ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στήνουν ιερές συμμαχίες για τις αρχιεπισκοπικές - «Εμφύλιος» Πάφου - Aμμοχώστου

Στήνουν ιερές συμμαχίες για τις αρχιεπισκοπικές - «Εμφύλιος» Πάφου - Aμμοχώστου

Μετρούν φίλους και εχθρούς οι συνοδικοί ενόψει της κούρσας διαδοχής του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’, η οποία άρχισε και επίσημα πλέον με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για την 18η Δεκεμβρίου, ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας ανάμεσα στους πιστούς.

Επτά από τους 16 ιεράρχες που αποτελούν την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο και όλα δείχνουν ότι το αμέσως επόμενο διάστημα, όταν θα έχουν μετρήσει τα κουκιά τους, κάποιοι θα αποχωρήσουν για να ταχθούν υπέρ κάποιου άλλου. Συνωστισμός υποψηφίων εντοπίζεται ανάμεσα στους ιεράρχες που πρόσκεινται στην ομάδα του μακαριστού προκαθήμενου, δηλαδή, τους Μητροπολίτες Πάφου Γεώργιο, Κωνσταντίας-Αμμοχώστου Βασίλειο, Κερύνειας Χρυσόστομο και τον Επίσκοπο Καρπασίας Χριστοφόρο. Από εκεί και πέρα στην κούρσα της διαδοχής θα τρέξουν άλλοι τρεις Μητροπολίτες, ο Λεμεσού Αθανάσιος, ο Ταμασού-Ορεινής Ησαΐας, και ο Μόρφου Νεόφυτος.

«Δεν βγαίνουν»

Με βάση τις εκτιμήσεις που προκύπτουν από δημοσκοπήσεις και τον υπολογισμό του αριθμού των πιστών που πρόσκεινται σε κάθε ιεράρχη, κυρίαρχη είναι η εκτίμηση ότι επικρατέστεροι για εκλογή στο τριπρόσωπο είναι οι Μητροπολίτες Λεμεσού και Ταμασού. Η εκτίμηση αυτή εδράζεται επίσης και στο εκτόπισμα που διαθέτουν οι δύο ιεράρχες, όπως αποτυπώθηκε στις αρχιεπισκοπικές εκλογές του 2006, στις οποίες επικράτησαν ο Λεμεσού Αθανάσιος και ο Μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόφορος, ο οποίος τώρα τάσσεται υπέρ του Ταμασού, Ησαΐα. Εάν οι εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιωθούν και στις εκλογές της 18ης Δεκεμβρίου, τότε απομένει μια θέση για το τριπρόσωπο, από το οποίο η Σύνοδος θα εκλέξει τον νέο Αρχιεπίσκοπο.

Οι συσχετισμοί δυνάμεων

Δεδομένης της πλειοψηφίας που διαθέτει στη Σύνοδο η ομάδα που πρόσκειται στον τέως Αρχιεπίσκοπο, αναμένεται ότι εάν προκριθεί ένας από τους Μητροπολίτες Πάφου, Κωνσταντίας-Αμμοχώστου, Κερύνειας και τον Επίσκοπο Καρπασίας, τότε έχει πολλές πιθανότητες επικράτησης. Ωστόσο, εάν διεκδικήσουν και οι τέσσερις μέχρι τέλους, τότε είναι ορατός ο κίνδυνος να χάσουν και οι τέσσερις και κανένας από αυτούς να μην προκριθεί στο τριπρόσωπο. «Οι αριθμοί δεν βγαίνουν» είπε στο themaonline γνώστης του εκκλησιαστικού θέματος. Σε μια τέτοια περίπτωση, κερδισμένος θα είναι ο έβδομος υποψήφιος, Μητροπολίτης Μόρφου, Νεόφυτος, ο οποίος ίσως κάνει την έκπληξη και προκριθεί στο τριπρόσωπο. Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο, γνώστες του παρασκηνίου ανέφεραν στο themaonline ότι σίγουρα θα γίνουν δεύτερες σκέψεις από κάποιους ιεράρχες, όταν δουν ότι δεν έχουν βάσιμες ελπίδες πρόκρισης. Σε μια τέτοια περίπτωση θα ταχθούν υπέρ άλλου υποψηφίου ή υποψηφίων.

Σύγκρουση Πάφου-Αμμοχώστου

Πάντως οι φερόμενοι ως φαβορί της ομάδας που πρόσκειται στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο, δηλαδή οι Μητροπολίτες Πάφου Γεώργιος και Αμμοχώστου Βασίλειος, έδειξαν αποφασισμένοι ο καθένας να τραβήξει το δρόμο του, χωρίς να αφήνουν καμιά αμφιβολία για το ενδιαφέρον τους για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Χωρίς ασφαλώς να προαποκλείεται το ενδεχόμενο συνεργασίας σε μεταγενέστερο στάδιο, οι δύο ιεράρχες συγκρούστηκαν στη διάρκεια της σχεδόν τρίωρης συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου το πρωί της Δευτέρας. Ενώ ο Μητροπολίτης Πάφου και τοποτηρητής του Θρόνου, Γεώργιος, με δηλώσεις του την Κυριακή, προϊδέαζε για διεξαγωγή των εκλογών ανάμεσα στο λαό μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι να προετοιμαστούν, η πλειοψηφία της Συνόδου απέρριψε κάτι τέτοιο και υιοθέτησε την εισήγηση του Μητροπολίτη Αμμοχώστου Βασίλειου, για διεξαγωγή των εκλογών πριν τις γιορτές, στις 18 Δεκεμβρίου. Υπέρ της πρότασης του Βασίλειου τάχθηκαν τα δύο άλλα φερόμενα ως φαβορί, δηλαδή οι Μητροπολίτες Λεμεσού και Ταμασού, καθώς και οι Μητροπολίτες Μόρφου, Κύκκου, ο Κιτίου και Τριμυθούντος καθώς και οι Επίσκοποι Αμαθούντας, Λήδρας και Νεαπόλεως. Αποχή τήρησε ο Μητροπολίτης Κερήνειας Χρυστόστομος, ο οποίος διαφώνησε και με την πρόταση για τροποποίηση του καταστατικού, με την οποία θα επιτραπεί για πρώτη φορά η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές της 18ης Δεκεμβρίου, στις οποίες θα χρησιμοποιηθούν τυπωμένα ψηφοδέλτια με φωτογραφίες των υποψηφίων. Με τον τρόπο αυτό θα είναι ευκολότερη η διαδικασία της ψηφοφορίας αλλά και της καταμέτρησης, ενώ γίνεται αντιληπτό ότι θα ευνοηθούν ιεράρχες που προσβλέπουν σε υποστήριξη μη ελληνόφωνων Χριστιανών ορθοδόξων που ζουν στην Κύπρο για περισσότερο από ένα χρόνο και έχουν δικαίωμα ψήφου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο - Έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ από την Κοκκινοτριμιθιά

Πάσχα στο σπίτι του θα κάνει ο παππούς Χρύσανθος - Αφέθηκε ελεύθερος ο 82χρονος

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Επανέρχονται οι δικηγόροι των μοναχών - Τι ζητούν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορούμε να φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα - Προτάσεις γευμάτων



Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Ενώπιον μιας πρωτοφανούς σύγκρουσης θεσμών βρίσκεται η κυπριακή κοινωνία η οποία παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της δικαστικής διαμάχης μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη και του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Ενδιαφέρον Συνταγματικό, Πολιτειακό και Πολιτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top