ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαμαρτυρία για Ακάμα: Φώναξαν «όχι στην λατόμευση και την καταστροφή των φαραγγιών μας»

Διαμαρτυρία για Ακάμα: Φώναξαν «όχι στην λατόμευση και την καταστροφή των φαραγγιών μας»

Οικολογικές οργανώσεις και ενεργοί πολίτες συγκεντρώθηκαν το Σάββατο έξω από το δημοτικό μέγαρο Πάφου ζητώντας την προστασία της χερσονήσου του Ακάμα, ενώ τάχθηκαν εναντίον του αναθεωρημένου Τοπικού Σχέδιου, το οποίο, όπως λένε «προωθεί το τσιμέντωμα της περιοχής».

Με πλακάτ στα οποία αναγράφονταν συνθήματα όπως «Όχι στην λατόμευση και την καταστροφή των φαραγγιών μας», «Ακάμας Εθνικό Πάρκο, η Ανάπτυξη στις Κοινότητες» οργανωμένα σύνολα και ενεργοί πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από το Δημαρχείο Πάφου, ενώ την εκδήλωση των οργανωμένων συνόλων έξω από το Δημαρχείο της Πάφου στήριξαν στελέχη και αντιπροσωπεία του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.

H Αλεξία Σακαδάκη, μέλος της ΚΕ του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, ανέφερε πως η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε ενάντια «στα πλάνα που έχει η Κυβέρνηση για την περιοχή του Ακάμα». Είπε ότι το αναθεωρημένο Τοπικό Σχέδιο δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, ούτε και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, παρότι έχει ζητηθεί από βουλευτές. «Το ΥΠΕΣ αρνείται να το δώσει, παραβιάζοντας και τη Συνθήκη του Αάρχους» είπε, σημειώνοντας ότι η διαμαρτυρία γίνεται ανήμερα της επετείου της υπογραφής της σύμβασης που προνοεί ότι τα κράτη παρέχουν στους πολίτες και τους βουλευτές πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν το περιβάλλον.

Εξέφρασε παράλληλα την ανησυχία της για τον Ακάμα για την κλιματική κρίση, σημειώνοντας πως «μια Κυβέρνηση η οποία διατείνεται ότι θα έχει μεγάλο και συμβολικό ρόλο στην περιοχή για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης πρέπει να ενσκύψει στα εσωτερικά» ζητήματα του περιβάλλοντος και «μετά διεθνώς να τολμά να μιλά για την προστασία του περιβάλλοντος και για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης».

Το παρών έδωσε και ο Επαρχιακός Γραμματέας Πάφου του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Ανδρέας Ευλαβής, που ανέφερε πως ήρθε η σειρά της Πάφου να γίνει η εκδήλωση διαμαρτυρίας. Εξάλλου ο Κυριάκος Τσιμίλλης, πρόεδρος της οργάνωσης «Φίλοι του Ακάμα» σημείωσε πως η σημερινή εκδήλωση αποτελεί έκφραση διαμαρτυρίας «για τις μεθοδεύσεις που προωθεί η Κυβέρνηση, με τις οποίες παραβιάζονται οι ίδιες οι δικές της δεσμεύσεις, όσον αφορά την ανάπτυξη των κοινοτήτων».

Εξέφρασε αντίθεση σε μια διάσπαρτη ανάπτυξη, η οποία, όπως είπε, θα υποβαθμίζει τις προοπτικές των κοινοτήτων. Ζητάμε, είπε ο κ. Τσιμίλλης, Εθνικό Πάρκο, όπως ήταν οι δεσμεύσεις και της Κυβέρνησης προενταξιακά, αλλά και επικέντρωση της ανάπτυξης μέσα στις κοινότητες και στις διευρυμένες ζώνες τους.

Την ίδια ώρα ήταν σε εξέλιξη σε παρακείμενο χώρο άλλη εκδήλωση διαμαρτυρίας, την οποία διοργάνωσε η Κοινότητα Ίνειας με τη συμμετοχή των υπόλοιπων Κοινοτήτων και Δήμων του Ακάμα και άλλων φορέων. Η Αστυνομία έλαβε αυξημένα μέτρα αλλά δεν χρειάστηκε να παρέμβει.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:«Το ΑΚΕΛ είναι αποφασισμένο να δώσει τολμηρές λύσεις» - Συζητήθηκαν τα αποτελέσματα των εκλογών στην Κεντρική Επιτροπή

«Το ΑΚΕΛ είναι αποφασισμένο να δώσει τολμηρές λύσεις» - Συζητήθηκαν τα αποτελέσματα των εκλογών στην Κεντρική Επιτροπή

Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ συζήτησε σήμερα τα αποτελέσματα των εκλογών της 9ης Ιουνίου στις οποίες καταγράφηκε αφ’ ενός ένα αδιαμφισβήτητα αρνητικό αποτέλεσμα για το ΑΚΕΛ στις Ευρωεκλογές και αφετέρου μια σημαντική επιτυχία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top