Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΥΓΕΙΑ

Κρυολόγημα – Γρίπη: Γιατί αρρωσταίνουμε και το καλοκαίρι; Έρευνα απαντά

Κρυολόγημα – Γρίπη: Γιατί αρρωσταίνουμε και το καλοκαίρι; Έρευνα απαντά

Οι περισσότεροι, όταν ακούμε τις λέξεις κρυολόγημα και γρίπη, μας έρχεται στο μυαλό ο χειμώνας και ο κρύος καιρός. Γεγονός είναι ότι αυτές οι δύο ασθένειες είναι πιο συχνές τον χειμώνα, οπότε οι χαμηλές θερμοκρασίες μας κάνουν να περνάμε περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους με άλλους ανθρώπους, δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη των ιών. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι αποκλείεται να κρυολογήσουμε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ορισμένοι ιοί, μάλιστα, είναι πολύ πιο συχνοί τους θερινούς μήνες.

Το φετινό καλοκαίρι, μάλιστα, είναι αρκετές οι περιπτώσεις των κρουσμάτων κοινού κρυολογήματος και γρίπης που έχουν καταγραφεί, τόσο σε περιοχές της Ελλάδας, τουριστικές και μη, όσο και σε άλλες χώρες του κόσμου. Το γεγονός αυτό έχει κάνει πολλούς να αναρωτιούνται εάν η πανδημία έχει παίξει κάποιο ρόλο σε αυτό.

Η ανοσία απέναντι στους ιούς του κρυολογήματος δεν κρατά πολύ. Για το λόγο αυτό, κάθε χρόνο, όταν εκτιθέμεθα σε νέες μεταλλάξεις, το ανοσοποιητικό σύστημα προσπαθεί να προσαρμοστεί. Ωστόσο, τα διάφορα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν λόγω της πανδημίας, όπως η τήρηση αποστάσεων και χρήση μάσκας περιόρισαν την έκθεσή μας σε αυτούς τους ιούς. Έτσι, μετά το πέρας της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων, οι ιοί έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους, ωστόσο η ανοσία μας δεν είχε ενισχυθεί από την έκθεσή μας σε αυτούς τον προηγούμενο χρόνο.

Επομένως, η έντονη παρουσία των κοινών ιών – όπως του κρυολογήματος και της γρίπης – φέτος το καλοκαίρι πιθανότατα εξηγείται από το γεγονός ότι μετακινούμαστε περισσότερο και ερχόμαστε σε επαφή με αρκετούς ανθρώπους, χωρίς να τηρούμε τόσο τις αποστάσεις ή να φοράμε μάσκα, έχοντας παράλληλα μειωμένη ανοσία, αφού το περασμένο έτος δεν εκτεθήκαμε σε αυτούς τους ιούς.

Επιπλέον, φέτος, σε πολλά μέρη του κόσμου παρατηρήθηκαν ακραία υψηλές θερμοκρασίες και αρκετά κύματα καύσωνα. Οι θερμοκρασίες αυτές, σε συνδυασμό με τις διακυμάνσεις υγρασίας μπορεί να οδήγησαν σε μεγαλύτερη εξάπλωση των ιών του κοινού κρυολογήματος. Μάλιστα, οι παράγοντες αυτοί αναμένεται να διαδραματίσουν καθοριστικότερο ρόλο στο μέλλον, ενώ ορισμένοι εκτιμούν ότι μπορεί και να προκαλέσουν αλλαγές στο πότε εμφανίζονται ορισμένοι ιοί κατά τη διάρκεια του χρόνου. Η κλιματική αλλαγή, επιπροσθέτως, αναμένεται να επιδεινώσει την εξάπλωση των ιών στο μέλλον.

Η συμπτωματολογία των ιώσεων του καλοκαιριού είναι παρόμοια με αυτή των χειμερινών: συνάχι, βήχας, πονοκέφαλος, μυϊκοί πόνοι, ξηρότητα στο λαιμό και μειωμένη ενέργεια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, επιπλέον, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα κάποιου είναι αδύναμο, ενδέχεται να προκληθούν σοβαρότερες επιπτώσεις, όπως βρογχίτιδα και πνευμονία. Πολλές φορές, όταν εμφανίζουμε ύποπτα συμπτώματα το καλοκαίρι, τείνουμε να πιστεύουμε ότι πρόκειται για κάποια αλλεργία. Πράγματι, τα συμπτώματα είναι κοινά στο μεγαλύτερο βαθμό. Η ειδοποιός διαφορά των αλλεργιών είναι ότι συνήθως δεν προκαλούν πυρετό και πόνους στο σώμα. Επιπροσθέτως, το κρυολόγημα διαρκεί από λίγες ημέρες μέχρι 2 εβδομάδες, ενώ τα συμπτώματα της αλλεργίας μπορεί να διαρκέσουν ακόμη και ολόκληρο το καλοκαίρι.

