ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι επιδιώκει ο Ερντογάν με τις πολεμικές ιαχές - «Φρένο» στα τουρκικά νταηλίκια από Ευρώπη και ΗΠΑ

Τι επιδιώκει ο Ερντογάν με τις πολεμικές ιαχές - «Φρένο» στα τουρκικά νταηλίκια από Ευρώπη και ΗΠΑ

Σε ακόμη πιο επικίνδυνη φάση εισέρχεται η τουρκική προκλητικότητα καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναβαθμίζει καθημερινά την ακραία και επιθετική ρητορική κατά της Ελλάδας.

Οι πολεμικές ιαχές του τούρκου προέδρου εναντίον της Ελλάδας έχουν σημάνει συναγερμό στην Αθήνα η οποία με όπλο το διεθνές δίκαιο, απαντά με ψυχραιμία διεθνοποιώντας την τουρκική προκλητικότητα και τις αναθεωρητικές τάσεις της γειτονικής χώρας.

Η Ευρώπη από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε ο νέος γύρος των τουρκικών προκλήσεων, εξέφρασε την ανησυχία της καλώντας την Άγκυρα να εναρμονιστεί με το διεθνές δίκαιο.

Νέο «χαστούκι»  από ΗΠΑ σε Τουρκία

Μετά τον εκπρόσωπο της Κομισιόν για θέματα εξωτερικής πολιτικής Πίτερ Στάνο ο οποίος εξέφρασε τις σοβαρές του ανησυχίες για την κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας, και τη στήριξη της Γαλλίας, η οποία μέσω της υπουργού Εξωτερικών Κατρίν Κολονά ανέφερε πως η Γαλλία σε ενδεχόμενη επίθεση θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας, τη σκυτάλη πήρε και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ρίχνοντας νέο «χαστούκι» στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε ερώτημα των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον,  ανέφερε πως «σε μια συγκυρία όπου η Ρωσία έχει εισβάλει ξανά σε ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος, οι δηλώσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ είναι ιδιαιτέρως αντιπαραγωγικές».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, προσέθεσε, συνεχίζουν να ενθαρρύνουν τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών μέσω της διπλωματίας.

Και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται».

«Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση», κατέληξε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Βολές» Μητσοτάκη κατά Ερντογάν

Εν τω μεταξύ, μήνυμα ότι ο αναθεωρητισμός και η αλλαγή συνόρων δεν μπορούν να γίνονται ανεκτά έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της συνάντησής του στο Μέγαρο Μαξίμου με την πρόεδρο της Σλοβακίας, Zuzana Čaputová, η οποία πραγματοποιεί την πρώτη της επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά την κλιμακούμενη επιθετική ρητορική της Τουρκίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι πάγια θέση της Ελλάδας είναι ο διάλογος με βάση το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Τόνισε, δε, ότι είναι απαράδεκτο η Ελλάδα να δέχεται απειλές που φτάνουν και σε αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας από μία χώρα που είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ.

 

Τι κρύβουν οι απειλές Ερντογάν

Τα σενάρια για την ακραία ρητορική που έχει επιλέξει το τελευταίο διάστημα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι αρκετά.

Ορισμένοι συνδέουν τις εμπρηστικές δηλώσεις και τις πολεμικές ιαχές με τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν το κόμμα του να χάνει έδαφος.

Ωστόσο, το νέο κρεσέντο απειλών, οφείλεται και στον αναθεωρητισμό που προβάλει η Τουρκία το τελευταίο διάστημα, ενώ επιχειρήσει συνεχώς μέσω fake news να εμφανίσει την Ελλάδα  ως τον κακό γείτονα που δήθεν προχώρα σε παράνομες ενέργειες.

Η Τουρκία εξάλλου, όπως έκανε και στο παρελθόν προσπαθεί να φέρει στο προσκήνιο  όλα τα ζητήματα επιχειρώντας για μια ακόμη φορά να «γκριζάρει» νησιά του Αιγαίου.

ΠΗΓΗ: In.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μαρίνα Λεμεσού: Επιχείρησαν να φύγουν από το parking χωρίς να πληρώσουν - Πρόταξαν μαχαίρι σε αστυνομικούς

Επεισόδια έξω από ΑΔΕ Λεμεσού: Αύριο η απόφαση για τους 10 που συνελήφθησαν - Τα αδικήματα που τους βαραίνουν

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Ιωάννα Τούνη: Ο προβληματισμός που μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους – «Δεν ξέρω τι πάει λάθος»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top