ΕΛΛΑΔΑ

Συνέντευξη Τσίπρα στην ΕΡΤ - Θα εφαρμόσει τη συμφωνία που δεν πιστεύει

Συνέντευξη Τσίπρα στην ΕΡΤ - Θα εφαρμόσει τη συμφωνία που δεν πιστεύει

Τη δέσμευση ότι θα εφαρμόσει την συμφωνία που επιτεύχθηκε παρά το γεγονός ότι δεν την πιστεύει καθώς είναι «κακό κείμενο και αποτέλεσμα ισχυρών πιέσεων και εκβιασμών», ανέλαβε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο πρωθυπουργός είπε ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν σταδιακά και σε συνάρτηση με την πορεία των διαπραγματεύσεων , ενώ σε πρώτη φάση, μόλις ξεπεραστούν τα προσκόμματα που όπως είπε βάζουν κάποιοι θα αυξηθεί το όριο ανάληψης από τα ΑΤΜ.

Αναφορικά με τις συζητήσεις για κυβέρνηση ειδικού σκοπού, ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν πιστεύει ότι μια τέτοια κυβέρνηση θα εξυπηρετούσε καλύτερα τη χώρα αυτό το διάστημα και πρόσθεσε ότι δεν είναι ανάγκη να δημιουργηθούν αναταράξεις με αλλαγή στρατηγικής και αλλαγής στατους κβο, ενώ όπως είπε, μια τέτοια κυβέρνηση «δεν υπάρχει στο τραπέζι με την δική μου παρουσία».

«Θα εφαρμόσω μια συμφωνία που δεν πιστεύω - Δεν δραπετεύω από τις ευθύνες μου»
Ο κ. Τσίπρας ανέλαβε τις ευθύνες του για λάθη και παραλείψεις , σημείωσε ότι «δεν δραπετεύω από τις ευθύνες μου» και διαβεβαίωσε ότι δεν θα χαθούν οι καταθέσεις και ότι θα υλοποιήσει το σχέδιό του σε βάθος τετραετίας. Ο πρωθυπουργός έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα την ψήφιση των προαπαιτούμενων και στη συνέχεια θα αντιμετωπίσει το θέμα των εκλογών και το εσωκομματικό πρόβλημα επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν είναι στην κουλτούρα του οι διαγραφές, ενώ κάλεσε όσους διαφωνούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ασφάλεια στην ιδεολογική καθαρότητα σε στιγμές κρίσης δεν υπάρχει, είπε ο κ. Τσίπρας.

Ακόμη, ο κ. Τσίπρας έπλεξε το εγκώμιο του Γιάνη Βαρουφάκη για την συνεισφορά του και τις γνώσεις του, ωστόσο διευκρίνισε αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έκανε λάθη και ότι κάνει για πολιτικός. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ήταν συναινετική η απόφαση για παραίτηση του κ. Βαρουφάκη, τόνισε ότι ο πρώην υπουργός είναι έντιμος και πρόσθεσε ότι είναι ανοησίες τα περί δόλου όσον αφορά τις ενέργειές του. Για την απουσία του από τη βουλή και για δηλώσεις που έκανε στη συνέχεια ο κ. Βαρουφάκης, ο πρωθυπουργός είπε ότι αναλαμβάνει ευθύνες του για όσα κάνει και πρόσθεσε ότι όλοι μας κρινόμαστε.

Επίσης άφησε εμμέσως πλην σαφώς να φανεί η δυσφορία του για την Ζωή Κωνσταντοπούλου, σημειώνοντας ότι αφενός σέβεται τις θέσεις καθενός αλλά αυτό σημείωσε δεν σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να κάνει ότι θέλει . Από κει και πέρα είπε ο κ. Τσίπρας, όσοι έχουμε θεσμική ευθύνη δεν σημαίνει ότι είμαστε δικτάτορες και δεν κάνουμε ότι θέλουμε.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις, ο πρωθυπουργός είπε ότι η προχθεσινή νύχτα ήταν κακή για την Ευρώπη που θα την θυμούνται οι ευρωπαίοι πολίτες γιατί έγιναν βήματα επιστροφής στις αξίες της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης. Ήταν μια πύρρειος νίκη των αντιπάλων μας είπε ο πρωθυπουργός και εκτίμησε ότι λόγω της στάσης της Ελλάδας και μετά το δημοψήφισμα, η σπορά έχει πέσει και πλέον η Ευρώπη μετά τα τελευταία γεγονότα , δεν είναι ίδια. Η συμφωνία είπε ο κ. Τσίπρας ήταν αποτέλεσμα ισχυρής πίεσης, επιτεύχθηκε σε συνθήκες εκβιασμών με το δίλημμα ή γίνεται συμφωνία ή πάμε σε άτακτη χρεοκοπία, με τρίτη εκδοχή την πρόταση του Σόιμπλε για συμφωνημένη έξοδο από την ευρωζώνη. Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν ήταν εύκολη υπόθεση και με δύναμη ψυχής προσπάθησα να διεκδικήσω όσα περισσότερα μπορούσα είπε ο πρωθυπουργός .

Για το περιεχόμενο της συμφωνίας ο πρωθυπουργός είπε ότι προβλέπει σκληρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αλλά όχι όσα προέβλεπε το τελεσίγραφο της 25ης Ιουνίου .

Ο πρωθυπουργός είπε ότι στα σκληρά πλαίσια της συμφωνίας υπάρχουν δυνατότητες αναδιανομής με καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς και υπάρχει η δυνατότητα να στηριχθούν δομές αλληλεγγύης και κατηγορίες που βάλλονται περισσότερο.

