ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φ. Φωτίου: Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποδέχεται τα αποτελέσματα της εισβολής και αγωνίζεται για την ακύρωση τους

Φ. Φωτίου: Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποδέχεται τα αποτελέσματα της εισβολής και αγωνίζεται για την ακύρωση τους

Ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων Φώτης Φωτίου δήλωσε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποδέχεται τα αποτελέσματα της εισβολής και αγωνίζεται για την ακύρωσή τους, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο αριθμός των εκταφών λειψάνων αγνοουμένων έχει πέσει κάθετα, αφού φέτος έχουν εκταφεί μόνο 17 λείψανα.

Σε ομιλία του στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Κερύνειας και ο Όμιλος Γυναικών Κερύνειας, ο κ. Φωτίου είπε πως “η καλή θέληση και η βούληση της δικής μας πλευράς είναι ειλικρινής και αποδεδειγμένη, αλλά θα πρέπει και η Τουρκία να πάρει τις αποφάσεις που πρέπει”, προσθέτοντας πως τα συναισθήματα για την Κερύνεια είναι πάντα έντονα, αφού η αποφασιστικότητα και η πίστη στο δίκαιο είναι συναισθήματα που ενδυναμώνουν τον πόθο της επιστροφής.

Αναφερόμενος στο έργο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους, ο κ. Φωτίου είπε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, πως “ο χρόνος μας πιέζει όλο και περισσότερο, καθώς ολοκληρώνεται μοιραία ο κύκλος ζωής όλο και περισσότερων συγγενών, που φεύγουν χωρίς να πάρουν απαντήσεις για την τύχη των αγαπημένων τους”, σημειώνοντας πως “το θέμα των αγνοουμένων είναι η πιο τραγική πτυχή της σύγχρονης ιστορίας μας”.

“Η τουρκική εισβολή”, είπε, “επισώρευσε πλείστα όσα δεινά στην πατρίδα μας. Η κατοχή, ο εποικισμός, οι νεκροί, οι αγνοούμενοι, η καταπάτηση των ιερών και των οσίων μας, η βίαιη εκδίωξη του ενός τρίτου του πληθυσμού μας από τα σπίτια και τις περιουσίες του, η προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας μας και η αμφισβήτηση των δικαίων του λαού μας από την Τουρκία, είναι εν πολλοίς ό,τι επιγραμματικά μπορεί να παραθέσει κανείς περιγράφοντας τις τραγικές επιπτώσεις της τουρκικής εισβολής”.

Ωστόσο, σημείωσε πως περισσότερο συγκλονίζουν τον κάθε ένα μας οι πάρα πολλές εκείνες περιπτώσεις των συμπατριωτών μας που έχασαν τη ζωή τους αγωνιζόμενοι, για την υπεράσπιση της πατρίδας από τον Τούρκο εισβολέα και κατακτητή, προσθέτοντας πως “στη μνήμη όλων αυτών κλείνουμε ευλαβικά το γόνυ και με μεγάλο θαυμασμό και εκτίμηση θα αναφερόμαστε πάντοτε στη θυσία τους”.

Συνέχισε λέγοντας πως “χωρίς να παραγνωρίζουμε το τι έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής, θα πρέπει να παραδεχθούμε πως κάθε άλλο παρά μας ικανοποιεί η πρόοδος των εργασιών της Διερευνητικής Επιτροπής”, συμπληρώνοντας πως “ο αριθμός των εκταφών έχει πέσει κάθετα, αφού φέτος έχουν εκταφεί μόνο 17 λείψανα”.

“Οι αντίστοιχοι αριθμοί για τα προηγούμενα τρία χρόνια ήταν 68, 65 και 55 εκταφές. Κάθετα έπεσε και ο αριθμός των ταυτοποιήσεων. Από τις 157 πέρσι και τις 124 το 2013, φέτος έγιναν μόνο 19 ταυτοποιήσεις. Και από αυτές οι 9 αφορούν Τουρκοκύπριους. Συνολικά από το 2006, οπόταν άρχισε να αποδίδει το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής, έγιναν εκταφές 967 λειψάνων από τα οποία ταυτοποιήθηκαν τα 583. Από αυτά, τα 440 αφορούν Ελληνοκυπρίους και τα 143 Τουρκοκύπριους. Τώρα, ποια είναι τα προβλήματα στην πορεία των εργασιών της Διερευνητικής Επιτροπής. Γιατί αυτή η απαράδεκτη καθυστέρηση, 41 χρόνια μετά την εισβολή. Εξακολουθούν να αγνοούνται 1068 Ελληνοκύπριοι”, σημείωσε ο κ. Φωτίου.

Είπε ακόμα πως “η δική μας πλευρά συνεργάζεται πλήρως για την περίπτωση των Τουρκοκυπρίων που έχουν δηλωθεί ως αγνοούμενοι”, ωστόσο, πρόσθεσε πως “δυστυχώς δεν υπάρχει η ίδια συνεργασία από την άλλη πλευρά, ιδιαίτερα την κατοχική δύναμη που έχει κηρύξει τριάντα και περισσότερες περιοχές στα κατεχόμενα ως στρατιωτικές ζώνες και απαγορεύει τη διενέργεια εκταφών σε αυτές”.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top