ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εμβαθύνουν τις σχέσεις τους με την Κύπρο σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εμβαθύνουν τις σχέσεις τους με την Κύπρο σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

«Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να εμβαθύνουμε τις διμερείς σχέσεις μας (με την Κυπριακή Δημοκρατία), καθώς προάγουμε την περιφερειακή σταθερότητα», σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με την προοπτική να προβεί στην πλήρη άρση του εμπάργκο της πώλησης όπλων στην Κύπρο.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το εάν η Ουάσιγκτον σκοπεύει να κάνει το επόμενο βήμα ώστε να βοηθήσει την Κυπριακή Δημοκρατία να ενισχύσει την αμυντική της διαλειτουργικότητα με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών αναγνώρισε τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη διμερή αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένας σημαντικός εταίρος και η σχέση μας στον τομέα της ασφάλειας έχει εμβαθύνει μετά την υπογραφή της Δήλωσης Πρόθεσης για τη διμερή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας το 2018».

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν το 2020 να προβούν στη προσωρινή και μερική άρση του εμπάργκο όπλων (ITAR), η οποία θα ίσχυε για ένα χρόνο - με δυνατότητα ανανέωσης - και σχετιζόταν με «μη φονικά» (non-lethal) συστήματα. Οι αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχαν σημειώσει τότε ότι οι ΗΠΑ θα προσεγγίσουν το συγκεκριμένο θέμα βήμα - βήμα, τονίζοντας ότι αυτή η απόφαση δεν συνδέεται με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο ούτε σηματοδοτεί αλλαγή στάσης στο Κυπριακό.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Τρομερή δουλειά οι διασώστες-νοσηλευτές! Επανάφεραν 4 φορές οπαδό του Απόλλωνα...

Ενδοσχολικός σεκιούριτι διακινούσε ναρκωτικά σε μαθητές - «Ανίκανη η Αστυνομία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα»

Στο τελικό στάδιο η πρόσληψη 259 πυροσβεστών - Όσα είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Δυο καραμπόλες στον αυτοκινητόδρομο: Η μία με 8 οχήματα – Τέσσερα πρόσωπα στο νοσοκομείο



ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συζήτησης για τα συμπεράσματα για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας πως στάληκε ένα «θετικό μήνυμα» στην Άγκυρα, του οποίου η μετατροπή σε πράξεις «εξαρτάται από την πρόοδο στο Κυπριακό». Οι δηλώσεις έγιναν κατά την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στις εργασίες της δεύτερης ημέρας της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top