ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η απάντηση ΠτΔ στον Τατάρ για Βαρώσι: «Επανάληψη και μια ταύτιση της αδιαλλαξίας»

Η απάντηση ΠτΔ στον Τατάρ για Βαρώσι: «Επανάληψη και μια ταύτιση της αδιαλλαξίας»

Οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας προσερχόμενος στην τελετή εγκαινίων του Μουσείου Βιομηχανικής Φαρμακευτικής Τάκη Παττίχη.

«Θέλω να ελπίζω ότι δεν θα διαρκέσει επ’ αόριστο η κατάσταση στην Ουκρανία και ίσως δημιουργούνται οι προοπτικές μέσα από τις στάχτες ενός πολέμου της ανάγκης για ειρηνική επίλυση των διαφορών μεταξύ των οποίων είναι και το Κυπριακό», είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στην τελετή εγκαινίων του Μουσείου Βιομηχανικής Φαρμακευτικής Τάκη Παττίχη, στη Λεμεσό, και ερωτηθείς για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας η οποία επαναρχίζει, είπε ότι «αποτελεί πράγματι μια ιστορική μέρα η επανασύνδεση της Κύπρου με την Ελλάδα. Θα διευκολυνθεί πολύς κόσμος, ο οποίος λόγω φοβίας δεν ταξιδεύει με αεροπλάνα. Συνεπώς, δεν μπορώ παρά να χαιρετίσω αυτή την προσπάθεια που τελικά στέφθηκε με επιτυχία».

Κληθείς να σχολιάσει νέες προκλητικές δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Ερσίν Τατάρ ότι το Βαρώσι θα παραμείνει στην «κυριαρχία» του ψευδοκράτους και ότι δεν θα δεχθεί να είναι αντικείμενο συζήτησης σε σχέση με τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι επανάληψη και μια ταύτιση της αδιαλλαξίας με τις θέσεις που αφορούν και τη λύση του Κυπριακού.

Έχουν εγκαταλείψει, όπως και γραπτώς έχουν διατυπώσει και στον ΓΓ, τη θέση για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, εμμένοντας σε κάτι που η ανθρωπότητα ευρύτερα, οι διεθνείς οργανισμοί, η ΕΕ, αλλά και σωρεία κρατών δεν αποδέχονται διότι αν ποτέ γινόταν αποδεκτό θα άνοιγε το κουτί της Πανδώρας για πολλές άλλες αποσχιστικές τάσεις που παρατηρούνται σε διάφορες χώρες.

Δεν είναι τι ο κ. Τατάρ επιθυμεί και επιδιώκει αλλά τι το διεθνές δίκαιο υπαγορεύει, και σε αυτό θα εμείνουμε χωρίς να υποχωρούμε όχι μόνο για το Βαρώσι αλλά γενικότερα για ένα από τα έξι σημεία του ΓΓ που ήταν οι εδαφικές αναπροσαρμογές».

Σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «αυτή την περίοδο, χωρίς αμφιβολία, η παγκόσμια προσοχή στρέφεται σε ένα καταστροφικό, δυστυχώς, πόλεμο. Όμως, θέλω να ελπίζω ότι δεν θα διαρκέσει επ’ αόριστο αυτή η κατάσταση και ίσως δημιουργούνται οι προοπτικές μέσα από τις στάχτες ενός πολέμου, της ανάγκης ειρηνικής επίλυσης των διαφορών μεταξύ των οποίων, βεβαίως, είναι και το Κυπριακό».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Αυτός είναι ο πρώτος Υφυπουργός Μετανάστευσης - Θέμα συζήτησης ο διορισμός του

Αυτός είναι ο πρώτος Υφυπουργός Μετανάστευσης - Θέμα συζήτησης ο διορισμός του

Την ερχόμενη Δευτέρα τίθεται σε ισχύ ο νόμος περί της ίδρυσης του Υφυπουργείου Μετανάστευσης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top