ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πράσινο άναψε η Βουλή στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €345 εκατ.

Πράσινο άναψε η Βουλή στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €345 εκατ.

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του κράτους ύψους €345,1 εκατομμυρίων ευρώ, ο οποίος υποβλήθηκε κυρίως λόγω των σοβαρών επιπτώσεων που δημιουργούνται από τον πόλεμο στην Ουκρανία στην κυπριακή οικονομία.

Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 49 από τους παρόντες βουλευτές, ενώ ένας βουλευτής τήρησε αποχή.

Οι σημαντικότερες δαπάνες αφορούν στην αυξημένη Γενική Κυβερνητική Εισφορά στο Γενικό Σχέδιο Υγείας, ύψους €150 εκατ., αυξημένη Γενική Κυβερνητική Εισφορά στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων ύψους €93,5 εκατ., επιχορήγηση της αυξημένης τιμής χρέωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας με €30 εκατ, αγορά ύδατος ύδατος για τη λειτουργία αφαλατώσεων – €26,3 εκ, χορηγία στον ΚΟΑΠ με €11,8 εκατ. και φιλοξενία Ουκρανών Προσφύγων με €1Ο εκ. και ανήλικων ασυνόδευτων παιδιών αιτητών ασύλου – €0,8 εκ.

Στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό περιλαμβάνονται επίσης μέτρα Στήριξης Γεωργοκτηνοτροφικών Προϊόντων, ύψους €4,4 εκατ, αγορά φαρμάκων και εμβολίων με €3,8 εκατ., αυξημένες Κοινωνικές Παροχές Ατόμων με Αναπηρίες στη βάση σχεδίων, ύψους €1,4 εκατ.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, επειδή μεγάλο μέρος των πρόσθετων πιστώσεων προορίζονται να καλύψουν την αύξηση στη γενική κυβερνητική εισφορά στο ΓεΣΥ και στη γενική κυβερνητική εισφορά στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων €93,5 εκ., που αφορούν συναλλαγές εντός της γενικής κυβέρνησης, χωρίς να επιβαρύνουν το δημοσιονομικό ισοζύγιο, η δημοσιονομική επίπτωση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού περιορίζεται στα €101,5 εκ. ή ποσοστό του ΑΕΠ σε 0,4%.

Η Ολομέλεια απέρριψε τις τροπολογίες του ΑΚΕΛ για αφαίρεση των κονδυλίων, που αφορούν στο διαχωρισμό του Ανωτάτου Δικαστηρίου και για διαγραφή των κονδυλίων που αφορούν στο διαχωρισμό της δομής για τη διαχείριση των τ/κ περιουσιών στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Κατά τη συζήτηση, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφιος Κουλλά είπε πως ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση έχει δημοσιονομική ικανότητα να στηρίζει τις πολιτικές του κράτους. «Να στηρίζουμε άμεσα ή έμμεσα τους συμπολίτες μας», είπε και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην αυξημένη συνεισφορά στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και στην αυξημένη συνεισφορά στο Γενικό Σχέδιο Υγείας.

Απαντώντας η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε πως το κόμμα θα υπερψηφίσει τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, διατυπώνοντας επικρίσεις διότι εν μέσω της αυξανόμενης τιμής της ενέργειας η κυβέρνηση διέθεσε μόνο €30 εκατ.

«Με λύπη παρατηρούμε ότι παρά το ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το κόστος της ενέργειας που απειλεί τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με κλείσιμο, που σημαίνει να έχουμε περισσότερη ανεργία, το μοναδικό ποσό μέσα στο συμπληρωματικό προϋπολογισμό είναι €30 εκατ.», είπε.

 ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Μονή Αββακούμ: Τα έγγραφα που επιδόθηκαν στις εκκλησιαστικές αρχές και τα αιτήματα των δικηγόρων των μοναχών

Μονή Αββακούμ: Τα έγγραφα που επιδόθηκαν στις εκκλησιαστικές αρχές και τα αιτήματα των δικηγόρων των μοναχών

Συνέχεια στις εξελίξεις με την υπόθεση της Μονής Αββακούμ, καθώς σήμερα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο δικηγόρος των μοναχών, Δρ. Αναστάσιος Βαβούσκος δόθηκαν συγκεκριμένα έγγραφα στις αρμόδιες εκκλησιαστικές αρχές 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top