ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θα υπάρξουν διακοπές ρεύματος από απεργιακά μέτρα στην ΑΗΚ; Όλες οι λεπτομέρειες

Θα υπάρξουν διακοπές ρεύματος από απεργιακά μέτρα στην ΑΗΚ; Όλες οι λεπτομέρειες

Προβληματισμός στους πολίτες και ανησυχίες έχει προκαλέσει η πιθανότητα να σταματήσει η λειτουργία έξι ατμοηλεκτρικών μονάδων της Δεκέλειας, στην περίπτωση που αποφασίσουν οι εργαζόμενοι της ΑΗΚ να κατέλθουν σε απεργία.

Το ThemaOnline επικοινώνησε με τον Εκπρόσωπο Τύπου, Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ), Βραχίμη Κουτσόλουκα, ο οποίος εξήγησε ότι στην περίπτωση που σταματήσει η λειτουργία των 6 ατμοηλεκτρικών μονάδων της Δεκέλειας, υπάρχει πλάνο ώστε να μην προκληθεί μεγάλο πρόβλημα επάρκειας και ευστάθειας του συστήματος παραγωγής.

«Θα μπορέσουμε να καλύψουμε το φορτίο»

Ο Εκπρόσωπος Τύπου, Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ), Βραχίμης Κουτσόλουκας ανέφερε: «Με την διαθεσιμότητα των μονάδων που θα έχουμε φαίνεται ότι θα μπορέσουμε να καλύψουμε το φορτίο. Έχουμε περίπου 770megawatt διαθέσιμη για συμβατικές μονάδες. Η μεγαλύτερη ζήτηση αυτές τις ημέρες παρουσιάζεται στις 7 απόγευμα και είναι γύρω στα 700megawatt. Μπορούμε να παράξουμε 770 με τις μονάδες που θα έχουμε διαθέσιμες, εφόσον κλείσουν της Δεκέλειας».

Τα δυο σενάρια που θα αναγκάσουν την περικοπή

Υπάρχουν δυο περιπτώσεις κατά τις οποίες θα χρειαστεί να γίνει περικοπή ρεύματος στου καταναλωτές όπως αναφέρει ο κ. Βραχίμης: «Ωστόσο εάν έχουμε επιπρόσθετα κάποια βλάβη σε κάποια μονάδα , θα έχουμε πρόβλημα να καλύψουμε τη ζήτηση και είναι στο σημείο που θα έπρεπε να προχωρήσουμε σε περικοπές καταναλωτών. Υπάρχει ένα σχέδιο το οποίο είναι καταρτισμένο για τέτοιες περιπτώσεις και γίνεται εκ περιτροπής περικοπή. Στην περίπτωση που θα έχουμε πρόβλημα επάρκειας θα γίνονται Παγκύπρια οι περικοπές με σειρά ανά γκρουπ - ομάδας περιοχών».

Ερωτηθείς για τη διάρκεια των περικοπών, ο κ. Κουτσόλουκας ανέφερε ότι το ελάχιστο θα είναι μισή ώρα όμως παραμένει άγνωστη η μέγιστη διάρκεια, καθώς εξαρτάται από την βλάβη.
Το δεύτερο ζήτημα, όπως εξήγησε ο κ. Κουτσόλουκας, είναι ότι μπορεί να υπάρξει υπερφόρτωση, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής θα προέρχεται από τον Ηλεκτροπαραγωγικό Σταθμό Βασιλικού. Σε αυτή την περίπτωση «θα απαιτηθεί να γίνουν τοπικά κάποιες περικοπές, ανάλογα με την ζήτηση. Θα είναι στοχευμένες οι περικοπές στα σημεία που προκαλείται πρόβλημα».

Σε ερώτηση εάν θα υπάρχουν εξαιρέσεις στην περικοπή ρεύματος, σε συγκεκριμένους φορείς ή περιοχές ο κ. Κουτσόλουκας εξήγησε ότι θα εξαιρούνται κρίσιμες υπηρεσίες όπως νοσοκομεία, αεροδρόμια κτλ.

Οι ορεινές περιοχές δεν εξαιρούνται από τις διακοπές ρεύματος.

Τέλος ο κ. Κουτσόλουκας ανέφερε: «Προσπαθούμε να προετοιμαστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα για να μειώσουμε το βαθμό που θα επηρεαστούν οι καταναλωτές. Αν προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα αναμένεται κυρίως κατά τις πρώτες βραδινές ώρες, όπου υπάρχουν τα ψηλότερα φορτία, γύρω στις 6-7 το απόγευμα».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μαρίνα Λεμεσού: Επιχείρησαν να φύγουν από το parking χωρίς να πληρώσουν - Πρόταξαν μαχαίρι σε αστυνομικούς

Επεισόδια έξω από ΑΔΕ Λεμεσού: Αύριο η απόφαση για τους 10 που συνελήφθησαν - Τα αδικήματα που τους βαραίνουν

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Ιωάννα Τούνη: Ο προβληματισμός που μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους – «Δεν ξέρω τι πάει λάθος»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top