ΚΟΣΜΟΣ

Wikileaks: Αποκαλύπτουν τι «άκουσαν» οι κοριοί της NSA - Tι έλεγε η Μέρκελ για την Ελλάδα;

Wikileaks: Αποκαλύπτουν τι «άκουσαν» οι κοριοί της NSA - Tι έλεγε η Μέρκελ για την Ελλάδα;

Μέσα από απόρρητα έγραφα της τελευταίας εβδομάδας η Αναγέλα Μέρκελ δεν πίστευε πώς η λύση για το ελληνικό πρόβλημα θα ήταν ένα γερό κούρεμα στο ελληνικό χρέος .

 Οι κοριοί της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ κατέγραψαν τα όσα είπε η Kαγκελάριος με τον προσωπικό βοηθό, τον Οκτώβριο του 2011, λίγες ημέρες πριν από την απόφαση της συνόδου κορυφής για νέο κούρεμα των ομολόγων σε 50% από 21% που είχε αρχικά συμφωνηθεί. Στο απόρρητο έγγραφο της NSA, η Αγγέλα Μέρκελ, έδειχνε να αισθάνεται χαμένη και δεν ήξερε ποια ήταν η καλύτερη λύση, δηλαδή ένα νέο κούρεμα ή άμεση βοήθεια προς την Ελλάδα . Ο φόβος της ήταν πώς η Ελλάδα θα ήταν ανίκανη να ξεπεράσει το πρόβλημα, από τη στιγμή που δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί το υπόλοιπο χρέος της».

 Επιπλέον, αναφέρεται ότι σκεφτόταν να ασκήσει πιέσεις σε ΗΠΑ και Βρετανία, για την επιβολή ειδικού φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, για να βοηθηθεί τη ρευστότητα των τραπεζών και πως ότι ο μόνος εντός του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου που ήταν υπέρ του επιπρόσθετου κουρέματος, ήταν ο υπουργός οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Επίσης η Γαλλία και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μανουέλ Μπαρόζο, τέθηκαν υπέρ μίας πιο ήπιας προσέγγισης.

«Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ ήταν σταθερά αντίθετος, και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ περιγράφηκε ως «αναποφάσιστη για το θέμα», Επιπλέον, μια άλλη απόρρητη πληροφορία ήταν και η παρακολούθηση Γερμανών υψηλόβαθμων αξιωματούχων από τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

 Η συγκεκριμένη απόρρητη αναφορά έχει γίνει με βάσει τα στοιχεία που υποκλάπησαν από τον γενικό διευθυντής για θέματα της ΕΕ της γερμανικής καγκελαρίας Nikolaus Meyer-Landrut, ο οποίο παρείχε στις 14 Οκτωβρίου 2011 μια επισκόπηση σχετικά με τι σχεδιάζει το Βερολίνο να ζητήσει και θα είναι έτοιμο να υποστηρίξει ενόψει των συνόδων κορυφής που ακολουθούσαν με κύριο θέμα το ελληνικό ζήτημα. Επίσης στην αναφορά αναφέρεται πως για την διάσωση της Ελλάδας, ετοιμαζόταν πρόταση για συνεισφορά προς την χώρα από άλλες χώρες όπως Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότιος Αφρική.

Στο έγγραφο επισημαίνεται ακόμη, ότι το Βερολίνο δεν θα δεχόταν να δώσει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) τραπεζική άδεια. Επίσης δεν θα δεχόταν τη θέσπιση ενός κοινού Οχήματος Ειδικού Σκοπού μεταξύ του EFSF και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ή άλλο μέτρο που θα απαιτούσε νομοθετικές αλλαγές από τα κράτη μέλη.

Από την άλλη πλευρά, οι Γερμανοί θα υποστηρίξουν τη δημιουργία ενός ειδικού προγράμματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο οποίο οι χώρες BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) θα “ρίξουν” κεφάλαια για το σκοπό της ενίσχυσης δραστηριοτήτων διάσωσης στην ευρωζώνη».

 Ο Meyer-Landrut πίστευε επίσης ότι η επίλυση της ελληνικής κρίσης θα απαιτήσει μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα συγκριτικά με τις πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών, και ότι η Ευρωζώνη πρέπει να κοιτάξει πέρα από τις τεχνικές πτυχές μιας συμφωνίας, και να επικεντρώσει αντ΄αυτού στην πραγματική πρόοδο που θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα, όσον αφορά τη νομοθεσία και την εφαρμογή της.Επίσης άποψή του ήταν ότι μία ομάδα θα πρέπει να εγκατασταθεί μόνιμα στην Αθήνα με σκοπό την παρακολούθηση της κατάστασης.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι περισσότεροι από 70 τηλεφωνικοί αριθμοί υψηλόβαθμων γερμανών αξιωματούχων εντοπίζονται στη λίστα στόχων παρακολούθησης των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Κυβερνητικές Εξετάσεις: Αυτές είναι οι ημερομηνίες για το 2024 - Μέχρι πότε μπορείς να υποβάλεις αίτηση;

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Έρχονται χώροι στάθμευσης για οικογένειες - Σε ποια μέρη θα υλοποιηθεί

Ναυαγεί το λιμάνι Λάρνακας: Δεν κατέθεσε την εγγυητική η Kition - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή μεταφορών

Τον σταμάτησαν για έλεγχο και τον «τσάκωσαν» με μαχαίρι - Χειροπέδες σε 35χρονο



Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 8:30 το πρωί η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου, στον Γενικό Έφορο Εκλογών, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία»

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top