ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παύλος Μυλωνάς: «Να αυξηθούν τα κονδύλια στα σχολεία»

Παύλος Μυλωνάς: «Να αυξηθούν τα κονδύλια στα σχολεία»

Πρέπει όλοι να ξεπεράσουμε τις θέσεις μας, γιατί η παιδεία δεν έχει κομματικούς «φακούς» ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Παύλος Μυλωνάς, προσθέτοντας πως πρέπει να αυξηθούν τα κονδύλια στα σχολεία και να προτεραιοποιηθεί η διανομή τους στις σχολικές μονάδες.

Σε δηλώσεις ύστερα από επισκέψεις σε σχολεία της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου ο κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι «με συναδέλφους της Επιτροπής Παιδείας και βουλευτές της επαρχίας Αμμοχώστου επισκεφθήκαμε σήμερα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, ενώ θα επανέλθουμε στις 10 Οκτωβρίου σε άλλα σχολεία της επαρχίας. Τα θέματα που συζητήθηκαν είναι η υλικοτεχνική υποδομή, δηλαδή νέα κτίρια».

Πρόσθεσε ότι το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι «σε μια τεράστια πόλη, όπως αναπτύσσεται η περιοχή στο Παραλίμνι, υπάρχει μόνο ένα Γυμνάσιο και Λύκειο, οπόταν συζητήσαμε με τους συναδέλφους για να πιέσουμε τα πράγματα όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα για ανέγερση νέου σχολείου. Υπάρχουν λύσεις ωστόσο χρειάζεται συντονισμός για να βρεθούν, συντονισμός μεταξύ των φορέων» και σημείωσε πως «εμείς μπορούμε να κάνουμε αυτό το ρόλο και το καταφέρνουμε σε αρκετές περιπτώσεις».

Δίνοντας μάλιστα ένα παράδειγμα ο κ. Μυλωνάς είπε πως «στην επίσκεψη μας στο Γυμνάσιο και Λύκειο Φρενάρους με τη βοήθεια των Τεχνικών Υπηρεσιών και άλλων φορέων, καταφέραμε να βρούμε λύσεις σε 3-4 ζητήματα. Οπόταν καταγράφουμε έλλειψη συντονισμού την οποία εάν πετύχουμε να την πετύχουν μεταξύ τους οι Υπηρεσίες, τότε θα υπάρχουν καλύτερα αποτελέσματα».

Αναφερόμενος στο εκπαιδευτικό κομμάτι, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας είπε πως «η Πολιτεία πρέπει να στρέψει την προσοχή της στο τεράστιο κεφάλαιο που λέγεται οικογένεια. Πολλά από τα προβλήματα δημιουργούνται από την έλλειψη στήριξης των οικογενειών που χρειάζονται στήριξη, ενώ θα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με την ειδική εκπαίδευση και τις αίθουσες στις οποίες στεγάζονται αυτά τα παιδιά».

Αυτά συνέχισε «είναι από τα βασικότερα προβλήματα από τα άλλα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίσαμε σήμερα. Ωστόσο έχουμε τη διάθεση για επίλυση τους και θα επανέλθουμε στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου σε δέκα μέρες, ενώ θα πραγματοποιήσουμε επισκέψεις σε σχολεία και στην υπόλοιπη Κύπρο μέχρι τον Πύργο Τυλληρίας».

Ερωτηθείς πως προέκυψαν οι μειώσεις προσωπικού και ειδικών συνοδών, ο κ. Μυλωνάς απάντησε πως «προέκυψαν από το γεγονός ότι υπάρχει δυστυχώς αυξημένη ζήτηση, αφού υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και δεν μπορεί να ανταποκριθεί οικονομικά. Ακόμα και σε πολιτικό επίπεδο νομίζω ότι υπάρχει έλλειψη αντίληψης του προβλήματος».

Αυτό όμως, συνέχισε «δεν είναι άσχετο με ένα άλλο πρόβλημα, το γεγονός ότι στα σχολεία μας, στις σχολικές μονάδες φορτώνουμε παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία που είναι ανίκανα να ανταποκριθούν και δυσκολεύουν το έργο των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων σε αριθμό και σε υπερπληθυσμό των σχολικών μονάδων. Ακόμα υπάρχουν και τα παιδιά της ειδικής εκπαίδευσης που σε μεγάλο βαθμό δεν υπάρχει καμιά υποδομή για να τα φιλοξενήσουν». Πρόσθεσε πως «αυτό σε συνδυασμό με τα γενικότερα προβλήματα που παρουσιάζονται, δημιουργούν ασφυξία στις σχολικές μονάδες».

Ταυτόχρονα διερωτήθηκε κατά πόσον «θα πάρουμε απόφαση να έχουμε σχολικές μονάδες υποδοχής παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία, να μαθαίνουν τα ελληνικά και όταν είναι έτοιμα να πηγαίνουν σε σχολικές μονάδες».

Ακόμα ο Παύλος Μυλωνάς ανέφερε ότι «πρέπει όλοι να ξεπεράσουμε τις θέσεις μας, γιατί η παιδεία δεν έχει κομματικούς φακούς, οπόταν πρέπει να αυξηθούν τα κονδύλια και να προτεραιοποιήσουμε τη διανομή των κονδυλίων στα σχολεία μας. Πρέπει να βρούμε τη λύση, η λύση υπάρχει φτάνει να υπάρχει πολιτική βούληση».

Ταυτόχρονα εξέφρασε την ελπίδα «μετά τις εκλογές όταν ηρεμήσουν τα νερά και σταματήσουν τα πολλά 'θα' να κουβεντιάσουμε όλοι σοβαρά ως πολιτικό σύστημα, για να δώσουμε λεφτά εκεί και όπου χρειάζονται και να περιορίσουμε τις σπατάλες εκεί που δεν χρειάζονται».

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής επισκέφθηκε το Δημοτικό Σχολείο Φρενάρους, το Γυμνάσιο Κοκκινοχωρίων «Πάνου Ιωάννου», το Λύκειο Κοκκινοχωρίων «Φώτη Πίττα», το Γυμνάσιο – Λύκειο «Ειρήνης και Ελευθερίας» Δερύνειας – Σωτήρας και το Γυμνάσιο Παραλιμνίου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Καζάνει που «βράζει» είναι η Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ σε αντίποινα για το φονικό χτύπημα του δεύτερου στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει δεσμευτεί να απαντήσει στην Τεχεράνη και σταθμίζει τις επιλογές του για το τι θα κάνει. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top