ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προωθεί ρολό ΕΕ στο Παλαιστινιακό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Προωθεί ρολό ΕΕ στο Παλαιστινιακό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Ουσιαστικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προωθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στις προσπάθειες για επανέναρξη του διαλόγου στο Παλαιστινιακό, με ενδεχόμενες επισκέψεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σε Αίγυπτο, Ισραήλ, Παλαιστίνη, Ιορδανία και Κύπρο καθώς και με την πρόσκληση Νετανιάχου – Αμπάς στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως δήλωσε ο ίδιος.

Αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ στην Κύπρο τον Ιούλιο, έκανε λόγο για την ανάγκη η ΕΕ να είναι ενεργώς παρούσα στο Κυπριακό.

Ανέφερε επίσης ότι στη συνάντησή του με τον κ. Τουσκ τον ενημέρωσε «για την ελπίδα που δημιουργείται όσον αφορά την επίλυση του κυπριακού προβλήματος με βάση τα τελευταία δεδομένα», καθώς και την πρόοδο στην οικονομία.

Σε ό,τι αφορά την πρωτοβουλία του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε στην εισαγωγική του δήλωση μετά την ολοκλήρωση της συνόδου ότι «σημαντική κατά την παρουσία μου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ήταν και η πρωτοβουλία μου για να προσκληθούν από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προκειμένου να παρουσιάσουν τις θέσεις τους στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu και ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Mahmoud Abbas». 

Πρόκειται, εξήγησε, «για μια πρωτοβουλία, από πλευράς Ευρώπης, που θα βοηθούσε έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους ηγέτες να αναπτύξουν τις θέσεις τους, να ακουστούν από πλευράς ΕΕ, να γίνουν οι παρεμβάσεις και - γιατί όχι - σε συνεργασία με άλλες δυνάμεις όπως η Αμερική, να αναληφθεί μια ουσιαστική πρωτοβουλία από πλευράς ΕΕ έτσι ώστε να επαναρχίσει ο διάλογος μεταξύ των εμπλεκομένων».

Και σε αυτή τη σφαίρα των εμπλεκομένων, σημείωσε, «εντάσσω βεβαίως την Αίγυπτο και την Ιορδανία». 

Γι’ αυτό, πρόσθεσε, «και κατά τη διάρκεια της συνάντησής μου με τον Πρόεδρο Tusk συζητήσαμε και το ενδεχόμενο της επίσκεψής του στην περιφέρεια, με επισκέψεις που θα πραγματοποιηθούν στην Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, την Ιορδανία και ενδεχόμενα και την Κύπρο, προκειμένου να διαπιστώσει από κοντά την τρέχουσα κατάσταση, αλλά και να βοηθήσει μέσω των πρωτοβουλιών της ΕΕ στην επανέναρξη του διαλόγου». 

Αναφερόμενος στα δύο στοιχεία που άπτονται της πρωτοβουλίας του, εξήγησε ότι το ένα αφορά την «πρόσκληση των δύο ηγετών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το άλλο είναι η ανάληψη πρωτοβουλίας από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε συνεργασία πάντοτε με την Ύπατη Εκπρόσωπο κα Federica Mogherini, προκειμένου να βοηθήσουμε - ενεργά εμπλεκόμενοι - στο να επικρατήσει η ειρήνη στη γειτονική περιοχή». 

Εξέφρασε την ευχαρίστησή του γιατί «ενημερώνοντας τόσο τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ σήμερα το πρωί αλλά και χθες τους ηγέτες της Αιγύπτου και της Παλαιστίνης, διαπίστωσα μια ειλικρινή ικανοποίηση και επιθυμία να αντιμετωπίσουν, με το θετικότερο δυνατόν βαθμό, την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία». 

Μάλιστα, πρόσθεσε, «υπήρξε εισήγηση για την εμπλοκή και της Ιορδανίας και σήμερα ακριβώς ενημέρωσα σχετικά τον Πρόεδρο Tusk, ο οποίος άρχισε ήδη, μετά τη συνομιλία που είχαμε, προετοιμασία τόσο για την πρόσκληση όσο και για την επίσκεψη». 

