ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Aκύρωθηκαν οι νομικές υπηρεσίες αποκρατικοποίησης του Λιμανιού Λεμεσού

Aκύρωθηκαν οι νομικές υπηρεσίες αποκρατικοποίησης του Λιμανιού Λεμεσού

Ακυρώθηκε από την Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών η απόφαση του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων να αναθέσει σε αγγλικό δικηγορικό οίκο τις νομικές υπηρεσίες σε σχέση με την αποκρατικοποίηση υπηρεσιών του Λιμένα Λεμεσού.

Η απόφαση εκδόθηκε στις 16 Ιουλίου, στο πλαίσιο Προσφυγής, την οποία είχε καταχωρίσει η Κοινοπραξία Δρ. Κ. Χρυσοστομίδης & Σία ΔΕΠΕ & Holman Fenwick Willan LLP (HFW), εναντίον της απόφασης του Υπουργείου να ανακαλέσει την προκαταρκτική απόφασή του για ανάθεση των εν λόγω νομικών υπηρεσιών στους Αιτητές και να αναθέσει τη σύμβαση στον αγγλικό δικηγορικό οίκο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, οι λόγοι για την ακύρωση είναι η παράλειψη της Αναθέτουσας Αρχής (Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων) να καλέσει στις συνεδρίες της Επιτροπής τον Γενικό Εισαγγελέα, τον Γενικό Ελεγκτή και τον Γενικό Λογιστή της Δημοκρατίας, ώστε οι ίδιοι ή εκπρόσωποί τους να παραστούν και να εκφράσουν τις απόψεις τους, ως ανεξάρτητοι παρατηρητές, όπως ρητά προβλέπουν οι σχετικοί κανονισμοί.

Περαιτέρω, η Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών έκρινε ότι ενέργειες της Επιτροπής Αξιολόγησης, όπως αυτές προέκυπταν από το περιεχόμενο του διοικητικού φακέλου, είχαν γίνει κατά παράβαση των όρων του διαγωνισμού και ως τέτοιες έπρεπε να ακυρωθούν. Ειδικότερα, κρίθηκε ως ανεπίτρεπτη και αντικανονική η ενέργεια της Επιτροπής Αξιολόγησης να ζητήσει από τους Αιτητές την υποβολή νέας συμπληρωματικής προσφοράς, για θέματα για τα οποία υπήρξε σχετική συζήτηση κατά πόσο περιλαμβάνονταν ή όχι στην προσφορά και/ή στους όρους, γεγονός που, κατά τους Αιτητές, αποδείκνυε ότι τα θέματα υπό συζήτηση πράγματι δεν περιλαμβάνονταν στους αρχικούς όρους της προσφοράς. Αντικανονική και ανεπίτρεπτη κρίθηκε, επίσης, η ενέργεια της Επιτροπής Αξιολόγησης να προβεί σε νέα αξιολόγηση και νέα κατάταξη με βάση νέα τελική βαθμολογία.

Επισημαίνεται ότι το Υπουργείο, μετά τη νέα αξιολόγηση και κατάταξη, ανακάλεσε, με σχετική απόφασή του, την προκαταρκτική κατακύρωση της προσφοράς στους Αιτητές και προχώρησε στην ανάθεση των νομικών υπηρεσιών στο δεύτερο κατά σειρά προσφοροδότη, δηλαδή τον αγγλικό δικηγορικό οίκο, με τον οποίο διαπραγματευόταν απευθείας πριν την προκήρυξη του διαγωνισμού.

Σημειώνεται ότι η αρχική πρόθεση του Υπουργείου ήταν να προβεί σε απευθείας ανάθεση των νομικών υπηρεσιών στον αγγλικό δικηγορικό οίκο, τον οποίο λειτουργοί του Υπουργείου είχαν ήδη προσεγγίσει και προβεί σε απευθείας σχετικές διαπραγματεύσεις. Μετά, όμως, από διαμαρτυρίες άλλων δικηγορικών γραφείων, το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων προέβη σε προκήρυξη σχετικού διαγωνισμού, στον οποίο συμμετείχαν εννέα προσφοροδότες. Η προσφορά κατακυρώθηκε προκαταρκτικά στην κοινοπραξία Δρ. Κ. Χρυσοστομίδης & Σία ΔΕΠΕ & Holman Fenwick Willan LLP (HFW), της οποίας η προσφορά κρίθηκε ως η πλέον συμφέρουσα για το κράτος. Είναι φανερό και από τα ποσά των προσφορών ότι ευνοήθηκε ο αγγλικός οίκος με τον οποίο είχαν γίνει επαφές και διαπραγματεύσεις πριν την προκήρυξη προσφορών. Τώρα όμως η ανάθεση των υπηρεσιών αυτών στον αγγλικό οίκο είναι άκυρη εξ υπαρχής.

Λόγω της ακύρωσης από την Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών της απόφασης του Υπουργείου για ανάκληση της προκαταρκτικής ανάθεσης των υπηρεσιών στους Αιτητές και την τελική ανάθεσή τους στον αγγλικό δικηγορικό οίκο, το Υπουργείο θα κληθεί να καταβάλει σημαντικές αποζημιώσεις στους Αιτητές, καταλήγει η ανακοίνωση.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top