ΚΟΣΜΟΣ

Συγγνώμη ζητά η Mitsubishi για την υποβολή αμερικανών αιχμαλώτων σε καταναγκαστικά έργα

Συγγνώμη ζητά η Mitsubishi για την υποβολή αμερικανών αιχμαλώτων σε καταναγκαστικά έργα

Η εταιρεία οικοδομικών δραστηριοτήτων Mitsubishi Materials Corp. έγινε χθες η πρώτη μεγάλη ιαπωνική εταιρεία που ζήτησε δημόσια συγγνώμη γιατί χρησιμοποίησε αμερικανούς στρατιώτες ως δούλους σε καταναγκαστικά έργα κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, εκφράζοντας συγχρόνως και μεταμέλεια για «τα τραγικά γεγονότα στο παρελθόν μας».

Η επίσημη συγγνώμη δόθηκε από τον ανώτατο γενικό διευθυντή Χικάρου Κιμούρα της εταιρείας εκ μέρους της προκατόχου εταιρείας, Mitsubishi Mining, σε μια ειδική τελετή στο μουσειο του Κέντρου Σάιμον Βίζενθαλ στο Λος Άντζελες.

Περίπου 12.000 αμερικανοί αιχμάλωτοι πολέμου υποβλήθηκαν σε καταναγκαστικά έργα από την ιαπωνική κυβέρνηση και ιδιωτικές εταιρείες που έπασχαν από έλλειψη εργατικών χεριών. Πάνω από 1.100 από αυτούς πέθαναν από τις κακουχίες, σύμφωνα με τον ραβίνο Αβραάμ Κούπερ, αναπληρωτή κοσμήτορα στο κέντρο.

Έξι στρατόπεδα αιχμαλώτων στην Ιαπωνία έχουν αποδειχθεί ότι είχαν διασυνδέσεις με τον κολοσσό Mitsubishi κατά τον πόλεμο. Είχαν συνολικά 2.041 κρατούμενους, από τους οποίους πάνω από 1.000 ήταν αμερικανοί, σύμφωνα με τον ΜΚΟ Asia Policy Point.

Ενώ προηγούμενοι πρωθυπουργοί έχουν ζητήσει συγγνώμη για την βία που άσκησε η Ιαπωνία κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ιδιωτικές εταιρείες δεν είχαν δείξει μεταμέλεια ως τώρα

Στην παρουσίαση χθες, δίπλα στον Κιμούρα βρισκόταν ο Γιούκιο Οκαμότο, που είχε εργαστεί σε καταναγκαστικά έργα σε ένα ορυχείο χαλκού και είναι ειδικός σύμβουλος στον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε.

Την τελετή παρακολούθησαν πρώην αιχμάλωτοι και οι οικογένειές των. «Είναι μια θαυμάσια μέρα», είπε ο 94χρονος βετεράνος Τζέιμς Μέρφι, που επέζησε καταναγκαστικών έργων στην εταιρεία, καθώς και της πορείας θανάτου του Μπατάν στις Φιλιππίνες. «Για 70 χρόνια το θέλαμε αυτό».

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top