ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βουλευτές Επιτροπής Υγείας: «Η Κύπρος πρώτη στις καισαρικές»

Βουλευτές Επιτροπής Υγείας: «Η Κύπρος πρώτη στις καισαρικές»

Για θλιβερή πρωτιά της Κύπρου στις καισαρικές τομές έκαναν λόγο Βουλευτές μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας κατά τη σημερινή συνεδρία στην οποία, μεταξύ άλλων, συζήτησαν τον αυξημένο αριθμό των καισαρικών τομών στην Κύπρο, τις αιτίες που τον προκαλούν και τρόπους περιορισμού του.

Μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χαράλαμπος Πάζαρος, ανέφερε ότι η Κύπρος κατέχει δυστυχώς την πρωτιά ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά τα ποσοστά καισαρικών τομών. Σημείωσε ότι, πρόκειται για σωτήρια επέμβαση, όταν αυτή γίνεται, εκεί που ενδείκνυται. Δήλωσε επίσης, ότι ποσοστό μεγαλύτερο της τάξης του 15%, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν συνδέεται με βελτίωση της μητρικής ή νεογνικής θνησιμότητας, αφού η καισαρική τομή δεν παύει από το να αποτελεί μια μεγάλη χειρουργική επέμβαση.

Όλοι γνωρίζουμε, είπε, τα οφέλη του φυσιολογικού τοκετού. Ανέφερε ότι όλοι οφείλουμε να εντρυφήσουμε στις αιτίες για το φαινόμενο του υψηλού αριθμού των καισαρικών τομών, ώστε να μπορέσουμε να θεμελιώσουμε τις λύσεις, στη βάση επιστημονικών δεδομένων, βέλτιστων ιατρικών πρακτικών και ιατρικών κατευθυντήριων γραμμών. Ο κ. Πάζαρος δήλωσε ότι, η Επιτροπή Υγείας είναι πρόθυμη να εργαστεί συλλογικά για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού και για τον λόγο αυτό κλήθηκαν στην Επιτροπή Υγείας όλοι οι αρμόδιοι φορείς ώστε να ξεκινήσει μία γόνιμη συζήτηση, η οποία θα οδηγήσει σε συγκεκριμένες λύσεις. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, δήλωσε ότι δυστυχώς η Κύπρος έχει παγκόσμια πρωτιά στις καισαρικές, αφού είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα με ποσοστό 70%. Οι καισαρικές πρόσθεσε, είναι αυξημένες για πολλούς λόγους. Ο πρώτος λόγος, είπε, είναι ότι έχουμε πολλές κυήσεις διδύμων. Συμπλήρωσε ότι, δεν υπάρχει ο ανάλογος έλεγχος των γιατρών-γυναικολόγων καθώς οι αμοιβές των καισαρικών είναι πιο ψηλές από τους φυσιολογικούς τοκετούς. Οι προφανείς λύσεις, πρόσθεσε ο κ. Σαββίδης, είναι περισσότερος έλεγχος, μεγαλύτερη ενημέρωση των γυναικών για τα οφέλη του φυσικού τοκετού και για τους κινδύνους που διατρέχουν κατά τη διάρκεια της καισαρικής. Ο ΟΑΥ, συνέχισε, πρέπει να επιβραβεύει νοσηλευτήρια που κάνουν γέννες με φυσικό τοκετό. Οι καισαρικές τομές θα πρέπει να γίνονται εάν και εφόσον τεκμηριωμένα επιστημονικά είναι ανάγκη, κατέληξε ο κ. Σαββίδης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

           

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Υπόθεση Μεταξά: Αποσύρθηκαν οι κατηγορίες κατά τριών αξιωματούχων – Συνεχίζονται να διώκονται ποινικά άλλοι δώδεκα

Φωτιές σε δυο διαφορετικά σχολεία στη Λεμεσό - Σε συναγερμό οι Αρχές

Έρχονται κι άλλα «έξυπνα φώτα» - Πού και πότε αναμένεται να τα δούμε στους δρόμους

«Ατυχής και άστοχη» χαρακτήρισε την δήλωση του Αρχιεπίσκοπου ο Βαβούσκος - «Ό,τι άλλο ακούσετε είναι μούφα»

Επίδομα Τέκνου: Όσα πρέπει να ξέρεις για τους δικαιούχους, τις προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά

Συνελήφθη 27χρονος για υπόθεση παράνομης απασχόληση - Κατηγορήθηκε ο εργοδότης τουΠτΔ σε Εμίρη του Κατάρ - «Υπάρχει ειλικρινής πολιτική βούληση από την Κυπριακή Δημοκρατία να εργαστεί μαζί σας»

ΠτΔ σε Εμίρη του Κατάρ - «Υπάρχει ειλικρινής πολιτική βούληση από την Κυπριακή Δημοκρατία να εργαστεί μαζί σας»

Στην αμοιβαία βούληση για ενίσχυση των διμερών σχέσεων Κύπρου – Κατάρ, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας και των επενδύσεων, αναφέρθηκαν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Εμίρης του Κατάρ  Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani, ο οποίος πραγματοποιεί, για πρώτη φορά, επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top