ΥΓΕΙΑ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να βελτιώσετε την πέψη σας

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να βελτιώσετε την πέψη σας

Χρειάζεται να βελτιώσετε την πέψη σας; Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα όπως φούσκωμα, δυσκοιλιότητα, κοιλιακές κράμπες, αέρια ή διάρροια, τότε αυτά είναι μερικά σημάδια που δείχνουν ότι η πέψη σας χρειάζεται λίγη βοήθεια.

Το πεπτικό σας σύστημα είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη γενική σας υγεία. Είναι υπεύθυνο για την επεξεργασία των τροφίμων που τρώτε, την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεστε και στη συνέχεια την αποβολή των αποβλήτων που δεν εξυπηρετούν πλέον κάποιο σκοπό.

Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι βιώνουν καθημερινά σημάδια δυσφορίας λόγω διαταραχών του πεπτικού συστήματος. Η δυσφορία ως αποτέλεσμα της κακής πέψης μπορεί να προκαλέσει απογοήτευση και σύγχυση. Μερικές φορές μπορεί ακόμη και να γίνει τόσο ενοχλητική που μπορεί να αρχίσει να επηρεάζει την καθημερινότητά σας.

Επίσης κάποιες φορές οι επιπλοκές της πέψης μπορεί να είναι αποτέλεσμα πιο σοβαρών καταστάσεων όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η νόσος του Crohn, η εκκολπωματίτιδα και άλλα. Ωστόσο, ένα κατά τα άλλα απολύτως υγιές άτομο μπορεί συχνά να αντιμετωπίσει πεπτικά προβλήματα απλώς λόγω ανθυγιεινής διατροφής ή λάθος επιλογής τρόπου ζωής.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη διαδικασία της πέψης

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τα βασικά της διαδικασίας πέψης προκειμένου να αντιμετωπίσουμε κατάλληλα τα πεπτικά προβλήματα.

Η πέψη είναι η πράξη της κατανάλωσης, της διάσπασης, της επεξεργασίας και της χρήσης της τροφής για ενέργεια. Υπάρχουν δύο τρόποι πέψης της τροφής: μηχανική πέψη (όταν μασάτε την τροφή και χωρίζεται φυσικά σε μικροσκοπικά κομμάτια) και χημική πέψη (όπου η τροφή διασπάται σε ακόμη μικρότερα μόρια με τη βοήθεια φυσικών πεπτικών ενζύμων).

Η διαδικασία της πέψης ξεκινά από το στόμα. Η μηχανική πέψη διεξάγεται με την πράξη της μάσησης. Η χημική πέψη ξεκινά επίσης από το στόμα με την απελευθέρωση του ενζύμου αμυλάση, το οποίο είναι υπεύθυνο για την πέψη των υδατανθράκων.

Το φαγητό στη συνέχεια ταξιδεύει μέσω του οισοφάγου στο στομάχι όπου η χημική και φυσική πέψη συνεχίζονται. Τα γαστρικά υγρά απελευθερώνονται για να διασπάσουν περαιτέρω το τρόφιμο, ενώ το ίδιο το στομάχι συστέλλεται και αναδεύεται για να ανακατέψει τα πάντα και να σπρώξει το φαγητό προς τα έντερα.

Στη συνέχεια, όλα μπαίνουν στο λεπτό έντερο. Αυτό είναι το πρώτο μέρος της πέψης όπου τα θρεπτικά συστατικά αρχίζουν να απορροφώνται. Το συκώτι και το πάγκρεας βοηθούν επίσης, εκκρίνοντας ένζυμα που προάγουν τη χημική πέψη.

Τέλος, αφού το φαγητό περάσει στο λεπτό έντερο, το παχύ έντερο απορροφά όλα τα εναπομείναντα θρεπτικά συστατικά αλλά κυρίως το υπόλοιπο νερό. Έτσι σχηματίζονται τα κόπρανα που στη συνέχεια περνούν έξω από το σώμα μας μέσω του ορθού.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε την πέψη σας

Τώρα που καταλαβαίνουμε πώς λειτουργεί η διαδικασία της πέψης, ας δούμε μερικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να βελτιώσετε την πέψη σας.

Οι παρακάτω συμβουλές είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης, αλλά έχετε κατά νου ότι το να μάθετε πώς να υποστηρίζετε τη δική σας μοναδική πέψη είναι μια πιο πολύπλοκη διαδικασία και θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να καταλάβετε πλήρως τι λειτουργεί για εσάς.

Να τρώτε αρκετές φυτικές ίνες

Συνιστάται στους άνδρες και στις γυναίκες να λαμβάνουν περίπου 25-30 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα. Μπορείτε να πάρετε φυτικές ίνες στη διατροφή σας από ολόκληρα τρόφιμα όπως φασόλια, όσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους, δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά.

Εάν δεν είστε συνηθισμένοι να καταναλώνετε καθημερινά αυτά τα ινώδη τρόφιμα, ξεκινήστε με μικρές ποσότητες και αυξήστε σταδιακά. Δεν θέλετε να υπερφορτώσετε το πεπτικό σας σύστημα.

Επιπλέον, εάν διαπιστώσετε ότι αντιμετωπίζετε συγκεκριμένα προβλήματα με τα φασόλια ή τα όσπρια, μη διστάσετε να τα μουλιάσετε πριν τα προετοιμάσετε για να βοηθήσετε ακόμη περισσότερο την πέψη.

