ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παιδάκι αναγκάστηκε να διαγραφεί από το ΓεΣΥ για να χειρουργηθεί από γιατρό εκτός Συστήματος – Τρέχει να προλάβει τετελεσμένα ο ΟΑΥ

Παιδάκι αναγκάστηκε να διαγραφεί από το ΓεΣΥ για να χειρουργηθεί από γιατρό εκτός Συστήματος – Τρέχει να προλάβει τετελεσμένα ο ΟΑΥ

Σειρά αλυσιδωτών προβλημάτων φαίνεται πως δημιουργεί η εγκύκλιος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και με την οποία όσοι γιατροί είναι εκτός ΓεΣΥ δεν μπορούν ούτε να εξετάζουν και να προβαίνουν γενικά σε οποιαδήποτε ιατρική πράξη, σε ασθενείς εγγεγραμμένους στο Σύστημα εντός νοσηλευτηρίων του ΓεΣΥ.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί χθεσινό (22/12) συμβάν που έλαβε χώρα σε νοσηλευτήριο που μόλις πριν λίγους μήνες εντάχθηκε στο ΓεΣΥ. Συγκεκριμένα και όπως πληροφορείται το ThemaOnline, παιδάκι κρίθηκε αναγκαίο ότι έπρεπε να υποβληθεί σε εγχείρηση στα πόδια, αλλά επειδή ο γιατρός που το παρακολουθούσε από την αρχή και τον εμπιστευόταν η οικογένεια του δεν μπορούσε να διενεργήσει τη χειρουργική επέμβαση, λόγω του ότι ο εν λόγω γιατρός δεν ήταν συμβεβλημένος με το Σύστημα.

Προκειμένου, όμως, το παιδάκι να χειρουργηθεί από τον γιατρό εκτός ΓεΣΥ, οι γονείς του προχώρησαν με την διαγραφή του από το Σύστημα, σε μία προσπάθεια να παρακαμφθεί κατά κάποιο τρόπο η εγκύκλιος και να μπορέσει ο προσωπικός του γιατρός να το χειρουργήσει.

Το περιστατικό, πάντως, όπως πληροφορείται η ιστοσελίδα μας, έχει περιέλθει ήδη στην αντίληψη του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, ο οποίος σε μία προσπάθεια επανάληψής ενός τέτοιου περιστατικού και κυρίως δημιουργίας προηγούμενου κατά κάποιο τρόπο, ετοιμάζεται να εκδώσει κατεπείγουσα ανακοίνωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, μέσω της ανακοίνωσης θα ξεκαθαρίζεται ότι ακόμη και να διαγραφεί κάποιος δικαιούχος του ΓεΣΥ από το Σύστημα και πάλι δεν θα μπορεί να λαμβάνει υπηρεσίες από γιατρό εκτός ΓεΣΥ σε νοσηλευτήρια εντός του Συστήματος, γιατί είναι, βάσει της νομοθεσίας, εν δυνάμει δικαιούχος του ΓεΣΥ και πρέπει να λαμβάνει υπηρεσίες υγείας και φροντίδας από ιατρούς και νοσηλευτήρια μόνο εντός του Συστήματος.

«Δεν μπορούμε να δίνουμε εξαιρέσεις»

Πάντως, ερωτηθείσα αρμόδια πηγή του ΟΑΥ εάν σε κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις, όπως αυτή με το παιδάκι, είναι δυνατόν να γίνονται εξαιρέσεις από την εφαρμογή της εγκυκλίου, ούτως ώστε ασθενείς των οποίων οι γιατροί που τους παρακολουθούν και έχουν δημιουργήσει μία σχέση εμπιστοσύνης μαζί τους, όπως κι η περίπτωση με το παιδάκι, να μπορούν να λαμβάνουν υπηρεσίες από γιατρούς εκτός Συστήματος, απάντησε αρνητικά, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε πολύ μεγαλύτερα και πιθανότατα ανυπέρβλητα προβλήματα.