Στην ερώτηση αν εμμένει στη θέση του ότι δεν είναι πρωθυπουργός παντός καιρού, ο κ. Τσίπρας είπε ότι όταν ένας πρωθυπουργός χάνει δημοψήφισμα δεν μπορεί να παραμείνει.

Αναλαμβάνω την ευθύνη για λάθη και για την υπογραφή μιας συμφωνίας που δεν πιστεύω αλλά θα εφαρμόσω, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει ότι είπε ψέματα στον ελληνικό λαό. Με το δημοψήφισμα και με τα όσα ακολούθησαν ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι απόλυτα πεπεισμένος ότι έφθασε στα άκρα, το πήγα μέχρι εκεί που δεν πάει, νομίζω ότι το παρατράβηξα, είπε ο κ. Τσίπρας, ενώ κάνοντας την αυτοκριτική του είπε ότι όταν αποφάσισε το δημοψήφισμα είχε την πεποίθηση ότι θα μας δοθεί η παράταση που είχαμε ζητήσει , ωστόσο , σημείωσε, υπήρξε εκδικητική στάση για το δημοψήφισμα. Υπερτίμησα την ισχύ του δικαίου του λαού, είπε επίσης ο κ.Τσίπρας , ωστόσο δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση ανέδειξε το πολιτικό πρόβλημα και την ιδεολογική, υφέρπουσα σύγκρουση για το μέλλον της Ευρώπης.

Ο πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι συμφωνεί με όσα γράφονται στον ελληνικό και διεθνή τύπο για πραξικόπημα εις βάρος της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι θα ήταν χαρούμενοι κάποιοι συντηρητικοί κύκλοι στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, αν αυτή η κυβέρνηση αποτελούσε παρένθεση.

Ως προς την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να διατηρήσει την ενότητα του κόμματος και απευθυνόμενος στους διαφωνούντες τους κάλεσε να πει ο καθένας πιο σχέδιο υπηρετεί, το πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης ή το σχέδιο αυτών που θέλουν να την ρίξουν.

Θέλω ορθολογικά να δουν τις επιλογές μας και να μου πουν ποια είναι η αριστερή επιλογή, είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι η μια επιλογή αυτή που έκανε με κριτήριο το συμφέρον της χώρας και των λαϊκών τάξεων και η άλλη ήταν η χρεοκοπία που θα πλήρωναν οι πιο φτωχοί. Πήγα παντού , στην Ρωσία, την Κίνα, κανείς δεν μου είπε προχώρα σε αυτή επιλογή(την έξοδο από το ευρώ) και θα στηρίξουμε, είπε ο κ. Τσίπρας , ενώ υπογράμμισε ότι δεν υπήρχαν αποθεματικά για να στηρίξει μια μετάβαση στη δραχμή και κάλεσε τους διαφωνούντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι η μεγαλύτερη διάψευση των προσδοκιών του ήταν όταν συνειδητοποίησε το σχέδιο Σόιμπλε από τον Βαρουφάκη, να πάμε συμφωνημένα στην δραχμή, πρόταση που είχε γίνει από τον περασμένο Μάρτιο. Είπα στην κ. Μέρκελ, ότι αυτό είναι αδιανόητο είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η καγκελάριος απάντησε ότι δεν είναι δικό της σχέδιο.

Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε, πέραν των άλλων και γιατί ποτέ δεν δέχθηκα ότι η Ευρώπη ανήκει στον Σόιμπλε είπε ο κ. Τσίπρας . Σε ερώτηση σχετικά με την έκδοση ΙOU, o κ. Τσίπρας είπε ότι όταν διαπίστωσε ότι υπάρχουν δυνάμεις που σχεδιάζουν την τραπεζική αργία και χρεοκοπία, ζήτησε μια ανάλυση επιπτώσεων και πως μπορεί να σώσει η κυβέρνηση ότι μπορεί να σώσει. Ηρθε η μελέτη και όταν την διάβασα, είπα ότι δεν αποτελεί εναλλακτική , είπε ο πρωθυπουργός.

Στην ερώτηση για το ενδεχόμενο εκλογών ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτό που τώρα τον απασχολεί είναι να εξασφαλίσει ότι η επιλογή που έκανε «με το μαχαίρι στο λαιμό», θα σταθεροποιηθεί. Δεν έχω λόγο να θέλω εκλογές, θα εξαρτηθούν όμως από τις διεργασίες και στο κόμμα και από τις διεργασίες στον κυβερνητικό εταίρο τους ΑΝΕΛ, είπε ο κ. Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός είπε ότι έχει πολύ καλή συνεργασία με τον κ. Καμμένο και ότι αυτό το διάστημα, παρά τις διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες έχει σφυρηλατηθεί η σχέση τους.

Αναφορικά με το ταμείο που πρότεινε ο Σόιμπλε να έχει την έδρα στο Λουξεμβούργο και να αξιοποιήσει δημόσια περιουσία ύψους 50 δισ. ευρώ, ο πρωθυπουργός είπε ότι το θέμα αυτό ήταν ο λόγος της διακοπής, στις 7 το πρωί και πρόσθεσε ότι μετά την άρνησή του , υπήρξε η απόφαση για την ίδρυση και λειτουργία του Ταμείου στην Ελλάδα με ελληνική διοίκηση και ευρωπαϊκή επιτήρηση.

Πηγή: imerisia.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό

Στον αέρα η ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας Λάρνακας - «Το έργο θα γίνει» διαμηνύει ο Βαφεάδης



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top