ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογικοί Κατάλογοι: Τελειώνει ο χρόνος στην κλεψύδρα – Το 48% των νέων δεν έχει ακόμη εγγραφεί

Εκλογικοί Κατάλογοι: Τελειώνει ο χρόνος στην κλεψύδρα – Το 48% των νέων δεν έχει ακόμη εγγραφεί

Με τις Προεδρικές Εκλογές του 2023, να πλησιάζουν όλο και περισσότερο, υποψήφιοι και επιτελεία προετοιμάζονται για την τελική ευθεία. Κι ενώ οι τηλεοπτικές διαμάχες έχουν ξεκινήσει, οι υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας έχουν ακόμη το χρονικό περιθώριο για να «κερδίσουν», τους ψηφοφόρους που μέχρι στιγμής να μην πείστηκαν ή δεν πήραν ακόμη την καταληκτική τους απόφαση. Παρ’ όλα αυτά, τελειώνει ο χρόνος στην κλεψύδρα για τους ψηφοφόρους που επιθυμούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους, για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Μιλώντας στο ThemaOnline ο Προϊστάμενος Υπηρεσίας Εκλογών, κ. Μενέλαος Βασιλείου, ανέφερε πως, «αυτή την περίοδο διανύουμε το τελευταίο τρίμηνο των εγγραφών στους Εκλογικούς καταλόγους, πριν τις Προεδρικές Εκλογές. Οι εγγραφές για το τελευταίο τρίμηνο έχουν ξεκινήσει στις 3 Οκτωβρίου και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 27 Δεκεμβρίου».

«Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι, οι εγγραφές στους καταλόγους δεν σταματούν, γίνονται συνέχεια, απλά το τελευταίο τρίμηνο που διανύουμε τη δεδομένη στιγμή, είναι οι εγγραφές για τους πολίτες που θέλουν να ψηφίσουν στις Προεδρικές Εκλογές. Από τις 27 Δεκεμβρίου και μετά, οι εγγραφές θα συνεχιστούν κανονικά όμως, ο κόσμος που θα εγγραφεί δεν θα μπορεί να ψηφίσει στις Προεδρικές».

Αναφερόμενος στα στοιχεία των μέχρι στιγμής εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, ο κ. Βασιλείου ανέφερε πως, «για τις ηλικίες 18 με 25 ετών, πριν από το τελευταίο τρίμηνο, συγκεκριμένα μέχρι 2 Οκτωβρίου, έδειξαν ότι από το σύνολο των 69,855 ατόμων, είχαν εγγραφεί οι 35,746 ενώ, 33,618 άτομα ή αλλιώς το 48%, δεν προχώρησαν με εγγραφή. Αναμένεται ότι αυτό το τρίμηνο, που είναι και το τελευταίο, θα αυξηθεί το ενδιαφέρον».

«Ήδη, έχουμε συνολικά 1,215 αιτήσεις για πρώτη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, αριθμός που αντιπροσωπεύει όλες τις ηλικιακές ομάδες. Η αντίστοιχη τριμηνία το 2018, οι αιτήσεις άγγιξαν τις 10,410 αιτήσεις. Οπότε όπως αντιλαμβάνεστε, ο αριθμός των αιτήσεων βρίσκεται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα», τόνισε.

Για τις φετινές εκλογές, συνέχισε, «δόθηκε η δυνατότητα να λειτουργήσει και η υπηρεσία ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων στον εκλογικό κατάλογο για τις ηλικίες 18-25. Να αναφέρω πως, τόσο η ηλεκτρονική, όσο και η έντυπη υποβολή αιτήσεων, είναι πολύ απλή διαδικασία. Έχουμε απλοποιήσει τη διαδικασία όσο πιο πολύ μπορούσαμε, για να βοηθήσουμε τον κόσμο», σημείωσε.

Παράλληλα, πρόσθεσε, «αυτές τις μέρες προχωρούμε και με την αποστολή επιστολών στα άτομα αυτών των ηλικιών, για να τους ενημερώσουμε για τα σχετικά και τις επιλογές που έχουν, για υποβολή των αιτήσεών τους. Βάση νόμου, η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους είναι υποχρεωτική. Σκοπός μας, είναι να ενθαρρύνουμε τον κόσμο να εγγραφεί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλείου.

«Στις βουλευτικές εκλογές, το ποσοστό αποχής είχε φτάσει το 35%, το οποίο είναι πολύ ψηλό. Θεωρούμε πως, από την στιγμή που ένας πολίτης μπει στην διαδικασία να υποβάλει την αίτησή του για εγγραφή στους καταλόγους, αυξάνει και την πιθανότητα να συμμετάσχει στις εκλογές», είπε χαρακτηριστικά.

Τι ισχύει για τα κέντρα στο εξωτερικό

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλείου, η υποβολή αιτήσεων για να ασκήσει κάποιος πολίτης το εκλογικό του δικαίωμα στο εξωτερικό, τρέχει την ίδια περίοδο με τις αιτήσεις για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, με καταληκτική ημερομηνία τις 27 Δεκεμβρίου.

«Για να ψηφίσει κάποιος πολίτης στο εξωτερικό, πρέπει είτε να είναι ήδη εγγεγραμμένος στον εκλογικό κατάλογο, είτε να υποβάλει αίτηση στα χρονικά πλαίσια που δίνουμε. Η αίτηση μπορεί και πάλι να υποβληθεί ηλεκτρονικά ή σε έντυπη μορφή. Για να λειτουργήσει ένα εκλογικό κέντρο στο εξωτερικό, πρέπει να πληρούνται δύο προϋποθέσεις. Πρώτων, είναι να διατηρούμε ως Κυπριακή Δημοκρατία διπλωματική αποστολή, και δεύτερων να υποβληθεί ενδιαφέρων από 50 τουλάχιστον άτομα».

«Από τα κέντρα που είχαν λειτουργήσει στο εξωτερικό, είχαμε στην Αγγλία, στην Ελλάδα, Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Ολλανδία, Μπαχρέιν και Αμερική ενώ, δεν είχαμε στην Αυστραλία», είπε καταληκτικά.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top