ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βούληση από όλους για αλλαγή του συστήματος διορισμών, βλέπει ο Κ. Καδής

Βούληση από όλους για αλλαγή του συστήματος διορισμών, βλέπει ο Κ. Καδής

Στην βούληση που επιδείχθηκε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις για αλλαγή του υφιστάμενου συστήματος διορισμού εκπαιδευτικών στάθηκε στις δηλώσεις του ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι με μικρές διαφοροποιήσεις το νομοσχέδιο μπορεί να ψηφιστεί στις 9 Ιουλίου και να αρχίσει να εφαρμόζεται από το Σεπτέμβριο.


Για τις θέσεις που προτίθεται να δώσει το Υπουργείο για μονιμοποίηση σε ότι αφορά τους δάσκαλους, είπε ότι «φαίνεται ότι το σύνολο των δασκάλων που υπηρετούν σήμερα ως συμβασιούχοι θα διοριστούν». Στους νηπιαγωγούς, πρόσθεσε, «αναμένεται να διοριστούν οι περισσότεροι», σημειώνοντας ότι «θα μείνει ένας αριθμός από 10 μέχρι 90 ανάλογα με το πόσοι από το εξωτερικό θα αποδεχθούν διορισμό μέσα στα επόμενα χρόνια».

Έγινε μια «σε βάθος, θα έλεγα, συζήτηση των προνοιών του νομοσχεδίου που έχει κατατεθεί από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού σχέση με το νέο σύστημα διορισμού στην εκπαίδευση», ανέφερε στις δηλώσεις του μετά την συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής ο κ. Καδής.

«Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι από όλες τις πολιτικές δυνάμεις εκφράστηκε η άποψη ότι το υφιστάμενο σύστημα θα πρέπει ν` αλλάξει και θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι εκφράστηκε και η βούληση από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να βρούμε τις σωστές διεξόδους για να κτίσουμε πάνω στο νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί και να προχωρήσουμε τελικά στην αλλαγή του υφιστάμενου συστήματος», πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι στην Επιτροπή βρέθηκαν εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας καθώς και πρώην Εισαγγελέας η οποία ασχολείται για πολλά χρόνια με θέματα της εκπαίδευσης και την οποία αξιοποίησε το Υπουργείο για νομικές συμβουλές.

«Οι έμπειροι αυτοί νομικοί έδωσαν απαντήσεις ως προς το θέμα των δυνατοτήτων διασφάλισης των μη μόνιμων εκπαιδευτικών που υπηρετούν σήμερα στην εκπαίδευση, που είναι και το καυτό θέμα, θα έλεγα, στην προσπάθειά μας ν` αλλάξουμε το υφιστάμενο σύστημα», είπε ο κ. Καδής.

Από τη συζήτηση που έγινε, κατά τον ίδιο, «φάνηκε ότι υπάρχει έδαφος για να προχωρήσουμε σε μια ευρέως αποδεκτή λύση, έχοντας σαν βάση το νομοσχέδιο και με μικρές διαφοροποιήσεις, οι οποίες θα επέλθουν σ` αυτό».

Εξέφρασε παράλληλα την αισιοδοξία του ότι «στις 9 του Ιούλη μπορεί να κατατεθεί στην Ολομέλεια προς ψήφιση το νομοσχέδιο και να αρχίσει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο η περίοδος εφαρμογής του νέου συστήματος, με τις μεταβατικές του διατάξεις».

Σε ερώτηση για το πως διασφαλίζονται οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται στη δημοτική εκπαίδευση ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι «για πρώτη φορά να σημειώσω ότι δύο εκπαιδευτικές οργανώσεις έχουν εγκρίνει την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού».

