ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρίσιμο δίμηνο ετοιμάζει ο Ερντογάν- Συναγερμός σε Λευκωσία-Αθήνα

Κρίσιμο δίμηνο ετοιμάζει ο Ερντογάν- Συναγερμός σε Λευκωσία-Αθήνα

Eντείνεται η ανησυχία σε Αθήνα και Λευκωσία για τις ενέργειες που μεθοδεύει ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ακολουθεί πολιτική έντασης στην Κυπριακή ΑΟΖ, την Αμμόχωστο και το Αιγαίο, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις. Οι Κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας κινούνται προληπτικά σε ΟΗΕ και ΕΕ, αξιώνοντας κινήσεις που θα αποτρέψουν τους τουρκικούς σχεδιασμούς στην Κύπρο, την Ελλάδα (Αιγαίο), τη Συρία και το Ιράκ. Το βέτο που προτάσσει η Αγκυρα για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, είναι ενδεικτικό της τακτικής που ακολουθεί ο Ερντογάν.

Ένταση σε Αμμόχωστο και ΑΟΖ

Η Λευκωσία γίνεται δέκτης πληροφοριών ότι το επόμενο δίμηνο θα υπάρξουν εξελίξεις στην Αμμόχωστο και τα ενεργειακά, με τον Ταγίπ Ερντογάν να δημιουργεί συνθήκες έντασης για να μπορέσει να διαπραγματευτεί από θέση ισχύος, σε μια σειρά από θέματα εξωτερικής πολιτικής, με στόχο να τα κεφαλαιοποιήσει πολιτικά στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για το 2023, έτος των 100 χρόνων από την ίδρυση της τουρκικής Δημοκρατίας.

Στο ενεργειακό μέτωπο η Τουρκία έχει ανακοινώσει ότι το πλωτό γεωτρύπανο Cobalt Explorer, θα σταλεί τον Ιούλιο στην Ανατολική Μεσόγειο και σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να επιχειρήσει γεώτρηση νοτίως της Κύπρου, με σαφή στόχο να «γκριζάρει» τις περιοχές στις οποίες δραστηριοποιούνται ξένες εταιρείες που είναι αδειοδοτημένες από την Κυπριακή Δημοκρατία. Για το σκοπό αυτό με επιστολή στον ΟΗΕ η Τουρκία αξιώνει τον τερματισμό των ερευνών και γεωτρήσεων στην περιοχή από την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση, όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σε ό,τι αφορά την Αμμόχωστο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σχεδιασμός προβλέπει το άνοιγμα της περίκλειστης παράλιας περιοχής μπροστά από το ξενοδοχείο «King George» μέχρι την πολυκατοικία «Ωκεανία». Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ορόσημο των επόμενων κινήσεων και ανακοινώσεων δεν αποκλείεται να είναι ο Ιούλιος, επέτειος της εισβολής.

Ενημέρωση ΟΗΕ-ΕΕ

Ο υπουργός Εξωτερικών Iωάννης Κασουλίδης έχει ήδη μεταφέρει τις ανησυχίες της κυβέρνησης στον ειδικό αντιπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρντ, ενώ οι τουρκικές ενέργειες θα τεθούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Ειδική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που άρχισε τη Δευτέρα και ολοκληρώνεται σήμερα Τρίτη (31/5) στις Βρυξέλλες. «Ο Πρόεδρος θα ζητήσει από τους ομολόγους του να υπογραμμίσουν και αυτοί προς την Άγκυρα τη σημασία τερματισμού των προκλήσεων και την επαναφορά του Κυπριακού σε τροχιά επίλυσης, στη βάση των όσων προβλέπουν τα περί Κύπρου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφάλειας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος.

Ο Πρόεδρος θα ενημερώσει επίσης τους εταίρους για τις προσπάθειες που καταβάλλει η πλευρά μας για άρση του αδιέξοδου, μεταξύ άλλων μέσω της επιστολής που είχε αποστείλει την περασμένη εβδομάδα προς τον τουρκοκύπριο ηγέτη για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top