Πίνετε άφθονο νερό

Ροφήματα όπως αναψυκτικά, χυμοί φρούτων, τσάι, καφές και γάλα, αλλά και τροφές όπως φρούτα, γιαούρτι, σούπες και μαγειρευτά έχουν σημαντικές ποσότητες νερού που συμβάλλουν στην πρόσληψη υγρών. Για να καταλάβετε εάν ενυδατώνεστε σωστά: Εάν τα ούρα σας είναι ελαφρώς χρωματισμένα ή διαυγή, πίνετε αρκετή ποσότητα νερού. Εάν είναι σκοτεινά, τότε πρέπει να πιείτε περισσότερο.

Μειώστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα

Επιλέξτε τρόφιμα που είναι πλούσια με φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Η επιλογή είναι αρκετά μεγάλη από προϊόντα ολικής αλέσεως μέχρι άπαχη πρωτεΐνη, βούτυρο ξηρών καρπών, σπόρους, φρούτα και λαχανικά.

Εξασκηθείτε στη διαχείριση του στρες για καλύτερη πέψη
Η εύρεση μιας ρουτίνας διαχείρισης του άγχους που λειτουργεί για εσάς μπορεί να κάνει θαύματα όχι μόνο για την πεπτική σας υγεία αλλά και για την ψυχική σας υγεία.

Οι δραστηριότητες διαχείρισης του στρες μπορεί να είναι οτιδήποτε λειτουργεί για εσάς – από αφρόλουτρα μέχρι γυμναστική, μουσική ή διάβασμα, οι επιλογές είναι ατελείωτες.

Εάν διαπιστώσετε ότι δυσκολεύεστε να δημιουργήσετε μια ρουτίνα, να ξέρετε ότι μπορείτε πάντα να απευθυνθείτε σε έναν σύμβουλο ψυχικής υγείας για να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το άγχος.

Η κίνηση βοηθά στην πέψη

Η κίνηση μπορεί να είναι ένα μάθημα άσκησης που κάνετε, μια βόλτα στη γειτονιά σας, γιόγκα στο σπίτι ή μια βόλτα με ποδήλατο μαζί με φίλους. Κάθε κίνηση είναι καλή κίνηση.

Να τρώτε ισορροπημένα γεύματα

Κάθε φορά που ετοιμάζετε ή αγοράζετε ένα γεύμα, στοχεύστε να λαμβάνετε έναν συνδυασμό πρωτεϊνών, υγιών λιπαρών, αμυλούχων υδατανθράκων και μη αμυλούχων υδατανθράκων. Αυτό θα σας βοηθήσει να αισθάνεστε χορτάτοι μετά τα γεύματα, θα έχετε ενέργεια και θα βελτιώσει την πέψη σας.

Να τρώτε την απαραίτητη για το σώμα σας ποσότητα
Το να μάθετε να κατανοείτε τα σημάδια της πείνας και του κορεσμού μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμο. Όσο πιο καλά κατανοείτε αυτά τα σημάδια, τόσο καλύτερα μπορείτε να θρέψετε το σώμα σας και την πέψη σας.

Προσδιορίστε τις τροφικές δυσανεξίες

Εάν διαπιστώσετε ότι η πέψη σας διαταράσσεται μόνο μετά από ορισμένα γεύματα ή όταν τρώτε συγκεκριμένα τρόφιμα, μπορεί να ευθύνεται η τροφική δυσανεξία.

Ένας πολύ καλός τρόπος για να προσδιορίσετε εάν έχετε ή όχι τροφική δυσανεξία είναι να χρησιμοποιήσετε ένα ημερολόγιο τροφίμων. Αυτό θα σας επιτρέψει να παρακολουθείτε τα σημεία και τα συμπτώματά σας σύμφωνα με την πρόσληψη της τροφής. Με τον καιρό θα μπορέσετε να βρείτε τη βασική αιτία των προβλημάτων πέψης σας.

Προσθέστε πεπτικά ένζυμα

Εάν όλα τα άλλα αποτύχουν, τα πεπτικά ένζυμα με τη μορφή συμπληρώματος μπορεί να είναι αρκετά χρήσιμα. Για παράδειγμα, πολλοί δεν μπορούν να αφομοιώσουν πολύ καλά τα φασόλια και τα όσπρια και υπάρχουν πολλά συμπληρώματα στην αγορά που βοηθούν στη διάσπαση των πολυσακχαριτών, που μπορεί να δυσκολεύεστε να χωνέψετε. Υπάρχουν επίσης ορισμένες τροφές που περιέχουν φυσικά πεπτικά ένζυμα που είναι πιο «ισχυρά» από τα περισσότερα άλλα ολόκληρα τρόφιμα, όπως ο ανανάς και η παπάγια .

Δεν χρειάζεται απαραίτητα να λαμβάνετε πεπτικά ένζυμα για να βελτιστοποιήσετε την πέψη. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των αερίων και του φουσκώματος. Πάντα να ελέγχετε με το γιατρό σας πριν πάρετε ένα νέο συμπλήρωμα. Μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα ή να μην είναι κατάλληλο για το σώμα σας.

Είναι πάντα σημαντικό να επικοινωνείτε με τους γιατρούς σας για να αποκλείσετε τυχόν σοβαρές επιπλοκές ή παθήσεις της πέψης, ειδικά εάν αντιμετωπίζετε πεπτικά προβλήματα σε καθημερινή βάση.

Πηγή: jenny.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top