ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφωνία στην ΕΕ για κατώτατους μισθούς – Θα ακολουθήσει και η Κύπρος;

Συμφωνία στην ΕΕ για κατώτατους μισθούς – Θα ακολουθήσει και η Κύπρος;

Σύμφωνα με την εφημερίδα του ΠΟΛΙΤΗ, αποφασίστηκε ευρωπαϊκή συμφωνία με κοινά κριτήρια για τους κατώτατους μισθούς. Πρόκειται ουσιαστικά για μια πολιτική συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών μελών της ΕΕ την οποία πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Οκτώβριο του 2020.

Από αυτή τη συμφωνία προάγεται εθνικός διάλογος στην Κύπρο για τη εισαγωγή κατώτατου μισθού, μια μεταρρύθμιση την οποία θα υλοποιούσε η Ζέτα Αιμιλιανίδου, αλλά δεν πρόλαβε.

Προβλέπεται κατάληξη από τη συμφωνία αυτή τον Ιούλιο, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Η οδηγία θέτει διαφορετικά κριτήρια  για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού και δεν αποτελεί απλά μια μισθολογική αφετηρία για τον εργαζόμενο», επισημαίνει η εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ.

Η συμφωνία προβλέπει πως τα κράτη μέλη θα πρέπει να αξιολογήσουν κατά πόσο ο καθιερωμένος για την ώρα κατώτατος μισθός είναι επαρκής για να παρέχει ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής. Για να κριθεί αυτό θα πρέπει να ληφθούν υπόψη όλοι ο συμπληρωματικοί παράγοντες όπως, οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες της κάθε χώρας η αγοραστική δύναμη της κάθε μιας και τα μακροπρόθεσμα εθνικά επίπεδα παραγωγικότητας.  Για την αξιολόγηση των πιο πάνω, όλες οι χώρες μπορούν να  καθορίσουν ένα «καλάθι αγαθών και υπηρεσιών», σε πραγματικές τιμές.

«Τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να εφαρμόζουν ενδεικτικές τιμές αναφοράς που χρησιμοποιούνται ευρέως διεθνώς, όπως το 60% του ακαθάριστου διάμεσου μισθού και το 50% του ακαθάριστου μέσου μισθού», σημειώνει ο ΠΟΛΙΤΗΣ.

Στη συνέχεια, τονίζεται πως πρέπει να γίνονται τακτικές επικαιροποιήσεις των κατώτατων μισθών και να υπάρχουν συμβουλευτικά όργανα στα οποία θα συμμετέχουν κοινωνικοί εταίροι  οι οποίοι θα βοηθούν στον καθορισμό των κατώτατων μισθών.

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής του ΕΛΚ και συνεισηγητής του Dennis Radtke ανέφερε, «για πρώτη φορά η νομοθεσία της ΕΕ θα συμβάλλει άμεσα στη διασφάλιση δικαιότερων και καλύτερων αμοιβών για τους εργαζομένους». Η συνεισηγήτρια Ολλανδή Ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών Agnes Jongerius, πρόσθεσε, πως «όλοι θα πρέπει να είναι σε θέση να αγοράσουν νέα ρούχα, να ενταχθούν σε μια ομάδα άθλησης».

Η οδηγία δημιουργεί νέες ευκαιρίες για τους Ευρωπαίους πολίτες ώστε να αποφύγουν τη λεγόμενη φτώχεια των εργαζομένων και να αποκτήσουν πρόσβαση στον κοινωνικό διάλογο» εξέφρασε η Πρόεδρος της επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Καταληκτικά, αξιοσημείωτο είναι το ότι η συμφωνία εγκρίθηκε και από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η οποία τόνισε πως οι νέοι αυτοί κανονισμοί για τους κατώτατους μισθούς θα προστατεύσουν την αξιοπρέπεια στην εργασία και θα διασφαλίσουν την ανάλογη αμοιβή σε σχέση με την εργασία που διεκπεραιώνεται.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top