσεις με ρωσικές εταιρείες πετρελαίου, όπως έκανε με την απαγόρευση του άνθρακα, η οποία είχε προθεσμία τεσσάρων μηνών για να εφαρμοστεί πλήρως.

Η θέση της Γερμανίας ήταν κρίσιμη για την οριστικοποίηση του νέου μέτρου, καθώς το Βερολίνο, εισήγαγε περίπου το ένα τρίτο του πετρελαίου της χώρας από τη Ρωσία την εποχή της εισβολής στην Ουκρανία. Ωστόσο, ο υπουργός Ενέργειας της, Ρόμπερτ Χάμπεκ, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η Γερμανία μπόρεσε να το μειώσει σε μόλις 12% τις τελευταίες εβδομάδες, καθιστώντας ένα πλήρες εμπάργκο «διαχειρίσιμο».

«Το πρόβλημα που φαινόταν πολύ μεγάλο για τη Γερμανία μόλις πριν από λίγες εβδομάδες έχει γίνει πολύ μικρότερο». Ο Χάμπεκ είπε στα μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Βαρσοβία την Τρίτη. Πρόσθεσε ότι «η Γερμανία έχει φτάσει πολύ, πολύ κοντά στην ανεξαρτησία από τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου». Αλλά δεν εξήγησε πώς μπόρεσε να το πετύχει τόσο γρήγορα.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου της Ευρώπης, παρέχοντας περίπου το ένα τέταρτο των ετήσιων αναγκών του μπλοκ, σύμφωνα με στοιχεία του 2020, περίπου το ήμισυ των συνολικών εξαγωγών της Ρωσίας. Καθώς το εμπάργκο πετρελαίου τίθεται σταδιακά, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το μπλοκ θα επιδιώξει να αναπληρώσει το έλλειμμα αυξάνοντας τις εισαγωγές από άλλες πηγές, όπως χώρες του Περσικού Κόλπου, Νιγηρία, Καζακστάν και Αζερμπαϊτζάν.

Το εμπάργκο, ακόμη και αν αμβλυνθεί από μια περίοδο σταδιακής εισαγωγής, είναι πιθανό να ασκήσει πίεση στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου, επιδεινώνοντας το ήδη υψηλό ενεργειακό κόστος σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: protothema.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top