Συνεπώς, τόνισε η ίδια πηγή στο ThemaOnline, από την στιγμή που υπάρχει η εγκύκλιος, αυτή πρέπει να εφαρμόζεται στην ολότητά της, χωρίς καμία μα καμία εξαίρεση, με στόχο να μην αποφευχθούν οποιεσδήποτε στρεβλώσεις που θα δημιουργούν νέα δεδομένα και θα προκαλούν, επανέλαβε, νέα προβλήματα στο Σύστημα.

Σε 1 μήνα η ενδιάμεση απόφαση Δικαστηρίου για τους εκτός ΓεΣΥ γιατρούς

Αξίζει να αναφερθεί πως, με αφορμή την έκδοση της σχετικής εγκυκλίου, ιδιώτης γιατρός έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη και ζητεί την έκδοση απαγορευτικού διατάγματος στην εφαρμογή της πρόνοιας της εγκυκλίου του ΟΑΥ, βάσει της οποίας οι εκτός Συστήματος γιατροί θα έπρεπε να εγκαταλείψουν τα νοσοκομεία στα οποία στεγάζονται ή/και είναι μέτοχοι.

Όπως πληροφορείται το ThemaOnline, αναμένεται σε 1 μήνα περίπου η έκδοση της ενδιάμεσης απόφασης του Δικαστηρίου για έκδοση ή μη απαγορευτικού διατάγματος εφαρμογής της εγκυκλίου, μέχρι την πλήρη εξέταση της ένστασης που υπέβαλε ο επηρεαζόμενος γιατρός εκτός ΓεΣΥ.

Σε περίπτωση που το Δικαστήριο εκδώσει απαγορευτικό διάταγμα, τότε η εγκύκλιος που ήδη εφαρμόζεται θα «παγώσει» μέχρι την έκδοση της τελεσίδικης απόφασης για το θέμα. Σε αντίθετη περίπτωση και μέχρι την ολοκλήρωση της εκδίκασης της ένστασης, η εγκύκλιος θα εφαρμόζεται χωρίς καμία ανεξαιρέτως εξαίρεση για οποιοδήποτε ασθενή.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Καταγγέλλει απειλές για την ζωή του ο Βέργας: «Υποψιάζομαι ποιος βρίσκεται πίσω» - Όσα αναφέρει στο «Τ»

Μειώθηκε η ποινή φυλάκισης του Ρώσου για το θανατηφόρο με θύμα τον Παναγιώτη Χριστοφόρου - Αυτός είναι ο λόγος

Εκλογές 2024: Ιδού οι εκλεκτοί του ΔΗΚΟ για Δημάρχοι και Αντιδημάρχοι - Με κατά βούληση για τον ΕΟΑ Αμμοχώστου

Θρίλερ στη Θεσσαλονίκη: Άνδρας έπεσε από τον Λευκό Πύργο και σκοτώθηκε

Αρχιεπίσκοπος για Μονή Αββακούμ: «Καλούν και άλλους μάρτυρες - Το πόρισμα της ανακριτικής θα σταλεί στο εξαμελές»

Τροχαίο στην Αγία Νάπα: Δεν φορούσαν κράνος οι δύο νεαροί - Χωρίς άδεια και ασφάλεια ο οδηγόςΠαίρνει θέση το ΑΚΕΛ στην κόντρα Ελεγκτικής - Νομικής: «Να αναλάβει πρωτοβουλία ο ΠτΔ...να μην περιορίζεται να σχολιάζει ως παρατηρητής»

Παίρνει θέση το ΑΚΕΛ στην κόντρα Ελεγκτικής - Νομικής: «Να αναλάβει πρωτοβουλία ο ΠτΔ...να μην περιορίζεται να σχολιάζει ως παρατηρητής»

Θέση παίρνει για τα όσα διαδραματίζονται μεταξύ Νομικής και Ελεγκτικής Υπηρεσίας το ΑΚΕΛ, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «ο ΠτΔ πρέπει να αναλάβει για να λυθεί το ζήτημα και να τερματιστεί αυτή η θεσμική σύγκρουση»

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top