ΚΟΣΜΟΣ

Σε συναγερμό οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις για τη Συρία

Σε συναγερμό οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις για τη Συρία

Σε συναγερμό είναι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις βορείως της Συρίας παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις στην περιοχή με στόχο να αποτρέψουν πιθανό σενάριο προσέγγισης του Ισλαμικού Κράτους στα σύνορα της Τουρκίας.

Πληροφορίες του τουρκικού Τύπου αναφέρουν ότι η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε από το γενικό επιτελείου του τουρκικού στρατού να λάβει όλα τα μέτρα για την αποτροπή της απειλής του Ισλαμικού Κράτους. Τουρκικά αεροσκάφη F16 βρίσκονται έτοιμα στις αεροπορικές βάσεις της Τουρκίας και μόλις λάβουν σχετική εντολή θα χτυπήσουν εντός της Συρίας.

Στο μεταξύ συνέρχεται από τις 15.00 το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας υπό τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για το Συριακό. Η συνεδρία αναμένεται να διαρκέσει εφτά ώρες και μετά το τέλος της θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις. Κατά τη συνεδρία αναμένεται να συζητηθεί το ενδεχόμενο δημιουργίας μια ενδιάμεσης περιοχής (tampon) εντός της Συρίας, ενώ θα συζητηθεί και η κατάσταση στα σύνορα με την Συρία.

Πάντως ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι η Τουρκία θα λάβει τα απαιτούμενα μέτρα για την ασφάλεια των συνόρων της. "Είμαστε έτοιμοι για κάθε είδους πιθανότητα", είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου ενώ για εκείνους που όπως είπε "ισχυρίζονται ότι η Τουρκία προβαίνει σε συνεργασία με το Ισλαμικό Κράτος, είναι άτομα που έχουν χάσει τη συνείδησή τους".

"Θα πρέπει να είναι γνωστό ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και όλοι οι κρατικοί θεσμοί μας βρίσκονται σε επαγρύπνηση και κανένας δε θα πρέπει να ανησυχεί πως η φωτιά θα επεκταθεί στην Τουρκία. Σε περίπτωση οποιασδήποτε ενέργειας, που θα επιφέρει ζημία στην ασφάλεια των συνόρων, η Τουρκία είναι έτοιμη για κάθε πιθανότητα. Η χώρα μας δε θα μείνει σιωπηλή σε οποιαδήποτε αρνητική κίνηση. Θα λάβουμε κάθε είδους μέτρα και οι κρατικοί θεσμοί θα κάνουν τα πρέποντα", είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Πάντως τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι η πρώτη επιλογή της Άγκυρας δεν είναι η είδοσος Τούρκων στρατιωτών στην Συρία αλλά η επέμβαση με βλήματα `Firtina`. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στην Άγκυρα επικρατεί η άποψη για παροχή στήριξης στην αντιπολίτευση της Συρίας. Από την άλλη εφημερίδες της αντιπολίτευσης κατηγορούν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) ότι επιδιώκει να σύρει την Τουρκία σε πόλεμο πορκειμένουν να παραμείνει στην κυβέρνηση. Εκτιμούν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν στρέφεται κατά της Συρίας ευελπιστώντας στις ψήφους των εθνικιστών στην Τουρκία και την μείωση της στήριξης στο φιλοκουρδικό HDP.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Πόσα παιδιά γεννήθηκαν στην ΕΕ το 2022; - Η χώρα με την ψηλότερη γονιμότητα και η θέση της Κύπρου

Συναγερμός στις Αρχές: Έκρηξη σε γκαράζ οικίας σήκωσε στο «πόδι» περιοχή στη Λευκωσία - Ζημιές σε ένα όχημα

Καιρός: Θα «πνιγούμε» από τη σκόνη - Πότε αναμένεται να βρέξει - Αναλυτικά η πρόγνωση



Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top