ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βελτιώσεις στο νόμο περί κομμάτων - Οδηγείται στην Ολομέλεια στις 9 Ιουνίου

Βελτιώσεις στο νόμο περί κομμάτων - Οδηγείται στην Ολομέλεια στις 9 Ιουνίου

Στις 7 Ιουλίου θα γίνει η τελική τοποθέτηση των Βουλευτών στην Επιτροπή Θεσμών επί του νόμου περί κομμάτων, ο οποίος θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια προς ψήφιση στις 9 Ιουλίου.

Στην Επιτροπή σήμερα ολοκληρώθηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου που τροποποιεί το βασικό νόμο αλλά και η συζήτηση όλων των άλλων προτάσεων νόμου που κατέθεσαν κόμματα και Βουλευτές και όπως δήλωσε ο Πρόεδρός της Νίκος Νικολαϊδης τα βασικά ζητήματα που ήταν ανοικτά έχουν κλείσει.

Διευκρίνισε όμως ότι είναι υπό την αίρεση των τελικών τοποθετήσεων των κομμάτων.

Όπως δήλωσε ο κ. Νικολαϊδης, έκλεισε το θέμα των ανώνυμων εισφορών, σε πολύ μεγάλο βαθμό έχει κλείσει και το θέμα των διασυνδεδεμένων οργανισμών και της επιβολής ποινών, ενώ παραμένει ανοικτό το θέμα της κατανομής της κρατικής χορηγίας στα κόμματα. Αυτά αναμένεται να ξεκαθαρίσουν στη συνεδρίαση της Τρίτης και εκεί θα διαφανεί κατά πόσο θα υπάρξει μια βασική εισήγηση στο τροποποιητικό νομοσχέδιο ή άλλες απόψεις μειοψηφίας που θα κατατεθούν ως τροποποιήσεις επί του βασικού νομοσχεδίου ή και ως προτάσεις νόμου.

`Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, σήμερα επιτρέπονται εισφορές από φυσικά ή νομικά πρόσωπα ύψους μέχρι 50,000 ευρώ και αυτή η πρόνοια παραμένει.

Επιπρόσθετα, είπε, υπάρχει ένας κατάλογος για περιπτώσεις στις οποίες η οροφή κατεβαίνει στις 5,000 ευρώ και για ανώνυμες εισφορές.

Απαγορεύονται επίσης όλες οι ανώνυμες εισφορές καθώς και οι επιχορηγήσεις εκδηλώσεων από δημόσιους οργανισμούς με εξαίρεση αυτές του Οργανισμού Νεολαίας.

Τα κόμματα έχουν υποχρέωση μέχρι τέλος Μαρτίου κάθε έτους να αναρτούν στην ιστοσελίδα τους και διαβιβάζουν στον 'Εφορο για το προηγούμενο έτος τα ονόματα των φυσικών ή νομικών προσώπων που έχουν προβεί σε εισφορές προς αυτό καθώς και τα ποσά που έχουν εισφέρει πρόσωπα και υπερβαίνουν τα 500 ευρώ.

Η παράλειψη συμμόρφωσης είναι ποινικό αδίκημα για το πολιτικό κόμμα και επισύρει ποινή χρηματική ίση με το τριπλάσιο του ποσού των εισφορών που δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού είπε ότι η κατάληξη του νομοσχεδίου συμμορφώνει πλήρως την Κυπριακή Δημοκρατία με τις κατευθυντήριες γραμμές της GRECO.

Σημείωσε ότι δεν θα υπάρχουν πλέον ανώνυμες εισφορές στα κόμματα και τα οικονομικά τους καθώς και άλλων οργανισμών που είναι συνδεδεμένοι με κόμματα, θα ελέγχονται πλήρως από τον γενικό ελεγκτή.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό το ότι αυτή η νομοθεσία θα ψηφιστεί στις 9 Ιουλίου και άρα οδεύουμε προς τις Βουλευτικές εκλογές με ένα νέο νόμο περί κομμάτων.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού δήλωσε ότι επήλθαν πολλές βελτιωτικές αλλαγές στο νομοσχέδιο, παραμένουν όμως λίγα ζητήματα ανοικτά.

