ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Καμπανάκι» από ΟΚΥπΥ: Στον πάγο αναλύσεις από σημαντικές ελλείψεις αντιδραστηρίων - Προβληματικός ο εξοπλισμός

«Καμπανάκι» από ΟΚΥπΥ: Στον πάγο αναλύσεις από σημαντικές ελλείψεις αντιδραστηρίων - Προβληματικός ο εξοπλισμός

Κινδυνεύει η υγεία των ασθενών προειδοποιεί ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) λόγω ελλείψεων αντιδραστηρίων και καθυστερήσεων στην παράδοση αναλωσίμων.

Αποτέλεσμα των ελλείψεων είναι να μην μπορούν να διεξαχθούν ή να καθυστερούν αναλύσεις που παίζουν καθοριστικό ρόλο όχι μόνο στις θεραπείες ασθενών αλλά και στην έγκαιρη διάγνωση και αποτροπή επικίνδυνων καταστάσεων για τη ζωή τους.

Αυτά ανέφερε ο Οργανισμός, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», ενώπιον της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών προκειμένου να πείσει ότι δεν έπρεπε να καθυστερήσει η ανάθεση νέας σύμβασης, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό.

Σημειώνεται ότι εκκρεμεί διαγωνισμός προς κατακύρωση ο οποίος εκτιμάται από τον ΟΚΥπΥ ότι θα λύσει τα υφιστάμενα προβλήματα.

Η Αρχή με απόφασή της εξέδωσε «προσωρινά μέτρα» με τα οποία η διαδικασία κατακύρωσης της προσφοράς αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας.

Στην απόφασή της η Αναθεωρητική Αρχή καταγράφει και τα εξής: «Σημειώνουμε επίσης τα όσα η Αναθέτουσα Αρχή (ΟΚΥπΥ) ανάφερε ενώπιόν μας για ελλείψεις αντιδραστηρίων με αποτέλεσμα να παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα στα κρατικά νοσηλευτήρια σε σημείο που η κατάσταση να είναι τραγική, για μείωση των παρεχόμενων υπηρεσιών από την ανάδοχο εταιρεία, για μη διενέργεια αναλύσεων λόγω ελλείψεων ή καθυστερήσεων στην παράδοση αναλωσίμων, αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την υγεία των ασθενών».

Μία τραγική κατάσταση στα εργαστήρια των νοσηλευτηρίων περιγράφει ο ΟΚΥπΥ ενώπιον της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών

«Ο υφιστάμενος εξοπλισμός των εργαστηρίων των νοσοκομείων, παρουσιάζει σωρεία προβλημάτων και χρήζει άμεσης αντικατάστασης. Η οποιαδήποτε καθυστέρηση θα θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και το δημόσιο συμφέρον. Η αδυναμία εκτέλεσης εργαστηριακών εξετάσεων σε ένα νοσηλευτήριο, εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των ασθενών και αναγκάζει τα Βιοχημικά Εργαστήρια να επικοινωνούν με τους γιατρούς, οι οποίοι επιλέγουν τους ασθενείς στους οποίους θα διενεργήσουν κάποιες από τις ζητούμενες εξετάσεις, ώστε να διασφαλίσουν ότι για επείγοντα περιστατικά θα υπάρχουν αντιδραστήρια. Επίσης, λόγω της αδυναμίας των Αιτητών (δηλαδή της εταιρείας που προσέφυγε ενώπιον της Αναθεωρητικής Αρχής) να παραδώσουν αντιδραστήρια, ο ΟΚΥπΥ έχει πρόσθετα συνάψει σύμβαση με ιδιωτικό χημείο για τη διενέργεια συγκεκριμένης εξέτασης (HbA1c), πράγμα όμως που δεν μπορεί να εφαρμοστεί για τις υπόλοιπες εξετάσεις οι οποίες καλύπτουν ανάγκες εσωτερικών ασθενών των νοσηλευτηρίων».

Σύμφωνα με τον ΟΚΥπΥ, «η εταιρεία που εκτελεί την παρούσα σύμβαση, τόσο με την Προσφυγή της η οποία είχε απορριφθεί από την Αναθεωρητική Αρχή, όσο και με την παρούσα Προσφυγή, επιχειρεί να εξαναγκάσει τον Οργανισμό (ΟΚΥπΥ) σε επέκταση υπέρ της του μονοπωλιακού καθεστώτος, αγνοώντας πλήρως το δημόσιο συμφέρον και τη δημόσια υγεία».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top