Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy

Κοινοβουλευτική Επ Υγείας: Σε ένα χρόνο η υλοποίηση Εθνικής Στρατηγικής Μείωσης Εμφραγμάτων και Εγκεφαλικών

26.05.2022
17:01
Κοινωνία

Σε περίπου ένα χρόνο αναμένεται να υλοποιηθεί η Εθνική Στρατηγική Μείωσης των Εμφραγμάτων και των Εγκεφαλικών Επεισοδίων στην Κύπρο, ανέφεραν την Πέμπτη μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, μετά από σχετική ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές.

Η Επιτροπή συζήτησε το θέμα, με μέλη της να τονίζουν τη σημασία τέτοιας στρατηγικής για δύο τόσο σοβαρές ασθένειες, όπως είπαν, τις καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά επεισόδια, τα οποία, σύμφωνα με την αναπληρώτρια Πρόεδρο της Επιτροπής, Βουλευτή του ΔΗΣΥ, Σάβια Ορφανίδου, είναι οι δύο πιο συχνές αιτίες θανάτου και στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις της μετά την συνεδρία, η κ. Ορφανίδου είπε, ότι με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν παγκοσμίως, οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η πρώτη αιτία θανάτου και αναπηρίας παγκοσμίως.

«Ιδιαίτερα όσον αφορά την δική μας χώρα, με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν από το προφίλ υγείας για την Κύπρο, οι δύο πιο συχνές αιτίες θανάτου και στη χώρα μας είναι η ισχαιμική καρδιοπάθεια και τα εγκεφαλικά επεισόδια, με ποσοστό 28% να οφείλεται σε καρδιαγγειακές ή υποκείμενες νόσους» πρόσθεσε.

Είπε ότι είναι ένα θέμα «που καίει την ανθρωπότητα γενικότερα» και ότι στα πλαίσια της δημιουργίας αυτής της εθνικής στρατηγικής, θα πρέπει να συμπεριληφθούν παράγοντες όπως η ενημέρωση, η εκπαίδευση του προσωπικού, η αλλαγή κουλτούρας, η πρόληψη, «κυριότερα για να δούμε με ποιον τρόπο μπορούμε να προλαμβάνουμε αυτά τα επεισόδια, γιατί είναι ένας αόρατος εχθρός, μια αόρατη πανδημία που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στη ρίζα της».

Είπε ότι όλοι οι αρμόδιοι φορείς είναι πρόθυμοι να ξεκινήσουν την ετοιμασία αυτής της στρατηγικής σε διαβούλευση με όλους στους φορείς, ούτως ώστε σε ορίζοντα ενός έτους να υπάρχει ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική η οποία θα περιλαμβάνει και στρατηγικές που ήδη τρέχουν από το Υπουργείο Υγείας, όσον αφορά το κάπνισμα, το αλκοόλ, την παχυσαρκία, την ανάγκη για άσκηση κλπ.

Είπε ακόμα ότι χαιρετίζουν «με πολλή ικανοποίηση» και τις τοποθετήσεις του ΟΑΥ και του ΟΚΥπΥ προς την κατεύθυνση ενίσχυσης αυτής της προσπάθειας «και αναμένουμε να δούμε αποτελέσματα για το καλώς νοούμενο συμφέρον του ίδιου του ασθενή και της πολιτείας γενικότερα».

Η Βουλευτής Μαρίνα Νικολάου του ΑΚΕΛ, είπε σε δικές της δηλώσεις, ότι η συζήτηση τέθηκε προς τη σωστή κατεύθυνση, και ότι θα παρακολουθούν πολύ στενά την υλοποίηση μιας τόσο σημαντικής εθνικής στρατηγικής η οποία είναι απαραίτητη για τον τόπο. Είπε ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια έχουν ουσιώδη και πάρα πολύ σημαντικό ρόλο να παίξουν σε αυτή τη διαδικασία.

Αναφέρθηκε στη σημασία άμεσης πρόσβασης σε περίθαλψη ατόμων που υποφέρουν από καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο, αφού, όπως είπε, ακούστηκε από καλεσμένους στη συνεδρία, όσον αφορά στην υφιστάμενη κατάσταση, ότι, όταν ένας γιατρός έχει πολύ μεγάλο φόρτο εργασία να διεκπεραιώσει, τότε παρατηρούνται καθυστερήσεις. «Ο χρόνος σε ζητήματα εγκεφαλικών και καρδιακών επεισοδίων είναι πολύ σημαντικός» είπε.

Είπε ακόμα ότι πρέπει να εφοδιαστούν οι γιατροί με όλα τα απαραίτητα εργαλεία, αφού, πρόσθεσε, δεν είναι αποδεκτό ένας ασθενής που υποφέρει από καρδιακή ανεπάρκεια, να πρέπει να παίρνει συγκεκριμένα φάρμακα για έξι μήνες και το ΓεΣΥ να του δίνει μόνο για ένα.

Απηύθυνε έκκληση για αλλαγή κουλτούρας για να δίνεται άμεσα περίθαλψη σε όποιον την χρειάζεται αλλά πάνω σε επιστημονικά κριτήρια.

Ο Χρύσανθος Σαββίδης, Βουλευτής του ΔΗΚΟ, έκανε λόγο για «δύο αόρατες ασθένειες» οι καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά, όπως είπε, τα οποία χρειάζονται διαχείριση που μπορεί να επέλθει μέσα από μια εθνική στρατηγική.

Είπε ότι στην Κύπρο καταγράφονται περίπου 1.000 περιστατικά τον χρόνο με αυξητική τάση, ενώ, πρόσθεσε, αν το 25% από αυτά τα περιστατικά μένουν με κατάλοιπα από εγκεφαλικό, όπως έχουν ενημερωθεί στην Επιτροπή, σημαίνει ότι αυτό αφορά περίπου 250 άτομα τον χρόνο.

Είπε ότι το ΔΗΚΟ είναι υπέρ μιας εθνικής στρατηγικής, η οποία, όμως, θα πρέπει να εμπεριέχει πέντε βασικούς πυλώνες, όπως διατήρηση πλήρων στατιστικών δεδομένων, τον εμπλουτισμό φαρμακευτικών σκευασμάτων γιατί, όπως είπε, υπάρχουν κενά, αύξηση κέντρων αποκατάστασης, μεγιστοποίηση της ενημερωτικής εκστρατείας για τις ασθένειες αυτές και στα σχολεία και άμεση προσβασιμότητα ασθενών στην αντιμετώπιση αυτών των επεισοδίων.

Το ΔΗΚΟ, είπε, θα συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υλοποιηθεί πριν το χρονικό διάγραμμα του ενός έτους.

Πηγή: ΚΥΠΕ