ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εθνικό Συμβούλιο: Αποτιμήθηκε η πορεία των συνομιλίων

Εθνικό Συμβούλιο: Αποτιμήθηκε η πορεία των συνομιλίων

Το Εθνικό Συμβούλιο συνήλθε για συζήτηση της πορείας των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τα μέλη του σώματος για τα αποτελέσματα της τελευταίας συνάντησής του με τον Μουσταφά Ακκιντζί και έγινε ανταλλαγή απόψεων. Ακολουθούν οι δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής, των αρχηγών και εκπροσώπων των κομμάτων.

Γιαννάκης Ομήρου

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, ότι κατά την επόμενη συνάντηση με τον Μουσταφά Ακκιντζί, στις 27 Ιουλίου, θα συζητηθεί το περιουσιακό και το εδαφικό, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

Σημείωσε επίσης ότι Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προέβη σε ενημέρωση για τα θέματα στα οποία υπήρξε συζήτηση με τον Μουσταφά Ακιντζί, τις συγκλίσεις από το παρελθόν και την επαναβεβαίωσή τους και για τη διασταυρούμενη συζήτηση των κεφαλαίων.

ΔΗΣΥ

Ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων, εμφανίστηκε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης. Σημείωσε ότι κατά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, έγινε ενδελεχής ενημέρωση από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Προχωρούμε αισιόδοξα, είπε ο κύριος Τορναρίτης, τονίζοντας ότι τα πράγματα πάνε πολύ καλά και ότι υπάρχει ένα εύκρατο κλίμα στις συνομιλίες.

ΑΚΕΛ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού χαιρέτισε την αξιοποίηση συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί στο παρελθόν, καθώς και του Κοινού Ανακοινωθέντος, κατά τις συνομιλίες Αναστασιάδη- Ακκιντζί. Είναι, είπε, προφανές ότι υπάρχει σχετική πρόοδος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν πρέπει κανείς να προτρέχει, αφού βρισκόμαστε ακόμα στο αρχικό στάδιο των συνομιλιών και υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη απόσταση, η οποία πρέπει να διανυθεί.

ΔΗΚΟ

Πυρά κατά του Προέδρου Αναστασιάδη για την τακτική που ακολουθεί στις συνομιλίες, εξαπέλυσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, υποστηρίζοντας ότι ακολουθεί τη λανθασμένη τακτική του παρελθόντος. Συζητούμε, είπε μόνο τις δικές μας υποχωρήσεις και συνεχίζουμε να συζητούμε το κυπριακό με τουρκικούς όρους. Εάν συνεχίσουμε έτσι, πρόσθεσε, πολύ φοβούμαστε ότι δεν θα εισέλθουμε σε διαδικασία πάρε - δώσε, αλλά σε διαδικασία μόνο δώσε. Θέλουμε, είπε, να στείλουμε ένα μήνυμα στους θιασώτες της όποιας λύσης, και τους τονίζουμε ότι ο κυπριακός ελληνισμός δεν εξαγοράζεται και δεν θα δεχθεί κούρεμα των δικαιωμάτων και της ελευθερίας του.

ΕΔΕΚ

Η ΕΔΕΚ, έχει σοβαρούς ενδοιασμούς, για το πώς θα καταστεί εφικτό να εφαρμοστούν τα πολιτικά και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλη την Κύπρο, σημείωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Μαρίνος Σιζόπουλος. Πρόκειται, είπε, για ένα βασικό ζήτημα το οποίο πρέπει να ρυθμιστεί με το σωστό τρόπο. Περιμένουμε, πρόσθεσε, την πλήρη εξειδίκευση για να δούμε εάν θα μπορέσει να εφαρμοστεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο χωρίς ακρωτηριασμούς. Ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.

ΕΥΡΩΚΟ

Είναι πολύ πρόωρο να εκφράσει κάποιος άποψη για το που οδηγούνται τα πράγματα στο Κυπριακό, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωκό Δημήτρης Συλλούρης. Θα αναμένουμε τις εξελίξεις, είπε, για να δούμε που οδηγείται η διαδικασία. Ωστόσο ο κύριος Συλλούρης, σημείωσε ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος εγκλωβισμού της ελληνοκυπριακής πλευράς.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ

Την εκτίμηση ότι στις συνομιλίες συνεχίζεται η διαχρονική πορεία των υποχωρήσεων, διατύπωσε ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, επισημαίνοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι παραμένουν σταθεροί στις θέσεις τους. Ο κύριος Περδίκης ζήτησε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να υπάρξει σύντομα νέα σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου. Σήμερα είπε, δεν έγινε διαβούλευση, αλλά μια πρόχειρη, ελλειπής και επιφανειακή ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

Η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να ανατρέπει τα δεδομένα της εισβολής και κατοχής και όχι να αποτελεί μια συγκεκαλυμμένη διχοτόμηση, σημείωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας. Ανησυχώ, είπε, για το ότι ξεκινήσαμε διαβαθμίσεις των πολιτικών δικαιωμάτων, προσθέτοντας ότι με αυτό τον τρόπο, παραβιάζουμε κατάφορα το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

riknews 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Τσάκωσαν» άνδρα στη Λευκωσία με πυροβόλο όπλο και σφαίρες και του πέρασαν χειροπέδες

Eurovision 2024: Οριστικά εκτός τελικού η Ολλανδία - Η ανακοίνωση και η πρώτη αντίδραση του τραγουδιστή - Βίντεο

Τα έσοδα και οι δαπάνες του κράτους το πρώτο τρίμηνο του 2024 - Πόσα ξόδεψε και πόσα έβαλε στα ταμεία

Με μια βαλίτσα στο χέρι οι Κύπριοι – Πού σπατάλησαν τα περισσότερα χρήματα και ποιοι οι κυριότεροι λόγοι ταξιδιών

Δικηγόροι Μοναχών: Τους καταβλήθηκαν οι μισθοί τους μετά από οδηγίες του Ησαΐα

«Πνίγεται» στη σκόνη η Κύπρος - Οι μετρήσεις σε κάθε πόλη και η περιοχή με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση



Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Ζητά ακύρωση του πορίσματος της θανατικής ανακρίτριας ο Σταυριανού

Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Ζητά ακύρωση του πορίσματος της θανατικής ανακρίτριας ο Σταυριανού

Το πόρισμα της θανατικής ανακρίτριας για την υπόθεση του Εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου είδε χθες (10/05) το φως της δημοσιότητας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top