ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μπάιντεν χαιρετίζει την παράταση της εκεχειρίας στην Υεμένη, ζητώντας μόνιμη ειρήνη

Ο Μπάιντεν χαιρετίζει την παράταση της εκεχειρίας στην Υεμένη, ζητώντας μόνιμη ειρήνη

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε την Πέμπτη την παράταση της εκεχειρίας στην εμπόλεμη Υεμένη και απηύθυνε κάλεσμα για μόνιμη ειρήνη.

«Τα μέρη της σύγκρουσης παρέτειναν αυτή την εκεχειρία για άλλους δύο μήνες και είναι σημαντικό να εργαστούμε από εδώ και πέρα για να την κάνουμε μόνιμη», ανέφερε ο Μπάιντεν σε δήλωσή του.

«Προτρέπω όλα τα μέρη να κινηθούν γρήγορα προς μια συνολική και χωρίς αποκλεισμούς ειρηνευτική διαδικασία. Η διπλωματία μας δεν θα ησυχάσει μέχρι να υπάρξει μια μόνιμη διευθέτηση», ανέφερε.

Η Κυβέρνηση Μπάιντεν συζητούσε την παράταση της εκεχειρίας με τη Σαουδική Αραβία, η οποία έχει δεχθεί πυρά από την Ουάσινγκτον για το ιστορικό της στα ανθρώπινα δικαιώματα, μεταξύ άλλων και για την αεροπορική επέμβασή της στην Υεμένη.

Οι διπλωματικές προσπάθειες ήρθαν εν μέσω προσδοκιών ότι η πρόοδος στην Υεμένη θα βοηθούσε να πεισθεί ο Μπάιντεν να επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία αργότερα αυτόν τον μήνα, ένα αμφιλεγόμενο ταξίδι σύμφωνα με ορισμένους στο Δημοκρατικό Κόμμα.

Ο Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο του 2021 υποσχόμενος μεγαλύτερες προσπάθειες για τον τερματισμό του βίαιου πολέμου μεταξύ της υποστηριζόμενης από τη Σαουδική Αραβία Κυβέρνησης και των ανταρτών Χούτι που συνδέονται με το Ιράν.

Παρά τις διπλωματικές ενέργειες του απεσταλμένου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τομ Λέντερκινγκ, οι Χούτι είχαν επεκτείνει την επίθεσή τους μέχρι τη στιγμή της εκεχειρίας με τη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ.

Ο πόλεμος που ξέσπασε το 2016 έχει στοιχίσει τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και έχει αφήσει εκατομμύρια στα πρόθυρα της πείνας.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Τις ευχές του σε όλους τους πολίτες ενόψει της Ανάστασης και του Πάσχα έδωσε σε τηλεοπτικό πασχαλινό μήνυμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top