ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σφυγμομετρούν αντιδράσεις στο ΑΚΕΛ για Μαυρογιάννη και Δημητριάδη- Θέμα ημερών η εξαγγελία Χριστοδουλίδη

Σφυγμομετρούν αντιδράσεις στο ΑΚΕΛ για Μαυρογιάννη και Δημητριάδη- Θέμα ημερών η εξαγγελία Χριστοδουλίδη

Σε μια από τις κρισιμότερες εκλογικές αναμετρήσεις εξελίσσονται για το ΑΚΕΛ οι προεδρικές του 2023 ιδιαίτερα μετά που ναυάγησε η προσπάθεια συμπόρευσης με το ΔΗΚΟ. Σαν αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης, σε περίπτωση που δεν υπάρξει η δυνατότητα συνεργασίας με άλλα κόμματα, ο βαθμός δυσκολίας καθίσταται ακόμη πιο ψηλός και εκ των πραγμάτων τα πολιτικά ρίσκα βάζουν πίεση στην ηγεσία του κόμματος για τις καλύτερες δυνατές επιλογές. Στο ΑΚΕΛ αντιλαμβάνονται ότι αποτυχία πρόκρισης στο δεύτερο γύρο του υποψήφιου που θα επιλεγεί, θα προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις που δεν θα αφήσουν ανέπαφη την ηγεσία του κόμματος.

Λεπτές ισορροπίες στο ΠΓ

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι αξιωματούχοι του κόμματος θέλουν να γίνουν κοινωνοί των μηνυμάτων και των απόψεων των μελών του ΑΚΕΛ, γύρω από τα ονόματα των Αχιλλέα Δημητριάδη και Ανδρέα Μαυρογιάννη, οι οποίοι προκρίνονται μέχρι στιγμής για το χρίσμα του υποψήφιου Προέδρου. Το Πολιτικό Γραφείο θα συνεδριάσει αύριο Τετάρτη 4 Μαΐου για να αποφασίσει, κατά πόσον θα καταφύγει στη βάση προτείνοντας έναν εκ των δύο υποψηφίων, ή εάν θα θέσει ενώπιον των μελών και τα δύο ονόματα. Η δεύτερη επιλογή προσφέρει στην ηγεσία τη δυνατότητα να έχει μια αντιπροσωπευτική εικόνα του βαθμού αποδοχής ή απόρριψης ενός εκάστου από τους δύο, αλλά την ώρα υπάρχει ο κίνδυνος να εξουδετερώσει την δυναμική που θα αποκτήσει η υποψηφιότητα εκείνου που θα επιλεγεί.

Όλα αυτά τα δεδομένα αποτελούν αντικείμενο προβληματισμού για την ηγεσία του ΑΚΕΛ, η οποία τις τελευταίες μέρες είχε χωριστές επαφές με τους δύο δυνητικούς υποψήφιους. Σύμφωνα με πληροφορίες που εξασφάλισε το themaonline, Μαυρογιάννης και Δημητριάδης έχουν ένθερμους υποστηρικτές σε επίπεδο Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, αλλά την ίδια ώρα δεν λείπουν και οι προβληματισμοί. Για τον Μαυρογιάννη η κύρια επιφύλαξη έχει να κάνει με το γεγονός ότι ουσιαστικά τυχόν επιλογή του από το ΑΚΕΛ στην καλύτερη περίπτωση αποδυναμώνει την κριτική του κόμματος έναντι του Προέδρου Αναστασιάδη και του Νίκου Χριστοδουλίδη. Υπάρχουν όμως και στελέχη που διατηρούν επιφυλάξεις για τις απόψεις Μαυρογιάννη στο Κυπριακό, οι οποίες βρίσκονται εγγύτερα στο λεγόμενο «απορριπτικό μέτωπο». Ωστόσο, μια σειρά από άλλους παράγοντες, όπως η αναγνωρισιμότητα, η γνώση του διεθνούς περιβάλλοντος, ο πρότερος πολιτικός βίος, το ευρωπαϊκό προφίλ κλπ, πιστώνονται στα υπέρ του Μαυρογιάννη από στελέχη του ΑΚΕΛ, που βλέπουν ότι σε περίπτωση που προκριθεί στον δεύτερο γύρο θα έχει πιθανότητες υποστήριξης από τον ευρύτερο χώρο του κέντρου και της κεντροδεξιάς.

