ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Απεγνωσμένος ο Δρ. Τσιούτης για κορωνοϊό: «Πάλι μαντάρα θα τα κάνουμε» - «Δεν έχει σημασία αν είναι έξαρση ή κύμα»

Απεγνωσμένος ο Δρ. Τσιούτης για κορωνοϊό: «Πάλι μαντάρα θα τα κάνουμε» - «Δεν έχει σημασία αν είναι έξαρση ή κύμα»

Με μία μακροσκελή ανάρτησή του στο twitter, ο Επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής και Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο και Παθολόγος με εξειδίκευση στον Έλεγχο Λοιμώξεων, Δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης, σχολιάζει τη συζήτηση που άρχισε πάλι για πιθανό νέο κύμα κορωνοϊού και για τα μαθήματα που δεν πήραμε.

Ακολουθεί αυτούσια η ανάρτηση του Δρ. Τσιούτη

Ξανά συζήτηση για το αν μπαίνουμε σε κύμα κ ανούσιες προβλέψεις. Αυτό που δεν έγινε ποτέ κατανοητό, είναι πως στην καθημερινή μας ζωή, δεν έχει σημασία αν είναι πανδημία, PHEIC, κύμα, έξαρση ή οτιδήποτε άλλο.

Αντίθετα είναι φανερή η προσπάθεια (επικοινωνιακά και λειτουργικά) όλο αυτό τον καιρό, να ορισθεί ένα τέλος στην πανδημία & να πάμε παρακάτω, εφαρμόζοντας μη-επιστημονικούς όρους.

Κι αντί να ευλογάμε τα γένια μας ότι τα πήγαμε καλά, θα έπρεπε ήδη να βλέπαμε τι θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει καλύτερα & τι πρέπει να κάνουμε από δω και πέρα.

2.5 χρόνια κ ακόμα αρνούμαστε ότι ο #SARSCOV2 είναι *μέρος* της καθημερινότητάς μας και οι κοινωνικές αξίες που θα *έπρεπε* να είχαμε αναδείξει – αλληλεγγύη, αυτο- & αλληλο- προστασία, σεβασμός του συνόλου, προετοιμασία, όπως και αλλαγή υποδομών, (ενίσχυση και συνεχής επιτήρηση, βελτίωση αερισμού, αλλαγή εργασιακών συνθηκών, βελτίωση εκπαιδευτικών δομών, ενίσχυση συστήματος υγείας) έμειναν μόνο σε ωραιοποιημένες δημόσιες τοποθετήσεις.

Δεν υπήρχε ποτέ μεσοπρόθεσμο & μακροπρόθεσμο πλάνο διαχείρισης, κρύψαμε το διεθνές ρεζίλεμα της ελλιπούς πανδημικής ετοιμότητας, κι όλοι βιάζονται να επανέλθουν στην προ-πανδημική κατάσταση επιβεβαιώνοντας ότι, όχι μόνο δεν μάθαμε τίποτα, όχι μόνο δεν θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα, αλλά στην επόμενη κρίση πάλι μαντάρα θα τα κάνουμε.

Η κατακλείδα: αγνοούμε βασικές αρχές βιολογίας – μικροβιολογίας – παθογένειας λοιμωδών νοσημάτων, η επιστημονική κοινότητα σχεδόν στο σύνολό της ακολουθεί αυτό τα πολιτικά προστάγματα, η κοινωνία έχει ξεχάσει τι πέρασε όλο αυτό τον καιρό κ όλοι μαζί προτιμούμε να γυρίσουμε την πλάτη στις ομάδες του πληθυσμού που χρειάζονται κατανόηση, βοήθεια & αλληλεγγύη.

Προτιμάμε (και δεχόμαστε) να τα αποδώσουμε σε νέες παραλλαγές, σε χαλάρωση λόγω κόπωσης, στον καιρό, σε άλλες κρίσεις, και δεν παραδεχόμαστε ότι αν θέλεις να κάνεις ουσιαστικές αλλαγές, θα πρέπει να κουραστείς.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top