Ανέφερε ως τέτοια την ερμηνεία στον όρο συνδεδεμένες οργανώσεις, την τοποθέτηση σε εισήγηση του ΔΗΣΥ που λέει ότι η χρηματοδότηση πρέπει να προκύπτει από την απόλυτη αναλογικότητα, δηλαδή να είναι ανά Βουλευτή η χρηματοδότηση από το κράτος και κατ` αναλογία να λαμβάνουν χρηματοδότηση τα κόμματα.

Το κείμενο που έχουμε ενώπιον μας, πρόσθεσε, δεν θα περιλαμβάνει τη δυνατότητα ανώνυμων εισφορών οποιασδήποτε αξίας.

Ο κ. Δαμιανού χαρακτήρισε σημαντικό το νομοσχέδιο το οποίο, τόνισε, εκσυγχρονίζει και βελτιώνει το νομοθετικό πλαίσιο, ενισχύει τη διαφάνεια και  αντιμετωπίζει τη διαπλοκή.

Σε ερώτηση για το θέμα της δημοσιοποίησης εισφορών, ο κ. Δαμιανού είπε ότι αυτό που θα δημοσιοποιείται είναι αυτό που προνοεί η νομοθεσία, δηλαδή λογαριασμοί να αναρτώνται από πολιτικά κόμματα και να δημοσιοποιούνται.

Οποιαδήποτε στοιχεία αφορούν προσωπικά δεδομένα των πολιτών δεν είναι αντικείμενο δημοσιοποίησης, και οι πολιτικές επιλογές του κάθε πολίτη είναι αυστηρά προσωπικές, κατέληξε ο κ. Δαμιανού.

Από την πλευρά του και αναφερόμενος στην πρόταση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου να διαμοιράζεται αναλογικά με το μέγεθος η κρατική χορηγία στα κόμματα, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών εξέφρασε τη λύπη του.

Είναι, είπε, «κρίμα πραγματικά οι πολιτικοί αρχηγοί να πέφτουν σ` αυτό το επίπεδο».

Πρόσθεσε ότι «μετά από χρόνια πάγιας τακτικής να υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό από την κρατική χορηγία που να μοιράζεται ισόποσα στα πολιτικά κόμματα για να λειτουργούν με βάση κάποιες συγκεκριμένες προδιαγραφές, είναι πραγματικά θλιβερό και δεν βοηθά καθόλου στη διαμόρφωση ενός ήπιου και πολιτισμένου πολιτικού κλίματος που ευαγγελίζεται ο κ. Αβέρωφ, να έρχεται αυτή η προκρούστρια και πρόταση λαιμητόμος του κ. Αβέρωφ ή του ΔΗΣΥ για αναλογική κατανομή της κρατικής χορηγίας».

Κάλεσε τον κ. Νεοφύτου «να θυμηθεί τον καλό του εαυτό και όχι τον άτακτο και κακό και να αποσύρει αυτή την τροπολογία που είναι άδικη, καταστροφική και στραγγαλίζει κάθε έννοια πολυφωνίας». Οδηγεί, πρόσθεσε, «στον οικονομικό στραγγαλισμό των μικρότερων κομμάτων, γιατί εμείς δεν έχουμε χορηγίες, δεν έχουμε Focus, δεν έχουμε χορηγούς να μας χρηματοδοτούν».

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Οι ανακαλύψεις τις ΕΝΙ στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου (ΑΟΖ) και τα σενάρια για αξιοποίηση των επιβεβαιωμένων γεωτρήσεων, καθώς και οι προτιμώμενες λύσεις για αποτελεσματική ικανοποίηση των εγχώριων ενεργειακών προτεραιοτήτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ENI Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, στην παρουσία των Υπουργών Ενέργειας και Εξωτερικών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top