ΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ

Το τΡΙΚ ακόμα μίας εξαφάνισης

Το τΡΙΚ ακόμα μίας εξαφάνισης

Ένα χρόνο μετά το κόψιμο του επεισοδίου της εκπομπής “Με τη φωνή σου” της Ελίτας Μιχαηλίδου με καλεσμένο τον Μακάριο Δρουσιώτη με την πέρα για πέρα γελοιοδέστατη δικαιολογία ότι “έλειπε η παραγωγός της εκπομπής” (ποτέ και πουθενά btw) το ΡΙΚ το ξανάκανε το θαύμα του, πάλι με εκπομπή της Ελίτας και (κατά ειρωνεία της τύχης) πάλι με... Μακάριο, όχι τον Δρουσιώτη αλλά τον original!

Θύμα της θεσμοθετημένης πλέον λογοκρισίας της κρατικής (ή ορθότερα “κυβερνητικής” ή “προεδρικής” ή “καθεστωτικής” γιατί μια φορά πάντως “δημόσια” δεν είναι) τηλεόρασης αυτή τη φορά έπεσε ο Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθηγητής Στρατηγικής Διοίκησης κ. Χαρίδημος Κ. Τσούκας ο οποίος πήγε καλεσμένος στην εκπομπή της Ελίτας Μιχαηλίδου “Ντοκουμέντο” να μιλήσουν για τον Μακάριο. Μαντεύετε νομίζω τη συνέχεια.

Όπως γράφει ο ίδιος σε άρθρο του στον “Φιλελεύθερο” (με τον εύγλωττο τίτλο “Η κουλτούρα ακύρωσης του ΡΙΚ”) η εκπομπή δεν βγήκε ποτέ στον αέρα με το ΡΙΚ να προβάλλει μία ακόμα γελοιοδέστερη δικαιολογία από την προηγούμενη: αναβλήθηκε λόγω εκλογών. Πρώτον δεν αναβλήθηκε, αναβάλλω σημαίνει μεταθέτω κάτι για αργότερα. Η προβολή της εκπομπής ματαιώθηκε. Την έφαγε το μαύρο σκοτάδι. Εξαφανίστηκε από προσώπου γης. Παίζει να τη διέγραψαν κι απ’ τον σκληρό (αν δεν τις γράφουν ακόμα σε VHS). Ο λόγος; Όπως αναφέρει στο άρθρο του ο καθηγητής, δεν άρεσε στους υψηλά ιστάμενους ΡΙΚάδες η άποψή του για τον Εθνάρχη. Που δεν τη λες και γριβική αλλά ούτε και πιστή στο εθνικό αφήγημα που θέλει τον Μάκαριο ιερή αγελάδα που δεν επιτρέπεται να αγγίξεις. “Ο Μακάριος ενσάρκωνε ένα πατερναλιστικό πρότυπο ηγεσίας. Η σχεδόν απόλυτη ηγεμονία του στην μετα-αποικιακή Κυπριακή Δημοκρατία, συμφύροντας τη συμβολική ισχύ του θρησκευτικού ηγέτη με την πολιτική ισχύ του Προέδρου, αφενός τον ώθησε σε αλαζονικές συμπεριφορές (ιδιαίτερα προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα), αφετέρου επιβράδυνε τη θεσμική ωρίμανση της Δημοκρατίας. Σαν τα μεγάλα πεύκα που δεν επιτρέπουν σε φυτά γύρω τους να αναπτυχθούν, η κυριαρχική παρουσία του Μακάριου, σε αντίθεση με αυτήν του Νέλσον Μαντέλα, λ.χ., συνέβαλε στη θεσμική καχεξία της χώρας. Παγιδεύτηκε μεταξύ δύο αντικρουόμενων αντιλήψεων για το μέλλον της Κύπρου -της ελληνικότητας της Κύπρου από τη μία (πάνω στην οποία στηρίχθηκε ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας) και της δικοινοτικής Κύπρου (πάνω στην οποία οικοδομήθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία), από την άλλη”. Αυτά γράφει ότι είπε πάνω-κάτω στην εκπομπή ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι είχε μια πολύ ωραία συζήτηση με την Ελίτα “όχι μόνο για τον Μακάριο ως ηγέτη αλλά ευρύτερα για την πολιτική και οργανωσιακή ηγεσία”.

Όμως το ΡΙΚ που χρυσοπληρώνουμε από την τσέπη μας με 37 εκατομμύρια ετησίως για να χτίζουν κάποιοι διορισμένοι καριέρα πάνω στη ράχη μας, θεώρησε ότι αυτές οι απόψεις δεν ήταν ιδιαίτερα κολακευτικές για τον Big Mak και σε μια καθαρά βορειοκορεάτικη κίνηση εξαφάνισε την εκπομπή και υποχρέωσε την Ελίτα να βγαίνει από το επόμενο επεισόδιο με ροζ φόρεμα δοξάζοντας τον Μεγάλο Αγαπητό Ηγέτη Μακάριο (εντάξει, το τελευταίο είναι μούφα όμως καλύτερα ας μην τους βάζουμε ιδέες).

Όσο η κρατική/κυβερνητική/προεδρική/καθεστωτική τηλεόραση θα διοικείται από διορισμένους από κόμματα άσχετους ή θα διευθύνεται από ασπόνδυλα που ενδιαφέρονται μόνο να παρουσιάζουν τα διαπιστευτήριά τους στον Λόφο, θα πληρώνουμε 37 εκατομμύρια τον χρόνο για βράκες, κούζες και δρεπάνια, ενημερωτικές εκπομπές και δελτία που μπορεί να μην αρχίζουν πια με το “Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας...” αλλά στα σίγουρα το πνεύμα του πλανάται σε ΟΛΗ την υπόλοιπη διάρκεια και φυσικά για να κόβουν εκπομπές κατά το δοκούν οι θεματοφύλακες των χρηστών ηθών και των εθνικών αφηγημάτων. Γιατί αυτό ακριβώς είναι το ΡΙΚ σήμερα. Ένα απολίθωμα κυβερνητικής και εθνικιστικής προπαγάνδας που ταιριάζει περισσότερο σε κάποιο τριτοκοσμικό προσωποπαγές καθεστώς παρά σε χώρα του 21ου αιώνα που νομίζει ότι ανήκει σε Δύση και Ευρώπη. 

Τα καλά νέα; Ευτυχώς δεν το βλέπει σχεδόν κανένας κάτω απ’ τα 60. Που σημαίνει πως έτσι όπως πάει σε μερικές δεκαετίες θα χάσει -με μαθηματική ακρίβεια- σχεδόν όλους τους τηλεθεατές του. Από φυσικά αίτια.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top