ΔΙΕΘΝΗ

Δείτε live: Νέες εικόνες της NASA από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb

Δείτε live: Νέες εικόνες της NASA από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb

Μετά την πρώτη εντυπωσιακή εικόνα που έδωσε νωρίτερα στη δημοσιότητα από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, η NASA παρουσιάζει και νέες φωτογραφίες, οι οποίες μας μεταφέρουν στα βάθη του Σύμπαντος.

Οι συγκεκριμένες εικόνες, μαζί με τα λοιπά ευρήματα του διαστημικού τηλεσκοπίου θεωρείται, σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι «θα αλλάξουν για πάντα τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε το Σύμπαν».

Δείτε Live την παρουσίαση της NASA

Σε μια από τις νέες φωτογραφίες που λάνσαρε σήμερα, η NASA παρουσιάζει το πλανητικό νεφέλωμα του Νότιου Δακτυλίου: πρόκειται για τμήματα σκόνης και αερίων που αποβάλλονται από «ετοιμοθάνατους» αστέρες οι οποίοι μοιάζουν με τον Ήλιο.

52212049510_f2318300cd_k

Μια άλλη νέα εικόνα παρουσιάζει μια ομάδα πέντε γαλαξιών που εμφανίζονται κοντά ο ένας στον άλλον στον ουρανό: δύο στη μέση, ένας προς τα πάνω, ένας πάνω αριστερά και ένας προς τα κάτω. Στην εικόνα, οι γαλαξίες είναι μεγαλύτεροι σε σχέση με τους εκατοντάδες πολύ μικρότερους (πιο απομακρυσμένους) γαλαξίες, που διακρίνονται στο βάθος. Και οι πέντε γαλαξίες έχουν φωτεινούς λευκούς πυρήνες. 

nasa_2

 

 
nasa-compo


Τη Δευτέρα (ξημερώματα Τρίτης στην Κύπρο) σε εκδήλωση στο Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παρουσίασε την πρώτη από τις φωτογραφίες του τηλεσκοπίου, η οποία ουσιαστικά δείχνει  πώς ήταν το Σύμπαν πριν 13 δισ. χρόνια!

 

Η πρώτη εικόνα είναι μια ματιά στα βάθη του Σύμπαντος σε υπέρυθρο φως. Το πανίσχυρο τηλεσκόπιο εστίασε σε ένα πολύ μικρό κομμάτι του ουρανού όπου βρίσκεται το σμήνος γαλαξιών SMACS 0723.

Κάθε φωτεινό σημάδι από τα χιλιάδες στη φωτογραφία είναι ένας γαλαξίας σε πολύ μακρινή απόσταση. Κάποιοι είναι από τους πιο αμυδρούς που έχουμε παρατηρήσει ποτέ, άρα τους βλέπουμε από μια εποχή που το Σύμπαν ήταν ακόμη «νεογέννητο».

Είναι η πιο καθαρή και λεπτομερής φωτογραφία που έχουμε από το πρώιμο σύμπαν. Το τηλεσκόπιο χρειάστηκε μόνο μία ημέρα για να συλλέξει το φως, μια απόδειξη του πόσο ισχυρό είναι.

Όπως εξήγησε ο διευθυντής της NASA, Μπιλ Νέλσον, η συγκεκριμένη φωτογραφία καλύπτει ένα μέρος του Σύμπαντος, η αναλογία του οποίου ομοιάζει σε έναν κόκκο άμμου σε απόσταση όση το μήκος ενός χεριού. "Είναι η βαθύτερη φωτογραφία του Σύμπαντος που έχει τραβηχτεί ποτέ", εξήγησε.

Το Τζέιμς Γουέμπ εκτοξεύτηκε στα τέλη του 2021 και βρίσκεται σε ένα σημείο περίπου 1,5 εκατ. χιλιόμετρα από τη Γη, έχοντας πίσω του τη Γη και τον Ήλιο. Το κάτοπτρο έχει διάμετρο 6,4 μέτρα και είναι φτιαγμένο από 18 εξαγωνικά κομμάτια.

Τις τελευταίες εβδομάδες ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές και ενεργοποιήθηκαν όλα τα εξαρτήματα, ενθουσιάζοντας τους αστρονόμους που λένε ότι το αξίας 10 δισ. δολαρίων τηλεσκόπιο λειτουργεί καλύτερα και από όσο περίμεναν.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top