Θα πρέπει να πω, σημείωσε, «ότι στο περιθώριο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είχα την ευκαιρία να αναπτύξω τον προβληματισμό μου για την ανάγκη η ΕΕ να συμβάλει ενεργά στην ειρήνευση της περιοχής και έχω βρει σημαντική κατανόηση από μεγάλο αριθμό κρατών».

«Γι’ αυτό πιστεύω ότι, και με τη συμβολή άλλων Ευρωπαίων εταίρων, η Ευρώπη μπορεί να διαδραματίσει ένα ουσιαστικό ρόλο στην επικρατούσα αστάθεια της περιοχής», είπε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε επίσης στις επισκέψεις εντός Ιουλίου στην Κύπρο του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ και της κ. Μογκερίνι.

«Η παρουσία του μεν Προέδρου της Επιτροπής μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην επιθυμία εμπλοκής της ΕΕ χωρίς αυτό να σημαίνει ότι καταργείται η μέχρι σήμερα δεδηλωμένη, δηλαδή ότι οι συνομιλίες είναι κάτω από την αιγίδα του ΟΗΕ», είπε.

Αυτό που θα πρέπει να τονιστεί, σημείωσε, «είναι η ανάγκη όπως η ΕΕ να είναι ενεργώς παρούσα, με δεδομένο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρες μέλος της ΕΕ και η όποια λύση επηρεάζει, οπωσδήποτε, και το υπόλοιπο της Ένωσης». Όπως και η παρούσα κατάσταση, πρόσθεσε, «θα πρέπει να ανησυχεί την ΕΕ και ως προς αυτό βρίσκουμε απόλυτη κατανόηση».

Όσον αφορά την επίσκεψη της κ. Μογκερίνι, διευκρίνισε ότι «αφορά στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε, βεβαίως και στο Κυπριακό αλλά κατά κύριο λόγο στο ρόλο που η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει ως μια χώρα που διατηρεί φιλικότατες σχέσεις τόσο με το Ισραήλ όσο και τον υπόλοιπο αραβικό κόσμο».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παππούς Χρύσανθος: Συγκινητικά τα λόγια της συζύγου του - «Αναστήθηκε ο Χριστός, αναστηθήκαμε κι εμείς»

ΕΔΕΚ: Σε ανοδική πορεία η συσπείρωση - Η 6η έδρα - Φαβορί ο Ανδρέας Αποστόλου

Συναγερμός στις Αρχές: Έβαλαν φωτιά σε δημοτικό σχολείο και προκάλεσαν ζημιές σε εξωτερικούς χώρους

Βεγγαλικά σε περίπτερα: Ποια δικαιούνται να διατίθενται - Μπορούν να πωλούνται σε ανήλικους;

«Ω γλυκύ μου… κρέας»: Έρχεται νέα αύξηση στο χοιρινό – Στα ύψη το αρνί - Τρέχουν να προλάβουν την αργία της Πρωτομαγιάς οι καταναλωτές

Ο Δημήτρης Κόκοτας άνοιξε τα μάτια του – Δεν έχει πια μηχανική υποστήριξη



ΠτΔ: Η Κύπρος υπέρ της δημιουργίας θέσης Επιτρόπου Άμυνας της ΕΕ

ΠτΔ: Η Κύπρος υπέρ της δημιουργίας θέσης Επιτρόπου Άμυνας της ΕΕ

Τη στήριξη της Κύπρου στην ιδέα της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για τη δημιουργία θέσης Επιτρόπου της ΕΕ για θέματα Άμυνας, εξέφρασε την Τρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στο πλαίσιο επίσκεψής του στο φυλάκιο «Κομμόροτσος», στην Κοκκινοτριμιθιά, ενόψει των εορτών του Πάσχα. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συνοδευόταν από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη, τον Υπουργό Άμυνας, Βασίλη Πάλμα, και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγο Γεώργιο Τσιτσικώστα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top