Αναγνώρισε ότι «υπάρχει το θέμα όντως μιας ιδιαιτερότητας στη δημοτική εκπαίδευση, η οποία  αντιμετωπίζεται είτε με το διορισμό μεγάλου αριθμού εκπαιδευτικών, δασκάλων και νηπιαγωγών, μέσα στην επόμενη περίοδο, διορισμούς στους οποίους δεσμεύθηκε αυτή η Κυβέρνηση να προχωρήσει μέσα στα επόμενα χρόνια, αλλά υπάρχει και μια διασφάλιση μέσα από τη νέα πρόταση η οποία έχει κατατεθεί για το νέο σύστημα διορισμών, το οποίο αναγνωρίζει την προϋπηρεσία δίνοντας με αυτόν τον τρόπο προβάδισμα σ` αυτούς που έχουν υπηρετήσει ήδη στο σύστημα».

Επεσήμανε παράλληλα ότι «έγινε ξεκάθαρο από τη Νομική Υπηρεσία ότι είναι αδύνατο να έχουμε νομικά έγκυρη λύση η οποία να διασφαλίζει όλους όσοι έχουν υπηρετήσει μέχρι σήμερα στο εκπαιδευτικό σύστημα».

Αυτό, είπε, «πρέπει να το αναγνωρίσουμε ως ένα γεγονός και στη βάση αυτού του δεδομένου να κτίσουμε τις όποιες διαφοροποιήσεις θα επέλθουν στο νομοσχέδιο που έχει καταθέσει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού».

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Καδής ανέφερε ότι σύμφωνα με τη γνωμάτευση που έχει λάβει από τη Νομική Υπηρεσία είναι με τον τρόπο που γίνονται οι συμβάσεις στη δημόσια εκπαίδευση δεν δημιουργούν υποχρέωση στο κράτος για διορισμό αλλά προσδοκία.

Σε ερώτηση για ισχυρισμό διαδηλωτών έξω από τη Βουλή ότι με το νομοσχέδιο εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των ιδιωτικών πανεπιστημίων και της ιδιωτικής εκπαίδευσης ο Υπουργός Παιδείας αντέτεινε ότι «αν πριμοδοτούνταν για παράδειγμα τα ακαδημαϊκά προσόντα σε πολύ μεγάλο βαθμό, τότε θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς αυτό το πράγμα». Ωστόσο, υπενθύμισε, «από τις αρχικές προτάσεις που είχαν υποβληθεί στο διάλογο η ποσόστωση των προσόντων είναι περίπου η μισή». Μιλάμε, είπε, «για 15 μονάδες στις 100 τα προσόντα», άρα, πρόσθεσε, το επόμενο βήμα θα ήταν να τα μηδενίσουμε εντελώς.

«Δεν πιστεύω ότι υπάρχει σύστημα διορισμών σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου που θέλει να λέγεται αξιοκρατικό και να μην λαμβάνει καθόλου υπόψη τα προσόντα», ανέφερε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στην Επ. Λεμεσού - Προχώρησε με ανάκληση προσωπικού η Πυροσβεστική - Δείτε βίντεο

Δεύτερη τραγωδία στις Φυλακές: Απεβίωσε Κύπριος κατάδικος - Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όμως δεν τα κατάφερε

Ανείπωτη θλίψη – Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι ο Παναγιώτης «Η μέρα δεν ξημέρωσε πολύ καλά»

Παραιτήθηκε από τους Οικολόγους η Έφη Ξάνθου - «Δεν μετανιώνω για τα 23 χρόνια που αφιέρωσα στο Κίνημα»

Καραγιάννης και Κωστρίκκης στο «Τ»: Να ανησυχούμε από την απόσυρση του AstraZeneca; - Όσα αναφέρουν



ΠτΔ για «όχι» Τατάρ: «Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν κάθεται στο τραπέζι των συζητήσεων»

ΠτΔ για «όχι» Τατάρ: «Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν κάθεται στο τραπέζι των συζητήσεων»

Την απόρριψη του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ, κλήθηκε να σχολιάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφορικά την πρόταση της Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, για τριμερή συνάντηση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top