ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συναντώνται την Παρασκευή οι διαπραγματευτές ενόψει της συνάντησης των ηγετών

Συναντώνται την Παρασκευή οι διαπραγματευτές ενόψει της συνάντησης των ηγετών

Tην Παρασκευή συναντώνται εκ νέου οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, ενόψει της συνάντησης των ηγετών των δύο κοινοτήτων, του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί, την προσεχή Δευτέρα.

Σε δηλώσεις του μετά την τελευταία συνάντηση με τον κ. Ακιντζί, στις 10 Ιουλίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι εντείνεται και αναβαθμίζεται ο ρόλος που μπορεί η ΕΕ να διαδραματίσει στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας ομόσπονδης λύσης του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των όσων έχουν συμφωνηθεί.

“Αυτό, το οποίο επιδιώκεται είναι η διασφάλιση, μέσα από τους κανόνες της ΕΕ, αυτού που έχει συμφωνηθεί: της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και της πολιτικής ισότητας. Συνεπώς δεν υπάρχει κάτι που αποκλείει την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Αντίθετα, όπως έχει επισημανθεί, εντείνεται και αναβαθμίζεται ο ρόλος που μπορεί η ΕΕ να διαδραματίσει στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας ομόσπονδης λύσης του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των όσων έχουν συμφωνηθεί,” πρόσθεσε απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Από την πλευρά του ο κ. Ακιντζί είπε ότι η διαδικασία των συνομιλιών είναι και θα παραμείνει υπό την επίβλεψη των ΗΕ, προσθέτοντας ότι η ΕΕ είναι ένας σημαντικός παράγοντας που θα συμβάλει στη διαδικασία αυτή.

Η σημερινή συνάντηση, είπε, ήταν μακρά επειδή ξεκίνησαν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις στα κύρια θέματα, προσθέτοντας ότι δεν λήφθηκαν οποιεσδήποτε αποφάσεις για ΜΟΕ. Σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για τη συνολική λύση του Κυπριακού ήταν έντονες και η διαδικασία συνεχίζεται.

“Στο σημερινό παγκόσμιο οικονομικό κλίμα είναι σημαντικό μια λειτουργική, ομόσπονδη Κύπρος να είναι οικονομικά βιώσιμη και προσηλωμένη στην αξιοποίηση των οικονομικών ευκαιριών, που θα υπάρξουν ως αποτέλεσμα της επίτευξης οριστικής διευθέτησης,” δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε μετά τη συνάντηση της 10ης Ιουλίου.

Ο κ. Έιντε είπε ότι οι δύο ηγέτες ολοκλήρωσαν την έκτη συνάντησή τους και από την τελευταία φορά που συναντήθηκαν, “είχαμε την πιο έντονη περίοδο διαπραγματεύσεων μέχρι σήμερα, με ουσιαστικές, καθημερινές συναντήσεις”.

Παράλληλα με τις συναντήσεις των διαπραγματευτών, οι ομάδες εργασίας για το περιουσιακό και για θέματα ΕΕ συναντώνται σε αυξανόμενη συχνότητα, σημειώνοντας πρόοδο σε ορισμένα βασικά ζητήματα.

Κατά τη συνάντηση, είπε, οι ηγέτες συνέχισαν τη συζήτηση και επικεντρώθηκαν σε θέματα διακυβέρνησης και διαμοιρασμού εξουσίας, στο περιουσιακό, τα κριτήρια για το εδαφικό, διαθεματικά ζητήματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και θέματα οικονομίας. Οι ηγέτες συζήτησαν επίσης τη συνεχιζόμενη εφαρμογή μιας σειράς μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top