ΥΓΕΙΑ

Πόνος στη μέση: 7 κινήσεις που θα τον κόψουν «μαχαίρι»

Πόνος στη μέση: 7 κινήσεις που θα τον κόψουν «μαχαίρι»

Τα αίτια του πόνου στη μέση μπορεί να είναι πολλά και σύνθετα, υπάρχουν ωστόσο αρκετές κινήσεις που μπορείτε να κάνετε για να ανακουφιστείτε και να αποφύγετε την επιδείνωσή του.

Οποιαδήποτε κίνηση προτείνουν οι ειδικοί αφορά την ανακούφιση από την πίεση, τη μείωση της έντασης, την προστασία της σπονδυλικής στήλης και την μυική ενδυνάμωση.

Βάλτε ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα

Εάν είστε ξαπλωμένοι ανάσκελα τότε προκειμένου να αποφύγετε πρόσθετη πίεση στη μέση πρέπει να έχετε ελαφρά ανασηκωμένα τα πόδια σας. Αυτό το επιτυγχάνετε βάζοντας ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα – μειώνεται η πίεση στη μέση κατά 50%.

Ενισχύστε τον κορμό σας

Οι ασκήσεις που εστιάζουν στην ενδυνάμωση του κορμού – κοιλιά και πλάτη – μείωνουν και τον κίνδυνο τραυματισμών (μυικών σπασμών, τραβηγμάτων) στη σπονδυλική στήλη. Για πιο δυνατό και εύκαμπτο κορμό ενσωματώστε τέτοιου είδους ασκήσεις δυο φορές την εβδομάδα στις προπονήσεις σας.

Αλλάξτε παπούτσια

Για να αποφύγετε τους πόνους στη μέση να φοράτε άνετα χαμηλοτάκουνα παπούτσια – το τακούνι να μην ξεπερνά τα 2,5 εκατοστά – ιδιαίτερα όταν στέκεστε όρθιοι πολλή ώρα.

Ισιώστε την πλάτη

Μην καμπουριάζετε και μη βουλιάζετε τους ώμους. Είτε κάθεστε είτε είστε όρθιοι, φροντίστε να είναι ίσια η πλάτη σας. Διαφορετικά φορτίζεται η σπονδυλική στήλη, ιδιαίτερα η μέση. Εάν χρειαστεί στην καρέκλα βάλτε ένα μαξιλαράκι ώστε να ευθυγραμμιστεί η σπονδυλική στήλη.

Μην καπνίζετε

Οι καπνιστές είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν πόνο στην πλάτη συγκριτικά με τους μη καπνιστές. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι η νικοτίνη μειώνει την αιμάτωση των μεσοσπονδύλιοων δίσκων, ευνοώντας το «στέγνωμά» τους ή ακόμη και τη ρήξη τους. Επίσης το κάπνισμα μείωνει την οξυγόνωση του αίματος, επομένως και την θρέψη μυών και τενόντων, αυξάνοντας την ευαλωτότητα της πλάτης.

Μοιράστε τα βάρη

Αποφύγετε να μεταφέρετε βαριά αντικείμενα και αν δεν μπορείτε να το αποφύγετε φροντίστε να μοιράζετε το βάρος στα δυο χέρια ή ώμους. Ιδανικά να προτιμάτε το καρότσι του σούπερ μάρκετ για να μεταφέρετε τα ψώνια σας. Εάν έχετε σακούλες μοιράστε τις στα δυο χέρια. Επίσης όταν μεταφέρετε βαριά αντικείμενα να τα έχετε κοντά στον κορμό σας και να διατηρείτε τα γόνατα ελαφρώς λυγισμένα.

Κάντε διατάσεις

Μη χάνετε ευκαιρία να τεντωθείτε π.χ. όταν ξυπνάτε το πρωί, μετά από πολύωρο καθισιό ή ορθοστασία σε συγκεκριμενη θέση. Οι διατάσεις βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος στην σπονδυλική στήλη και ανακουφίζουν από μικροενοχλήσεις λόγω έλλειψης κίνησης.

Πηγή: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μέχρι πότε θα μας «πνίγει» η σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top