ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πανεπιστήμιο Κύπρου: Πιο φτηνές οι φοιτητικές εστίες - Που κυμαίνονται οι τιμές

Πανεπιστήμιο Κύπρου: Πιο φτηνές οι φοιτητικές εστίες - Που κυμαίνονται οι τιμές

Οι τιμές των φοιτητικών εστιών είναι σαφώς πιο χαμηλές από ότι στον ιδιωτικό τομέα, αφού αναλόγως του τύπου του δωματίου αυτές κυμαίνονται από €120 μέχρι €160 τον μήνα, ανέφερε, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Μενέλαος Α. Μενελάου. Σημείωσε επίσης ότι παρατηρείται ότι οι αιτήσεις από φοιτητές παλαιότερων ετών είναι διπλάσιες από τον αριθμό των δωματίων.

Ερωτηθείς πόσα δωμάτια φοιτητικών εστιών διαθέτει αυτή την στιγμή το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο κ. Μενελάου είπε ότι από την πλευρά της προσφοράς, το Πανεπιστήμιο Κύπρου διαθέτει σήμερα 208 δωμάτια φοιτητικών εστιών.

«Από αυτά, 59 δόθηκαν σε πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες, 105 σε φοιτητές και φοιτήτριες παλαιότερων ετών, 19 σε πρωτοετείς Ελλαδίτες, 8 σε διεθνείς φοιτητές και φοιτήτριες και 2 χαρακτηρίζονται ως δωμάτια COVID-19 για περιπτώσεις που χρειαστεί κάποιος/α ένοικος να απομονωθεί. Τα υπόλοιπα 15 θα αξιοποιηθούν για τους φοιτητές και φοιτήτριες της Β΄ Κατανομής», συμπλήρωσε.

Τώρα, από την πλευρά της ζήτησης, συνέχισε ο κ. Μενελάου, «είχαμε περίπου 80 αιτήσεις από πρωτοετείς».

«Υπολογίζω, με βάση την εμπειρία μας, ότι πέραν των 59 που ήδη ικανοποιήθηκαν, ένα σημαντικό ποσοστό αυτών που αιτήθηκαν, θα λάβει δωμάτιο εντός των πρώτων εβδομάδων μαθημάτων, λόγω ακυρώσεων που θα έχουμε από φοιτητές/τριες που τελικά θα αποφασίσουν να σπουδάσουν αλλού, κυρίως στην Ελλάδα. Από παλαιότερα έτη, είχαμε 213 αιτήσεις άρα, ικανοποιήθηκε ένα ποσοστό περίπου 67%. Γενικά, με βάση τα τελευταία χρόνια θα έλεγα ότι οι αιτήσεις είναι διπλάσιες των δωματίων», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν καλύπτονται οι ανάγκες των φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου με τις υφιστάμενες φοιτητικές εστίες, ο κ. Μενελάου είπε ότι σαφώς, οι ανάγκες της φοιτητικής κοινότητας δεν καλύπτονται από αυτόν τον αριθμό.

«Τα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια επιλογής είναι αρκετά αυστηρά και πολλοί φοιτητές/τριες πιθανόν να αποθαρρύνονται από το να κάνουν αίτηση γνωρίζοντας τις περιορισμένες πιθανότητες επιτυχίας τους. Η ελκυστικότητα διαμονή στις φοιτητικές εστίες σχετίζεται φυσικά και με το κόστος διαμονής εντός και εκτός εστιών. Οι τιμές των εστιών είναι σαφώς πιο χαμηλές από ότι στον ιδιωτικό τομέα αφού αναλόγως του τύπου του δωματίου αυτές κυμαίνονται από €120 μέχρι €160 τον μήνα», σημείωσε.

Ανέφερε, επιπρόσθετα, ότι είναι άλλο πρόβλημα που προκύπτει από τον μικρό αριθμό δωματίων, σχετίζεται με την προσπάθεια του Πανεπιστημίου για διεθνοποίηση, προσέλκυση δηλαδή διεθνών φοιτητών, είτε στα προγράμματα σπουδών του, είτε στα ερευνητικά του έργα, είτε μέσω των προγραμμάτων ανταλλαγής φοιτητών/τριών κ.α.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μενελάου είπε ότι προς την κατεύθυνση απάμβλυνσης του προβλήματος, το Πανεπιστήμιο προγραμματίζει την ανέγερση της Β΄ φάσης των φοιτητικών εστιών, στην Πανεπιστημιούπολη, γεγονός που θα προσθέσει άλλα 700 περίπου δωμάτια.

«Υπολογίζεται ότι αυτές θα είναι έτοιμες μέσα στα επόμενα 4-5 χρόνια. Στο μεταξύ, το Πανεπιστήμιο, μέσω του Σωματείου Ευημερίας Φοιτητών, υποστηρίζει οικονομικά τους φοιτητές/τριες του που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα, ενώ προσπαθεί στο μέτρο του εφικτού, να ενημερώνει για αξιόπιστες και προσιτές ευκαιρίες διαμονής από τον ιδιωτικό τομέα, μέσω του Γραφείου Στέγασης και του σχετικού καταλόγου ιδιωτικών διαμερισμάτων που δημοσιεύεται», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πλαστικές σακούλες: Πού πήγαν τελικά τα λεφτά από τα 6 σεντς των πωλήσεων  - Γιατί καταργήθηκαν και ποιο το παράδοξο  

Συγκλονιστικές εικόνες - Οδού: Τα σημεία όπου έσωσαν εθελοντές από την φονική πυρκαγιά το 2021 - Αποκάλυψη στο «Τ»

Θετικά νέα για την ανεργία στην Κύπρο: Η μείωση του ποσοστού και οι τομείς - Πίνακες

Επεισοδιακή καταδίωξη: Χειροπέδες σε 26χρονο καταζητούμενο και 32χρονο παράνομο μετανάστη - Βρήκαν και ναρκωτικά στο όχημα

Ζημιές σε κλειστά γήπεδα: Βλέπουν οπαδικά κίνητρα οι ανακριτές - Στο μικροσκόπιο κλειστά κυκλώματαΖημιές σε κλειστά γήπεδα: Βλέπουν οπαδικά κίνητρα οι ανακριτές - Στο μικροσκόπιο κλειστά κυκλώματα

Ζημιές σε κλειστά γήπεδα: Βλέπουν οπαδικά κίνητρα οι ανακριτές - Στο μικροσκόπιο κλειστά κυκλώματα

Εντατικές έρευνες διεξάγει η Αστυνομία για εντοπισμό των κουκουλοφόρων που βανδάλισαν το βράδυ της Πέμπτης τα κλειστά γήπεδα του Απόλλωνα και της ΑΕΛ, στην οδό Γιώργου Θυρώτου, στη Λεμεσό, καθώς και σταθμευμένα οχήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top