ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός – Νοσηλεία: Η πάθηση που διπλασιάζει τον κίνδυνο και στους εμβολιασμένους

Κορωνοϊός – Νοσηλεία: Η πάθηση που διπλασιάζει τον κίνδυνο και στους εμβολιασμένους

ον εμβολιασμό ακόμα και με ενισχυτική δόση εμβολίου «ακυρώνει» ένα διαδεδομένο πρόβλημα υγείας, διπλασιάζοντας τον κίνδυνο σοβαρής νόσου COVID-19 και νοσηλείας
Ένας επιπλέον παράγοντας κινδύνου για νοσηλεία λόγω COVID-19 προκύπτει από πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στο Hypertension. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η υπέρταση μπορεί να διπλασιάσει τις πιθανότητες εισαγωγής στο νοσοκομείο, ακόμη και σε άτομα πλήρως εμβολιασμένα και θωρακισμένα με την αναμνηστική δόση που σχετίστηκε με μείωση έως και 70% του κινδύνου σοβαρής νόσου σε σχετικές μελέτες.

Η ερευνητική ομάδα από το Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai με επικεφαλής τον Δρ Joseph E. Ebinger, M.D., M.S., , αναπληρωτή καθηγητή Καρδιολογίας, εξέτασε τις περιπτώσεις 912 ενηλίκων με τρεις δόσεις mRNA εμβολίου -Pfizer/BioNTech ή Moderna- που χρειάστηκαν νοσηλεία λόγω COVID-19 την περίοδο Δεκεμβρίου 2021 – Απριλίου 2022, εν μέσω επιδημικού κύματος της παραλλαγής Omicron. Για την εξαγωγή συμπερασμάτων συνεκτίμησαν επιπλέον παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η φυλή, η εθνικότητα και παρουσία χρόνιων παθήσεων (π.χ. διαβήτης τύπου 2, νεφρική νόσος, έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια και προηγούμενη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή άσθμα).

Αν και στο πλαίσιο της έρευνας δεν ταυτοποιήθηκαν οι υποπαραλλαγές της Omicron που έφεραν οι ασθενείς, οι επιστήμονες προσπάθησαν να κατανοήσουν τα χαρακτηριστικά των σοβαρών περιστατικών που χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη παρά τον πλήρη εμβολιασμό και με ενισχυτική δόση.

 

Ανεξαρτήτως ηλικίας και συννοσηροτήτων 

«Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι δεν είναι μόνο οι ηλικιωμένοι με υποκείμενες παθήσεις ευάλωτοι αλλά οι λοιμώξεις με Omicron σε πλήρως εμβολιασμένους (breakthrough) που θα οδηγήσουν στο νοσοκομείο μπορεί να συμβούν σε οποιονδήποτε ανεξαρτήτως ηλικίας, ιδίως εάν συνυπάρχει υπέρταση, ακόμη και αν απουσιάζουν άλλες σοβαρές χρόνιες παθήσεις» ανέφερε ο Δρ Ebinger, χαρακτηρίζοντας το εύρημα «εντυπωσιακό».

Συγκεκριμένα, η ανάλυση έδειξε ότι:

  • το 16% από τους 912 ενήλικες που έλαβαν τρεις δόσεις εμβολίου mRNA χρειάστηκε νοσηλεία.
  • η μεγαλύτερη ηλικία, η υπέρταση, η χρόνια νεφρική νόσος, η καρδιακή προσβολή, η καρδιακή ανεπάρκεια και ο χρόνος μεταξύ του τελευταίου εμβολιασμού και της μόλυνσης με κορωνοϊό συσχετίστηκαν με μεγαλύτερο κίνδυνο νοσηλείας
  • τα άτομα με υπέρταση είχαν 2,6 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να χρειαστούν νοσηλεία λόγω για σοβαρής COVID-19, ακόμη και όταν δεν υπήρχε άλλη σοβαρή χρόνια νόσος
  • από τους 145 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν, οι 125 (86,2%) είχαν υπέρταση.

 

«Ο κόσμος πρέπει να ενημερωθεί και κατανοήσει ότι οι τρεις δόσεις εμβολίου δεν αποτρέπει τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης σε όλους, ιδίως στα άτομα με υπέρταση. Χρειάζεται έπειτα επιπλέον έρευνα για να κατανοηθούν οι μηχανισμοί σύνδεσης της υπέρτασης με μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής COVID-19», ανέφερε ο Δρ Ebinger.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι απαιτείται περαιτέρω μελέτη σχετικά με τον τρόπο μείωσης των κινδύνων σοβαρής COVID-19 μέσω ειδικά διαμορφωμένων εμβολιαστικών σχημάτων, νέων θεραπευτικών ουσιών είτε μιας συνδυαστικής προσέγγισης.

Πηγη: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:ΠτΔ σε νέους Πρέσβεις: «Δέσμευση για λύση στη βάση ΔΔΟ»

ΠτΔ σε νέους Πρέσβεις: «Δέσμευση για λύση στη βάση ΔΔΟ»

Τη δέσμευσή του για μια λύση στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα αντίστοιχα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τις τελετές επίδοσης διαπιστευτηρίων Πρέσβεων ξένων χωρών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top