ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα άκρα η κατάσταση στην ΕΔΕΚ- Σήμερα συνέδριο και αύριο εκλογές

Στα άκρα η κατάσταση στην ΕΔΕΚ- Σήμερα συνέδριο και αύριο εκλογές

Ακόμη ένα επεισόδιο στην εσωκομματική αντιπαράθεση που μαίνεται τα τελευταία χρόνια στην ΕΔΕΚ γράφεται αυτές τις ημέρες και κανένας πλέον δεν γνωρίζει την κατάληξη που θα έχει η παρατεταμένη σύγκρουση ανάμεσα στα στελέχη που υποστηρίζουν την ηγεσία υπό τον Μαρίνο Σιζόπουλο και στα υπόλοιπα που τον κατηγορούν για μια σειρά από αντικαταστατικές και μονομερείς ενέργειες.

Με την αιφνιδιαστική απόφαση που πήρε την Πέμπτη η Κεντρική Επιτροπή, η ΕΔΕΚ οδηγείται σήμερα Σάββατο (30/4) σε παγκύπριο συνέδριο, ενώ αύριο Κυριακή, 1η Μαΐου, θα στηθούν εκλογές για τη νέα ηγεσία του Κινήματος. Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής προκαλεί την αντίδραση των διαφωνούντων στελεχών, τα οποία μετά από προσφυγή στο Δικαστήριο, πέτυχαν αναβολή του Συνεδρίου και των εκλογών, που ήταν προγραμματισμένα τον περασμένο Οκτώβριο. Τα εν λόγω στελέχη, υποστηρίζουν ότι κάθε διαδικασία είναι παράτυπη και παράνομη, εάν δεν κριθεί οριστικά από το Δικαστήριο, η νομιμότητα του μητρώου των μελών.

Η «Ομάδα Πρωτοβουλίας για τη Σωτηρία και την Αναδιοργάνωση της ΕΔΕΚ», υποστηρίζει ότι η Κεντρική Επιτροπή που συγκλήθηκε αιφνιδίως την Παρασκευή, είναι η νόμιμη ΚΕ που εξελέγη στο Τακτικό Συνέδριο του 2017 και όχι η μεταγενέστερη. Το γεγονός αυτό, όπως υποστηρίζουν, στόχο έχει την παράκαμψη της δικαιοσύνης. «Κατά τα άλλα ο αυτοανακηρυχθείς και για την επόμενη πενταετία πρόεδρος έλαβε λέει αίτημα 35 μελών της ΚΕ για επείγουσα σύνοδο του οργάνου στην οποία παραβρέθηκαν μόνο 18 από τα 102 μέλη της» αναφέρει η ανακοίνωση της Ομάδας Πρωτοβουλίας, και τονίζει ότι ούτε το χρονικό διάστημα δύγκλισης του Συνεδρίου και του στησίματος των καλπών είναι τυχαίο. «Μέχρι την Δευτέρα το πρωί κανένα δικαστήριο δεν μπορεί να αναστείλει τις όποιες αλχημείες του Μαρίνου Σιζόπουλου, είναι βέβαιο ότι θα επικυρωθούν όλες οι προειλημμένες αποφάσεις τους» αναφέρει και καταλήγει: «Δυστυχώς, χάνεται άλλη μια ευκαιρία για την αποκατάσταση της ενότητας και της δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος. Αν υπήρχε θέληση η λύση ήταν απλή: Η οργάνωση ενός δημοκρατικού συνεδρίου με βάση το Μητρώο μελών του 2017 (με το οποίο εκλέχτηκε πρόεδρος ο Μ. Σιζόπουλος) με την προσθήκη όσων νόμιμα έχουν εγγραφεί και την αφαίρεση όσων νόμιμα έχουν διαγραφεί.

Εν πάση περιπτώσει ο Μ. Σιζόπουλος προσθέτει άλλη μία παρανομία στην σωρό των καταστροφικών για το κόμμα μεθοδεύσεων του. Ούτε αυτή θα περάσει και η ΕΔΕΚ θα βρει τον δρόμο της».

Σιζόπουλος: Όλα νόμιμα

Η ηγεσία της ΕΔΕΚ παραπέμπει σε νομικές γνωματεύσεις, σύμφωνα με τις οποίες δεν υπάρχει κανένα νομικό κώλυμα. Ο ίδιος ο Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε ότι η Κεντρική Επιτροπή, με μια διαφωνία και δύο αποχωρήσεις μελών, έχει αποφασίσει όπως προχωρήσει άμεσα στην ολοκλήρωση του Παγκύπριου Εκλογικού Συνεδρίου του κόμματος, στη βάση ολοκληρωμένης και τεκμηριωμένης νομικής συμβουλής. Το Παγκύπριο Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία, σήμερα Σάββατο 30 Απριλίου 2022 στις 5 μμ. Οι κάλπες θα στηθούν την Κυριακή σε όλες τις πόλεις, σε σημεία και σε ώρες που θα ανακοινωθούν το Σάββατο κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. Από την κάλπη θα αναδειχθεί ο νέος αναπληρωτής πρόεδρος, οι δύο αντιπρόεδροι και 35 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που απομένουν.

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος θα ανακηρυχθεί Πρόεδρος για μια ακόμη θητεία, χωρίς ανθυποψήφιο, μετά την απόσυρση της υποψηφιότητας του Γιώργου Βαρνάβα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ναυαγεί το λιμάνι Λάρνακας: Δεν κατέθεσε την εγγυητική η Kition - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή μεταφορών

Πρωτοτυπία ΔΗΠΑ για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων  για τις ευρωεκλογές

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Έρχονται χώροι στάθμευσης για οικογένειες - Σε ποια μέρη θα υλοποιηθεί

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ λέει πως εξαπέλυσε επίθεση με δεκάδες ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ



Τεράστιο ενδιαφέρον για την ακτοπλοϊκή σύνδεση: Οι κρατήσεις, το πρόγραμμα και οι τιμές - Αναμένεται να επεκταθεί;

Τεράστιο ενδιαφέρον για την ακτοπλοϊκή σύνδεση: Οι κρατήσεις, το πρόγραμμα και οι τιμές - Αναμένεται να επεκταθεί;

Σηκώνει άγκυρα στις 29 Μαΐου το επιβατικό οχηματαγωγό Daleela για το πρώτο δρομολόγιο της θαλάσσιας επιβατικής σύνδεσης με τον Πειραιά για τη νέα σεζόν και όπως όλα δείχνουν το ενδιαφέρον φέτος είναι αρκετά αυξημένο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top