ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επαφές για ακτοπλοϊκή σύνδεση με Ισραήλ - Η απάντηση Υφυπουργού Ναυτιλίας για ενδιάμεσο προορισμό σε ελληνικό νησί

Επαφές για ακτοπλοϊκή σύνδεση με Ισραήλ - Η απάντηση Υφυπουργού Ναυτιλίας για ενδιάμεσο προορισμό σε ελληνικό νησί

Σειρά επαφών με το Ισραήλ είχε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης για να ενταχθεί στο πλαίσιο της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Κύπρου - Ελλάδας.

Σε συνέντευξή του στο newmoney.gr, ο Βασίλης Δημητριάδης εξηγά και τον λόγο γιατί δεν μπορεί να προστεθεί σταθμός σε ελληνικό νησί.

– Ας περάσουμε στο θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας από τις 19 Ιουνίου.
Πρόκειται για μεγάλη ευκαιρία προώθησης του θαλάσσιου τουρισμού μεταξύ της Κύπρου και της Ελλάδας. Δεν πανηγυρίζουμε. Το λέμε εγχείρημα και όχι επίτευγμα.

Πρέπει να το αγκαλιάσει ο κόσμος. Είναι ευκαιρία για τους Ελλαδίτες να επισκεφθούν τους συγγενείς τους στην Κύπρο που ανέρχονται σε περίπου 50.000-60.000.

– Η γραμμή επιδοτείται από την κυπριακή κυβέρνηση ή υπάρχουν και ευρωπαϊκά κονδύλια;
Υπήρξε μια σύγχυση στο θέμα αυτό. Ξεκαθαρίζω ότι η γραμμή είναι πλήρως επιδοτούμενη με χρήματα της κυπριακής κυβέρνησης μετά από άδεια που έδωσε η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε., διότι θεωρήθηκε ως υπηρεσία δημόσιου συμφέροντος, έχοντας και εποχιακό χαρακτήρα.

Εστιάζουμε στους μήνες Απρίλιο – Μάιο μέχρι Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, όπου εκτιμήσαμε ότι εντοπίζεται η περισσότερη ζήτηση τόσο από τους αδελφούς Ελλαδίτες όσο και από τους Κύπριους.

– Θα μπορούσε το πλοίο να πιάνει κάποιον ενδιάμεσο ελληνικό προορισμό στο δρομολόγιό του, όπως τη Ρόδο ή την Κρήτη;
Όχι, γιατί αυτό αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία για θέματα ανταγωνισμού με τις ελληνικές εσωτερικές θαλάσσιες συγκοινωνίες. Αν εντάσσαμε ενδιάμεσο σταθμό, θα ήμασταν υποχρεωμένοι λόγω των ενωσιακών κανόνων να αφαιρούσαμε ένα σημαντικό ποσό από την επιδότηση γιατί θα παρεμβαίναμε στην εσωτερική ναυσιπλοΐα της Ελλάδος.

Πάντως υπάρχει σκέψη να επεκταθεί και στο Ισραήλ και έχω κάνει πολλές επαφές.

Γιατί η γραμμή πρέπει να είναι βιώσιμη όταν κάποια μέρα σταματήσει να επιδοτείται από την κυπριακή κυβέρνηση. Γιατί η Ε.Ε. μας έχει βάλει ξεκάθαρη ρήτρα ότι η επιδότηση δεν μπορεί να είναι πέρα των έξι ετών.

Η βιωσιμότητα αυτής της γραμμής πιστεύω ότι θα ενισχυθεί εάν ο μεταφορέας επεκταθεί και στο Ισραήλ. Είναι μικρή η απόσταση με την Κύπρο, ενώ ούτε η Ελλάδα έχει θαλάσσια σύνδεση με το Ισραήλ. Υπάρχει και η προοπτική του θρησκευτικού τουρισμού.

Οπότε ίσως από του χρόνου ενταχθεί στο δρομολόγιο και το Ισραήλ. Αυτό το κομμάτι δεν θα είναι επιδοτούμενο, όμως, γιατί δεν θεωρείται ευρωπαϊκό δρομολόγιο.

Η γραμμή Λεμεσός – Πειραιάς
Η επιδότηση για τα επόμενα τρία χρόνια ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 16,5 εκατ. ευρώ.
Το πλοίο που θα εκτελεί το δρομολόγιο είναι τύπου ro-pax M/V DALEELA σημαίας Κύπρου, το οποίο διαχειρίζεται η εταιρεία Scandro Holding Ltd.

Το πλοίο θα αποπλεύσει στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής 19 Ιουνίου από τη Λεμεσό και θα καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά στις 18.00 της Δευτέρας 20 Ιουνίου.

Τέσσερα δρομολόγια μετ’ επιστροφής θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο, οκτώ τον Ιούλιο, επτά τον Αύγουστο και τρία τον Σεπτέμβριο.

Τον Ιούνιο θα κάνει τέσσερα δρομολόγια μετ’ επιστροφής, τον Ιούλιο οκτώ, τον Αύγουστο επτά και τον Σεπτέμβριο τρία. Το ταξίδι διαρκεί 30 ώρες. Το πλοίο είναι το επιβατηγό/ro-pax M/V DALEELA υπό κυπριακή σημαία, ναυπηγήσεως 1991.

Εχει μεταφορική ικανότητα 400 επιβατών σε:
■ 38 καμπίνες 1ης κλάσης (110 επιβάτες)
■ 68 καμπίνες 2ης κλάσης (180 επιβάτες)
■ 110 αεροπορικές θέσεις.

Έχει επίσης μεταφορική ικανότητα 100 οχημάτων.

Τα κόστη μεταφοράς μετ’ επιστροφής κυμαίνονται από 160,42 ευρώ για VIP θέση, 76,42 ευρώ για αεροπορική θέση και 203,44 ευρώ για οχήματα έως πέντε μέτρα.

Το πλοίο διαθέτει εστιατόριο, καφετέρια και ιατρείο. Σε περίπτωση βλάβης, η εταιρεία θα πρέπει να μεριμνήσει για εφεδρικό μέσα σε 15-20 ημέρες, διαφορετικά αφαιρείται ένα μεγάλο ποσό της επιδότησης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Επεισόδια έξω από ΑΔΕ Λεμεσού: Αύριο η απόφαση για τους 10 που συνελήφθησαν - Τα αδικήματα που τους βαραίνουν

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Ιωάννα Τούνη: Ο προβληματισμός που μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους – «Δεν ξέρω τι πάει λάθος»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top