Η δομή ενός ιού είναι ένας από τους παράγοντες που εξηγούν το γιατί ορισμένοι ιοί εξαπλώνονται ευκολότερα στις υψηλές θερμοκρασίες. Για να εξαπλωθεί ένας ιός, μολύνοντας υγιή κύτταρα, χρειάζεται να επιβιώσει τόσο εκτός, όσο και εντός του σώματος. Χρειάζεται επίσης να χρησιμοποιήσει μηχανισμούς των ανθρώπινων κυττάρων, όπως το DNA, με στόχο να δημιουργήσει αντίγραφα του εαυτού του. Οι ιοί περιβάλλονται από ένα κάλυμμα (καψίδιο) πρωτεΐνης, το οποίο χαρίζει στον ιό το σχήμα του, προστατεύει το γενετικό του υλικό και τον βοηθά να προσκολληθεί στα κύτταρα, προκαλώντας μόλυνση. Ορισμένοι ιοί περιβάλλονται από ένα λιπιδικό περίβλημα, που βοηθά τον ιό να παραμείνει ανθεκτικός έναντι του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ ευνοεί την αλληλεπίδραση με τα κύτταρα, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της μόλυνσης. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα δομικά μέρη του ιού που μπορούν να καθορίσουν σε ποιες συνθήκες ο ιός θα επιβιώσει και να εξαπλωθεί καλύτερα.

Η αλληλεπίδραση μεταξύ της θερμοκρασίας και της απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος σε έναν ιό μπορεί επίσης να είναι επιδραστική. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ποντίκια που είχαν εκτεθεί σε θερμοκρασία 36°C παρουσίασαν μειωμένη ανοσολογική απόκριση απέναντι στον ιό της γρίπης. Ωστόσο, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα στους ανθρώπους.

Από τη στιγμή που δεν υπάρχει εμβόλιο για τις καλοκαιρινές ιώσεις, το καλύτερο που μπορεί να κάνει κανείς για να προστατευθεί είναι να μένει μακριά από όσους είναι άρρωστοι, να φροντίζει την υγιεινή των χεριών, αλλά και την επαφή τους με το πρόσωπο.

Αν κάποιος κολλήσει, οι συμβουλές για να το ξεπεράσει είναι: να πίνει πολλά υγρά, να ξεκουράζεται και να τρώει θρεπτικά φαγητά. Επιπλέον, είναι καλό να βήχει και να φτερνίζεται στον αγκώνα ή σε χαρτομάντηλο, προκειμένου να προστατεύσει τους γύρω του από το να κολλήσουν.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Διπλό θανατηφόρο: Διενεργήθηκαν οι νεκροτομές στις σορούς των δυο θυμάτων - Πού οφείλεται ο θάνατος του αστυνομικού Πέτρου Ελευθερίου και του Piotr Wajdak

Σπαράζει καρδιές η ανάρτηση της συζύγου του άτυχου Πέτρου Ελευθερίου: «Έφυγες αγάπη μου και μας άφησες μόνους. Εμένα, τον Ξενοφών σου και την Γεωργία σου»

Θλίψη στην Κυπριακή κοινωνία: Πέθανε ο Ξενοφών Καλλής - Αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα για ανεύρεση των αγνοουμένων

Τουρκία: Τρομακτικό βίντεο από τροχαίο με λεωφορείο - Οι επιβάτες εκτοξεύτηκαν στον αέρα - 5 τραυματίες

ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση καρδιάς χοίρου σε άνθρωποΑπόπειρα φόνου στην Πάφο: Είχαν συναντηθεί και πάλι τυχαία σε νυχτερινό κέντρο και διαπληκτίστηκαν θύμα και δράστης

Απόπειρα φόνου στην Πάφο: Είχαν συναντηθεί και πάλι τυχαία σε νυχτερινό κέντρο και διαπληκτίστηκαν θύμα και δράστης

Υπόθεση απόπειρας φόνου, παράνομης κατοχής και μεταφοράς πυροβόλου όπλου, καθώς και εκρηκτικών υλών, με φερόμενο ως δράστη 34χρονο κάτοικο χωριού της επαρχίας Πάφου και θύμα 31χρονο κάτοικο επίσης χωριού της επαρχίας Πάφου διερευνά το Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Πάφου. Ο ύποπτος για την απόπειρα φόνου, όπως δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου και Υπεύθυνος του ΤΑΕ Πάφου Μιχάλης Νικολάου, συνελήφθη με δικαστικό ένταλμα και το πρωί της Κυριακής παρουσιάστηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου και τέθηκε υπό οκταήμερη κράτηση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top