ΠΟΛΙΤΙΚΗ

48η επέτειος της τουρκικής εισβολής χωρίς κανένα σημάδι ελπίδας για λύση

48η επέτειος της τουρκικής εισβολής χωρίς κανένα σημάδι ελπίδας για λύση

Πένθιμο πέπλο σκεπάζει σήμερα την Κύπρο και τον ελληνισμό στο σύνολό του, ανήμερα της 48ης επετείου της βάρβαρης τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής. Πολιτεία, λαός και Εκκλησία αποτίουν φόρο τιμής στους ηρωικώς πεσόντες, αγνοουμένους και εκτοπισθέντες, που συνεχίζουν να επωμίζονται το βάρος της κατάφορης παραβίασης του διεθνούς δικαίου. Στα κατεχόμενα κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις για την επέτειο της εισβολής, με τις πληροφορίες του τουρκοκυπριακού Τύπου να υποστηρίζουν ότι από πλευράς τουρκικής κυβέρνησης θα παραστεί ο Αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι. Η παρουσία του Ταγίπ Ενρτογάν θεωρείται απίθανη, αφού βρίσκεται στο Ιράν. Η στρατιωτική παρέλαση στην κατεχόμενη Λευκωσία θα αρχίσει στις 9.30 το πρωί.

Καμιά προοπτική

Η επέτειος της τουρκικής εισβολής βρίσκει το Κυπριακό σε τέλμα. Η τουρκοκυπριακή-τουρκική πλευρά επιμένει στην ακραία θέση για λύση στη βάση της κυριαρχικής ισότητας. Σε μήνυμά του για την επέτειο της εισβολής ο Τκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω από τη θέση για δύο κράτη. Επέρριψε την ευθύνη της μη επίτευξης λύσης το Κυπριακό στην ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία όπως είπε, κρύβεται πίσω από το Ψήφισμα 186 που εκδόθηκε στις 4 Μαρτίου 1964 που αναγνωρίζει μόνο την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επανέλαβε επίσης τη θέση ότι η Ομοσπονδία δεν είναι εφικτή στην Κύπρο και ότι το Βαρώσι αποτελεί έδαφος της λεγόμενης «ΤΔΒΚ».

Ο Ερσίν Τατάρ επανέλαβε ότι με την τουρκική «επιχείρηση ειρήνης» στις 20 Ιουλίου 1974, ο τουρκοκυπριακός «λαός» οδηγήθηκε στο φως, στην ελευθερία και στην ανεξαρτησία. Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, στο μήνυμά του, το οποίο μεταδόθηκε από τον «Μπαϊράκ», ο Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε και πάλι ότι ο κύριος υπεύθυνος για το Κυπριακό είναι το δίδυμο Ελληνοκύπριοι – Ελλάδα, που επιδιώκει το όνειρο της ένωσης από το 1821 και μετέτρεψε την Κύπρο σε λίμνη αίματος.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις, ο Ερσίν Τατάρ επανέλαβε την θέση ότι «άρχισε μια νέα περίοδος», μετά την κατάρρευση της διαδικασίας που άρχισε το 1977 και διήρκεσε επί μακρόν με ορισμένα διαλείμματα.

Είπε επίσης ότι ενώ το δίδυμο Ελληνοκύπριοι-Ελλάδα προσπαθούσε να κάνει τον τουρκοκυπριακό «λαό» μειονότητα, αρνούμενο την κυριαρχική του ισότητα στις διαπραγματεύσεις για λύση στη βάση της ομοσπονδίας, ένας άλλος στόχος του ήταν ο αφανισμός του ψευδοκράτους, της κυριαρχίας με την επιβολή του ‘μηδέν στρατός-μηδέν εγγυήσεις’. «Όταν δούμε τις δηλώσεις της ελληνοκυπριακής ηγεσίας ότι ‘οι Τουρκοκύπριοι που είναι μειονότητα δεν μπορούν να συμμετάσχουν με ίσο τρόπο στη διοίκηση, οι μειονότητες δεν έχουν κυριαρχικό δικαίωμα’, και όσα συμβαίνουν σήμερα στην Ουκρανία, βλέπουμε για άλλη μια φορά πόσο σημαντικές είναι οι εγγυήσεις της μητέρας πατρίδας Τουρκίας και η παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο» είπε.

«Ειδικά το δημοψήφισμα του Σχεδίου Ανάν και όσα συνέβησαν στο Κραν Μοντανά το 2017 έδειξαν άλλη μια φορά ότι δεν είναι εφικτή μια λύση στη βάση της ομοσπονδίας. Η ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως πάντα, απορρίπτοντας την κεκτημένη ισότητά μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και στις συνομιλίες στο Κραν Μοντανά, είχε απαιτήσει επίμονα ‘μηδέν στρατό, μηδέν εγγυήσεις’ και μια μορφή λύσης που θα μετεξελισσόταν σε ενιαίο κράτος υπό ελληνοκυπριακή επικυριαρχία. Δεν ήταν ποτέ δυνατόν να αποδεχτούμε αυτή την επιβολή» είπε.

Απογοήτευση από ΟΗΕ

Το παρατεταμένο αδιέξοδο αποτυπώνεται ανάγλυφα και στις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο ενημερώθηκε από τον Ειδικό Αντιπρόσωπος του Αντόνιο Γκουτέρες στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ. Αναφέρθηκε στη στασιμότητα που υπάρχει σε επίπεδο διαβουλεύσεων, την οποία μάλιστα απέδωσε στην εκλογική διαδικασία σε Κύπρο και Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, κατά την παρουσίαση των δύο εκθέσεων ο Κόλιν Στιούαρτ είπε πως η πολιτική διαδικασία είναι απογοητευτική, διότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε εξέλιξη, ούτε διαφαίνονται προοπτικές στον ορίζοντα. Οπως ειπώθηκε, αυτό οφείλεται και στις εκλογικές διαδικασίες ενόψει των εκλογών σε Κύπρο και Τουρκία το 2023. Αναφερόμενος στο γενικότερο κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών, τόνισε πως δεν υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ τους. Τόνισε δε, πως υπάρχει οικονομικό ανισοζύγιο μεταξύ ελεύθερων και κατεχόμενων περιοχών και συνέστησε οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική συνεργασία από τις δύο πλευρές για να επιλυθούν τα προβλήματα και να εγκαθιδρυθεί εκ νέου κλίμα εμπιστοσύνης. Υπενθυμίζεται ότι η Κυβέρνηση με γραπτή ανακοίνωση του κυβερνητικού Εκπροσώπου Μάριου Πελεκάνου, είχε εκφράσει τη δυσφορία της για το προσχέδιο της έκθεσης που κυκλοφόρησε τις προηγούμενες μέρε

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top