ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Ελλάδα: Ολονύχτια μάχη με τις πυρκαγιές - Σηκώνονται τα εναέρια μέσα - Πώς εξελίσσονται τα μέτωπα

Φωτιά στην Ελλάδα: Ολονύχτια μάχη με τις πυρκαγιές - Σηκώνονται τα εναέρια μέσα - Πώς εξελίσσονται τα μέτωπα

Συνεχίζεται το δύσκολο έργο της Πυροσβεστικής σε δύο πύρινα μέτωπα, σε Ιτέα και Κρανίδι, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας σηκώθηκαν τα εναέρια μέσα προκειμένου να καταβληθεί προσπάθεια να περιοριστούν οι πυρκαγιές που ξέσπασαν χθες.

Η φωτιά στην Ιτέα, που ξέσπασε χθες καίει ανεξέλεγκτα σε ένα τεράστια πύρινο μέτωπο το οποίο μέχρι το βράδυ έφτανε τα 20 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με πρωινή ενημέρωση από την Πυροσβεστική, με το πρώτο φως της ημέρας στην Ιτέα θα ριχτούν στη μάχη 4 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο και στο Κρανίδι δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Νωρίτερα χθες, δόθηκε μάλιστα εντολή εκκένωσης για το βόρειο τμήμα της Ιτέας και του χωριού Σερνικάκι λόγω της επικινδυνότητας της κατάστασης, ενώ εστάλη και μήνυμα του 112 στους κατοίκους.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από τη 1μμ το μεσημέρι και η κατάσταση έγινε δυσκολότερη το βράδυ, από τη στιγμή που σταμάτησαν να πετούν τα εναέρια μέσα.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

«Αυτό που συμβαίνει είναι συγκλονιστικό: Ο άνεμος είναι ισχυρός και οι πυροσβέστες δίνουν μεγάλη μάχη», γνωστοποιώντας ότι «απειλούνται κάποιες επιχειρήσεις, όπως εργοστάσια που βρίσκονται έξω από τα χωριά, αλλά και κτηνοτροφικές μονάδες. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη», είπε χθες ο πρόεδρος της κοινότητας Ιτέας, Ιωάννης Λύτρας.

Ο χάρτης της πυρκαγιάς

Ήδη στην περιοχή έχουν μεταφέρονται πυροσβεστικές δυνάμεις από όλη την Κεντρική Ελλάδα και με απόφαση του Αρχηγείου της Πυροσβεστικής έχουν τεθεί σε επιφυλακή όλες τις δυνάμεις της Κεντρικής Ελλάδας.

Η φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι στην ευρύτερη περιοχή της Άμφισσας και πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις αργότερα το απόγευμα.

Αγωνία στο Κρανίδι – Απομακρύνθηκαν ένοικοι από πολυτελές ξενοδοχείο

Δύσκολη όμως είναι η κατάσταση και με τη φωτιά που ξέσπασε στο Κρανίδι.

Το πολυτελές ξενοδοχείο Amanzoe έχει υποστεί ζημιές σε τουριστικά καταλύματά του από τις πυρκαγιά, ενώ οι ένοικοί του απομακρύνθηκαν με ασφάλεια. Η φωτιά αναζωπυρώθηκε το βράδυ και οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδιναν μάχη για να περιορίσουν τις φλόγες.

Ο δήμαρχος Ερμιονίδας, Γιάννης Γεωργόπουλος, σε δηλώσεις του στο in είπε ότι «το ξενοδοχείο Amanzoe έχει εκκενωθεί επιτυχώς και οι ένοικοι έχουν μεταφερθεί σε άλλα καταλύματα. Ωστόσο κάηκαν κάποιες εγκαταστάσεις του. Τα πυροσβεστικά μέσα ενισχύονται και γίνεται μεγάλη προσπάθεια για τον έλεγχο της πυρκαγιάς. Το θετικό είναι ότι έχουν κοπάσει κάπως οι άνεμοι».

Βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media δείχνει τις φλόγες μέσα στο ξενοδοχείο γύρω από την πισίνα του

Όπως αναφέρει το argolikeseidhseis.gr, πυροσβεστικές δυνάμεις που έχουν καταφθάσει από όλη την Πελοπόννησο και επιχειρούν και μέσα στους χώρους του ξενοδοχείου στο Κρανίδι, ενώ υπάρχει μεγάλος κίνδυνος καθώς στις εγκαταστάσεις υπάρχουν φιάλες υγραερίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η πυρκαγιά ξεκίνησε βόρεια από το συγκρότημα σε πολύ κοντινή απόσταση και πέρασε από την βορεινή πευκόφυτη πλευρά στα εξωτερικά σπιτάκια του συγκροτήματος. Εκεί επιχείρησαν τα οχήματα της πυροσβεστικής, κάηκαν τα δένδρα ανάμεσα στους οικισκους και επεκτάθηκε νότια. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν τώρα νότια και η εικόνα που υπάρχει τώρα από τις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στο σημείο είναι αρκετά καλή. Η ίδια περιοχή είχε καεί το 2016 και είχε αναδασωθει.

Στο σημείο επιχειρεί επίσης και ομάδα των Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ) οι γνωστοί δασοκομάντος που υπάγονται στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Ο καπνός από τη πυρκαγιά είναι ορατός και από το Ναύπλιο

Πηγή: in.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Θλίψη στον Κυπριακό πολιτισμό: Πέθανε η Ελένη Νικήτα - Αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top