Στην περίπτωση Αχιλλέα Δημητριάδη, προβληματισμό προκαλεί η μονοθεματικότητά του, δηλαδή η ενασχόλησή του με το Κυπριακό και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στα υπέρ του, σύμφωνα με τα στελέχη του ΑΚΕΛ που προκρίνουν την υποψηφιότητά του, είναι η εγγύτητα θέσεων τόσο στο Κυπριακό όσο και σε θέματα διαφθοράς, αξιοκρατίας, εκσυγχρονισμού του κράτους κλπ. Στα υπέρ του όμως υπολογίζεται και το γεγονός ότι έχει εξαγγείλει την υποψηφιότητά του εδώ και καιρό και μάλιστα, κόσμος της Αριστεράς διάκειται θετικά προς αυτήν.

Σφίγγα ο Στέφανος

Γνώστες του συσχετισμού δυνάμεων στο ΑΚΕΛ εκτιμούν ότι υπάρχει ένα προβάδισμα για τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, τουλάχιστον σε επίπεδο Πολιτικού Γραφείου. Εκτιμούν επίσης ότι βαρόμετρο θα αποτελέσει η τοποθέτηση του γενικού γραμματέα, Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος επί του παρόντος δεν έχει πάρει θέσει υπέρ ή εναντίον κανενός από τους δύο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πρόταση του Πολιτικού Γραφείου δεν είναι σίγουρο ότι κατ᾽ανάγκην θα υιοθετηθεί από την Κεντρική Επιτροπή, πλην όμως, δεν θα πρέπει να αναμένονται και θεαματικές διαφοροποιήσεις. «Όλα είναι ανοικτά» είπε στο themaonline, στέλεχος του ΑΚΕΛ. Η Κεντρική θα συνέλθει το Σαββατοκυρίακο και θα παραπέμψει το θέμα στα μέλη του κόμματος για συζήτηση από την ερχόμενη βδομάδα για περίπου 20 μέρες. Όταν ολοκληρωθεί ο διάλογος στη βάση του κόμματος η Κεντρική Επιτροπή θα ετοιμάσει εισήγηση για τον υποψήφιο, ο οποίος θα αποφασιστεί από την έκτακτη συνδιάσκεψη την Κυριακή 5 Ιουνίου.

Ετοιμος ο Χριστοδουλίδης

Τις αμέσως επόμενες μέρες θα πρέπει να αναμένονται οι ανακοινώσεις από τον τέως ΥΠΕΞ Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος εργάζεται πυρετωδώς στην ετοιμασία της εξαγγελίας της απόφασής του να είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο Χριστοδουλίδης στήνει την ομάδα των συνεργατών του και εάν δεν υπάρξουν ανατροπές, την άλλη εβδομάδα ενδεχομένως να υπάρξουν εξελίξεις γύρω από την ημερομηνία της εξαγγελίας, σε τόπο και ώρα που θα γίνουν γνωστά αργότερα. Ομάδα τεχνοκρατών, αποτελούμενη από ακαδημαϊκούς, επαγγελματίες και ειδικούς, σε όλους τους τομείς δραστηριότητας, ετοιμάζουν το περίγραμμα των θέσεων με τις οποίες θα απευθυνθεί στον κυπριακό λαό κατά την εξαγγελία της υποψηφιότητάς του και θα έχει επαφές με οργανωμένα σύνολα και πολιτικές δυνάμεις.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top